15.4.15

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΤΛΗΣΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑ Με BRICS ("Tούβλα") θα επιχειρήσει την οχύρωση της χώρας η κυβέρνηση αν υπάρξει ρήξη με τους δανειστές


Mε ορατό πλέον το ενδεχόμενο η χώρα να έρθει σε πλήρη ρήξη με τους δανειστές το καλοκαίρι προκειμένου να διατηρήσει την ανεξαρτησία της η κυβέρνηση ήδη προχωρά τους σχεδιασμούς για εναλλακτική χρηματοδότηση από τις χώρες των BRICS και ειδικότερα από Κίνα και Ρωσία που είναι τα βασικότερα μέλη, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις εσωτερικές ανάγκες, στην πληρωμή δηλαδη μισθών και συντάξεων και στην διατήρηση της τάξης στην εγχώρια αγορά.
 
Εάν τελικώς επέλθει η ρήξη το καλοκαίρι η Ελλάδα ουσιαστικά θα έχει καταγείλει το Μνημόνιο συνεπώς αποχωρεί μονομερώς από αυτό και θα μπορεί να δανειστεί απευθείας από έτερες δυνάμεις.
 
Efenpress: Έχει  κι αλλού πορτοκαλιές...
Κατ'αρχήν στόχος είναι η εισροή "ζεστου" χρήματος από την επικείμενη υπογραφή για τον αγωγό του ρωσικού αερίου, και από άμεσες κινεζικές επενδύσεις στη χώρα. Εν συνεχεία θα αντληθούν ποσά από την νεοιδρυθείσα τράπεζα των BRICS.
 
Κύριος σκοπός της τράπεζας είναι η χρηματοδότηση έργων ανάπτυξης, τα οποία αρχικά θα αφορούν στις χώρες μέλη των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), στη συνέχεια όμως πρόκειται να επεκταθούν και σε χώρες που δεν είναι μέλη της συμφωνίας.
 
Συμφωνα με το καταστατικό για την ίδρυση της τράπεζας, που υπεγράφη τον Ιούνιο του 2014 στην βραζιλιάνικη πόλη της Φορταλέζα, η Τράπεζα θα είναι ένα από τα σημαντικότερους πολυμερείς αναπτυξιακούς οργανισμούς, με  δηλωμένο κεφάλαιο  100 δισεκατομμυρίων  δολαρίων  .
 
Τα χρήματα αυτά θα διοχετευθούν  για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής στις χώρες του οργανισμού BRICS, «και τις αναπτυσσόμενες χώρες»
 
Βέβαια οι δανεισμοί δεν λύνουν το πρόβλημα της χώρας,καθώς το θέμα είναι η Ελλάδα να αρχίσει να παράγει για να σταθεί στα πόδια της, σαν φυσιολογικό κράτος. Κάτι που παλαιότερα το έκανε. Προς το παρόν όμως χρειάζεται άμεση στήριξη, που να της προσφέρει ευκαιρίες για το μέλλον, και όχι μια μόνιμη "αφαίμαξη" από δήθεν "συμμάχους".
 
Άμεσα προχωρά η Ελλάδα σε υπογραφή συμφωνίας με την Ρωσία για τον νέο αγωγό που θα φέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη από τη νότια διαδρομή,  και φέρνοντας "ζεστό" ρωσικό χρήμα στην Αθήνα, πιθανότατα και μέσα στην εβδομάδα όπως προανήγγειλε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π.Λαφαζάνης.
 
Φυσικά πρόκειται για την προκαταβολή τελών διέλευσης που είχε υποσχεθεί ο πρόεδρος Β.Πούτιν στον Α.Τσίπρα που θα δώσει στην Ελλάδα την απαράιτητη οικονομική "ανάσα" να βγάλει "καθαρό" ακόμα και το καλοκαίρι.
 
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να μη δανειστεί και να βρει άλλους τρόπους χρηματοδότησης, καταφέρνοντας έτσι να εφαρμόσει το δικό της οικονομικό πρόγραμμα και διατηρώντας την εθνική κυριαρχία.
 
O B.Πούτιν έχει σκοπό να κρατήσει "Ζωντανή" την Ελλάδα 
 
Η Κίνα είναι έτοιμη να στηρίξει την ελληνική οικονομία «ρίχνοντας» 30 δισ. ευρώ σε επενδυτικά προγράμματα στην Ελλάδα και συμμετέχοντας μέσω μεγάλων κρατικών επενδυτικών ταμείων στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου. Η επικείμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο αναμένεται να συμβάλει δε στην περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, χωρίς να αποκλείεται να κλειστούν και σημαντικές συμφωνίες.
 
