Η ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ "ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ" ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ
Αρχίζουν σήμερα στις 2 το μεσημέρι οι εργασίες του Brussels Group. Σκοπός του είναι να τύχουν επεξεργασίας όλες οι θεματικές της διαπραγμάτευσης, ώστε να βρεθεί το κοινό έδαφος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, στο πλαίσιο μίας «αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.
Και εδώ έχουμε μια διαφοροποίηση σε σχέση με ότι ίσχυε πριν λίγα 24ωρα: Μετά την παραδοχή του ΔΝΤ ότι "Εχουμε αντιληφθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην απόφασή της να αλλάξει το πρόγραμμα και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό",το κλίμα έχει αλλάξει προς το θετικότερο σε ότι αφορά τις προοπτικές μιας συμφωνίας.
Στην ελληνική αντιπροσωπεία μετέχουν ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης, ο γ.γ. Εσόδων Νίκος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού οικονομικών Έλενα Παναρίτη τα τελευταία εικοσιτετράωρα βρίσκονται στη γαλλική πρωτεύουσα.
Η κυβερνητική στρατηγική που θα περιγραφεί στη σύσκεψη επιθυμεί συμφωνία με τους δανειστές για τη χρηματοπιστωτική χαλάρωση και την εκταμίευση των οφειλόμενων ποσών από τους πιστωτές προς την Ελλάδα.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως η όποια συμφωνία πρέπει να βασίζεται:
- Στο σεβασμό των υποχρεώσεων της χώρας σε διεθνές επίπεδο
- Στην εμπέδωση εμπιστοσύνης με τους θεσμούς στο πλαίσιο του σεβασμού των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους πολίτες για έξοδο από τη λιτότητα και εθνική κυριαρχία
- Άσκηση πολυδιάστατης πολιτικής στις διεθνείς σχέσεις
Τα τέσσερα κύρια σημεία διαφωνίας, που επιβεβαίωσε και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δήλωση του στο πρακτορείο Reuters αφορούν:
- εργασιακά
- ασφαλιστικό
- αύξηση του ΦΠΑ
- αποκρατικοποιήσεις
Τέλος όσον αφορά τις «κακοφωνίες και τις αλλοπρόσαλλες διαρροές και δηλώσεις των τελευταίων ημερών από την άλλη πλευρά», η κυβέρνηση παραμένει αισιόδοξη για συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι η Ευρώπη έχει μάθει να ζει μέσα από τις διαφωνίες της, να συνθέτει και να προχωράει.
defencenet.gr