Η απόσπαση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία ξεκίνησε με τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1999, όταν βομβαρδίστηκαν άμαχοι, ακόμη και κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα του ορθόδοξου εορτολογίου. Φέτος είδαμε άλλη μια σχετική εξέλιξη κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας των ορθοδόξων. Οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας Εντι Ράμα και του Κοσόβου (Κοσσυφοπεδίου) Χακίμ Θάτσι ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξή τους ότι θα προχωρήσουν στην ένωση Αλβανίας - Κοσόβου, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παραχωρήσει δικαίωμα ελευθέρας εισόδου στους πολίτες του Κοσόβου.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ενιαία πολιτική για το ζήτημα του Κοσόβου, διότι η Ελλάς, η Κύπρος, η Ισπανία και η Ρουμανία δεν αναγνωρίζουν την περιοχή αυτή ως ανεξάρτητο κράτος, θέση στην οποία συμφωνεί και η Ρωσία. Αντιθέτως, οι ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν προβεί στην αναγνώριση, ενθαρρύνοντας με τον τρόπο αυτό τον αλβανικό αλυτρωτισμό.
Η Ελλάς ορθώς πράττει και δεν αναγνωρίζει αυτή την οντότητα, διότι αποκόπηκε από τη Σερβία με τη χρήση βίας (αντάρτες του UCK, βομβαρδισμοί κ.λπ.). Το Κοσσυφοπέδιο υπήρξε ιστορικά η κοιτίδα της Ιστορίας και της ορθόδοξης παράδοσης για τον σερβικό λαό. Το 1389 στο Κόσοβο Πόλιε, δηλαδή κοιλάδα των κοτσυφιών (= Κοσσυφοπέδιο) οι Οθωμανοί νίκησαν τους Σέρβους και κατέκτησαν την περιοχή. Οι Σέρβοι το ονομάζουν μάλιστα Κόσοβο και Μετόχια, τονίζοντας έτσι την παρουσία πολλών ιστορικών ορθόδοξων μονών (η λέξη «Μετόχιον» υποδηλώνει ναό ή ασκητήριο που υπάγεται σε μοναστήρι). Επί Β' Παγκοσμίου Πολέμου οι Ιταλοί του Μουσολίνι απέσπασαν το Κόσοβο από την τότε ενιαία Γιουγκοσλαβία και το απέδωσαν στο προτεκτοράτο τους, την Αλβανία.
Αν η Δύση ανεχθεί την ένωση Αλβανίας και Κοσόβου στην εποχή μας, θα νομιμοποιήσει ουσιαστικά τον σχεδιασμό του Μουσολίνι και θα δώσει αέρα στα πανιά του αλυτρωτισμού των Τιράνων. Τα επόμενα βήματα θα είναι η απόσχιση των δυτικών επαρχιών των Σκοπίων, όπου οι πολυάριθμοι Αλβανοί έχουν ανακηρύξει κράτος εν κράτει (την Ιλλυρίδα) και η διεκδίκηση εδαφών από το Μαυροβούνιο, τη Σερβία (Πρέσεβο) και την Ελλάδα (βλέπε προπαγάνδα περί Τσάμηδων και χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας που περιλαμβάνει την Ηπειρο, τη Δυτική Μακεδονία και την Κέρκυρα).
Δεν ισχυρίζομαι ότι η σημερινή Αλβανία είναι ικανή να απειλήσει την εδαφική ακεραιότητά μας, όμως δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Αν οι ΗΠΑ και ορισμένοι Ευρωπαίοι εταίροι μας ανεχθούν τα μεγαλοαλβανικά σχέδια, τα Βαλκάνια θα εισέλθουν σε μια νέα περίοδο αποσταθεροποιήσεως, ενώ η Ελλάς ακόμη ταλανίζεται από την οικονομική κρίση. Για να διασφαλίσουμε τα ελληνικά αλλά και τα καλώς νοούμενα ευρωπαϊκά συμφέροντα στην περιοχή, οφείλουμε να ανακόψουμε την πορεία προς τη Μεγάλη Αλβανία ή τη Φυσική Αλβανία, όπως πιο διπλωματικά αποκαλείται από τον αλβανικό Τύπο.
Είναι απαραίτητο να διακηρύξουμε για μια ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, διότι, αν το κάνουμε, θα ανοίξουμε τον δρόμο για τη νομιμοποίηση της τουρκικής εισβολής και του ψευδοκράτους στην Κύπρο.
Να διακηρύξουμε ότι η πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και η τυχόν χρηματοδότησή της από ευρωπαϊκά κονδύλια εξαρτάται από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (Βορειοηπειρωτών).
Να ζητήσουμε από την UNESCO την προστασία των ορθόδοξων ναών και μνημείων που υπάρχουν στο Κόσοβο και έχουν υποστεί καταστροφές, λεηλασίες και βομβιστικές επιθέσεις από φανατικούς μουσουλμάνους Αλβανούς.
Να καταγγείλουμε σε όλα τα διεθνή βήματα την προπαγάνδα των Τιράνων υπέρ των Τσάμηδων, απογόνων των εγκληματιών πολέμου.
Να υπενθυμίσουμε στην κυβέρνηση των Τιράνων ότι δεν λησμονούμε το Πρωτόκολλο της Κερκύρας του 1914, το οποίο προβλέπει Αυτόνομη Βόρειο Ηπειρο εντός Αλβανίας.
Ας μη μένουμε απαθείς θεατές!
πηγή:dimokratianews.gr/Κωνσταντίνος Χολέβας
Πηγή: www.himara.gr