Η ασφυξία που επιβάλλει η Ε.Ε. στην Ελλάδα έχει κάνει την ελληνική κυβέρνηση να στρέψει τον ενδιαφέρον της και σε άλλες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση ρευστότητας, αλλά και να προσελκύσει επενδύσεις που θα οδηγήσουν την οικονομία να πάρει μπροστά και να βγει η χώρα από την ύφεση.
 
Το ενδιαφέρον των Κινέζων για τον ΟΛΠ είναι δεδομένο και με βάση αυτό υπάρχει «ανοιχτή» γραμμή επικοινωνίας Αθήνας-Πεκίνου με σκοπό να υπάρξει ένα ευρύτερο σχέδιο συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα των επενδύσεων σε υποδομές, λιμάνια, αεροδρόμια και γενικώς, τομείς που η Ελλάδα προωθεί αποκρατικοποιήσεις.
 
Φέρεται μάλιστα το Πεκίνο να έχει προτείνει τη συγκρότηση ενός τριετούς σχεδίου δράσης που θα ενσωματώσει επιμέρους πρωτοβουλίες για συνεργασίες σε τομείς όπως λιμάνια, ναυπήγηση και ναυπηγοεπισκευή, χρηματοπιστωτικά, εφοδιαστική αλυσίδα και πολιτισμό.
 
Μετά λοιπόν τον Πειραιά οι Κινέζοι επαναφέρουν δυνατά στο τραπέζι των συνομιλιών με την Ελλάδα το θέμα της ανάπτυξης του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο με τη συμμετοχή και του κινεζικού γίγαντα, της Cosco. Οι αμέσως επόμενοι σχεδιασμοί του Πεκίνου περιλαμβάνουν τον διαγωνισμό της ΕΡΓΟΣΕ και των αεροδρομίων, με αυτά του Ακτίου και του Καστελίου της Κρήτης να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων τους. 
 
Ο τομέας των αεροδρομίων είναι προτεραιότητα για τους Κινέζους αφού δεν περιορίζεται μόνα στα δύο αεροδρόμια, του Ακτίου και του Καστελίου. Η China State Construction Engineering Corporation έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό για το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου, ενώ η Friedmann Pacific Asset Management και η Shenzhen Airport επιδιώκει την απόκτηση συμμετοχής στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
 
Επιπλέον, και άλλοι κινεζικοί όμιλοι έχουν ήδη επενδύσει ή βρίσκονται στη διαδικασία να αναπτύξουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια στην Ελλάδα. Η ZTE Corporation και η Huawei έχουν δημιουργήσει εδώ κέντρα logistics που ετοιμάζονταν να τα αναπτύξουν περαιτέρω και η China Pacific Construction Group επιδιώκει εξαγορές ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών και προτίθεται να προβεί σε επενδύσεις στον τομέα των υποδομών. 
 
Πολλά δε κινεζικά ναυπηγεία προσπαθούν να εξασφαλίσουν ακόμη περισσότερες παραγγελίες από Έλληνες εφοπλιστές και για το σκοπό αυτό δεν είναι διόλου απίθανο να προχωρήσουν και σε κάποια κίνηση στον τομέα της ναυπηγοεπισκευαστικής στην Ελλάδα προκειμένου να υπάρξει μία πιο στενή συνεργασία.
 
Η Κίνα εμφανίζεται επίσης έτοιμη να στηρίξει οικονομικά την Ελλάδα μέσω της συμμετοχής της στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου το προσεχές διάστημα. Σημειώνεται πώς η κινεζική πλευρά έχει εκφράσει την υποστήριξη της στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους κατά την επίσκεψη στο Πεκίνο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
 
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πώς η ελληνική κυβέρνηση βλέπει ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης της χώρες των BRICS, με τη Ρωσία και την Κίνα να είναι δύο εξ αυτών με τις οποίες έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερες σχέσεις σε διμερές επίπεδο. Μετά τη Μόσχα, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να ταξιδέψει και στο Πεκίνο, αφού έχει ήδη δεχθεί πρόσκληση. 
 
Μετά θα ακολουθήσει και η τράπεζα των BRICS. Ποιο σημαντικό όμως είναι η χώρα να μπορέσει στο μέλλον με την βοήθεια των ρωσικών και των κινεζικών επενδύσεων να παράγει έτσι ώστε να μην έχει ανάγκη να δανείζεται.
 
defencenet.gr