ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ
Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να μην κάνει πίσω στους εκβιαστικούς όρους που θέτουν οι Ευρωπαίοι εταίροι προκειμένου να ανοίξουν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ρευστότητας. Οι δανειστές ζητούν εδώ και τώρα αλλαγές στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό, αύξηση του ΦΠΑ και ιδιωτικοποιήσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους.
Τα θέματα αυτά η κυβέρνηση τα θεωρεί «casus belli» και δηλώνει ανυποχώρητη, ενώ την ίδια στιγμή εκτιμά πως το πακέτο μεταρρυθμίσεων που έχει υποβάλλει στους δανειστές είναι αρκετό για να χαλαρώσουν τη θηλιά που έχουν βάλει στο λαιμό της χώρας μη αποδεσμεύοντας χρήματα, έστω και ως ένα βήμα εκτόνωσης της κατάστασης.
«Αν συνέβαινε αυτό, ήμασταν αποφασισμένοι να κάνουμε ορισμένες υποχωρήσεις σε επιμέρους ζητήματα, όπως η ρύθμιση των 100 δόσεων ή κάποια άλλα. Οι δανειστές, ωστόσο, εγείρουν απίστευτες και απαράδεκτες αξιώσεις, ίσες με ένα νέο μνημόνιο, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως τα μνημόνια έχουν τελειώσει», ανέφερε κυβερνητική πηγή στο defencenet.gr.
Άλλωστε, το στίγμα το έδωσε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη δήλωσή του στο Reuters, όπου είπε χαρακτηριστικά «παραμένουν, βεβαίως, τέσσερα σημεία διαφωνίας στα πεδία των εργασιακών σχέσεων, στο ασφαλιστικό, στην αύξηση του ΦΠΑ αλλά και στη φιλοσοφία για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Θέλω να είμαι σαφής: Δεν πρόκειται εδώ για αδυναμία τεχνικής προσέγγισης αλλά για πολιτική διαφωνία, που, όμως, όλοι γνώριζαν εκ των προτέρων στο βαθμό που αναγνώριζαν και εξακολουθούν να αναγνωρίζουν ότι ο συμβιβασμός που επιδιώκουμε θα σέβεται τη σαφή εντολή του ελληνικού λαού έτσι όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου».
Αυτό που είπε επί της ουσίας ο πρωθυπουργός ήταν ξεχάστε νέα επώδυνα μέτρα σαν και αυτά που περιελάμβανε το e-mail Χαρδούβελη, όπως μειώσεις συντάξεων, απολύσεις και αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση και ελάτε να βρούμε μία συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο.
Παίζεται λοιπόν ένα σκληρό «μπρα ντε φερ» μεταξύ Ευρωπαίων και Ελλάδας, με την κυβέρνηση να γνωρίζει πως βρίσκεται σε δύσκολη θέση αφού τα αποθεματικά του Δημοσίου στερεύουν, αλλά από την άλλη γνωρίζει πολύ καλά ότι αν συμφωνήσει στα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, τότε τελείωσε όχι η κυβέρνηση, αλλά η ίδια η χώρα και ο ελληνικός λαός. Μέτρα λιτότητας δεν αντέχει άλλο η κοινωνία.
Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος για τον οποία κάνει ανοίγματα στη Ρωσία και στην Κίνα, προκειμένου να αντλήσει ό,τι περισσότερο μπορεί, αφού το σενάριο της εξόδου από των ευρώ είναι πάντα στο τραπέζι σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να κρατούν τη στάση αυτή και μέσα στο επόμενο διάστημα δε χρηματοδοτηθεί το ελληνικό Δημόσιο.
Στελέχη της κυβέρνησης συνεχίζουν επίσης να μιλούν για ενδεχόμενο δημοψήφισμα ή εκλογές. Ιδίως αν γίνουν εκλογές, τα κόμματα της κυβέρνησης θεωρείται βέβαιο πως θα λάβουν ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, κάτι που θα μεταφράζεται και σε στήριξη του ελληνικού λαού σε ένα ενδεχόμενο ρήξης. Μέχρι στιγμής πάντως αυτό το σενάριο- ούτε και του δημοψηφίσματος- δεν έχουν τεθεί επί πραγματική βάση.
Πέραν δε της στήριξης της Ελλάδας από Ρωσία και Κίνα, η Αθήνα τυγχάνει κατανόησης αν όχι στήριξης και από τις ΗΠΑ, για διαφορετικούς βέβαια λόγους. Η Ουάσιγκτον δεν θέλει μία χρεοκοπία της Ελλάδας, η οποία θα έχει συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία, αλλά δεν θέλει και η Ελλάδα να πέσει στην «αγκαλιά» της Ρωσίας για γεωπολιτικούς λόγους.
Η συνομιλία για 12 λεπτά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο κάθε άλλο παρά να την προσπεράσει κανείς μπορεί. Ο Ομπάμα «έσπασε» το πρωτόκολλο και έστω στα όρθια είχε μια ουσιαστική συνομιλία με το Γιάννη Βαρουφάκη, και όχι μερικών δευτερολέπτων όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις εκδηλώσεις.
Ο Γιάννης Βαρουφάκης αμέσως μετά την εκδήλωση δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος, λέγοντας ότι ήταν μια σαφής ένδειξη συμπαράστασης του Μπαράκ Ομπάμα προς τον ελληνικό λαό. «Ο Πρόεδρος σταμάτησε να μας μιλήσει για να μας συμπαρασταθεί, θέλησε να δηλώσει την έμπρακτη και την ψυχολογική του συμπαράσταση στο έργο μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο, δεν ήρθε να μας κουνήσει το δάχτυλο, να μας πει τι να κάνουμε», τόνισε ο Έλληνας υπουργός.
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε πως ήταν «μια συζήτηση, όπου ουσιαστικά κάναμε μια ανασκόπηση του προβλήματος που αντιμετώπισε εκείνος όταν έγινε πρόεδρος, αντιμετωπίζοντας μια τεράστια κρίση και πίεση προς την κατεύθυνση της λιτότητας την οποία έπρεπε να την αποδομήσει. Και κάναμε μια σύγκριση τη δικής μας εμπειρίας η οποία είναι αντίστοιχη και πολύ διαφορετική ταυτόχρονα».
Όπως μετέφερε στους δημοσιογράφους ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο Πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε να δείξουν όλες οι πλευρές ευελιξία ενώ ο ίδιος επεσήμανε «ότι όλοι πρέπει να δείξουμε ευελιξία. Πρέπει να είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στο στόχο μας και απολύτως ενταγμένοι στη διαδικασία στην οποία συμμετέχουμε με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ. Και οι εξωτερικές δυνάμεις καλό είναι να βοηθήσουν».
Η συζήτηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού και του Αμερικανού Προέδρου περιελάμβανε και... αναδρομή στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Μπαράκ Ομπάμα με την αμερικανική οικονομία ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε τις απαραίτητες συγκρίσεις.
«Εκείνος είχε τις μεγάλες δυσκολίες της διαχείρισης της Γουόλ Στριτ, εμείς έχουμε το πρόβλημα ότι αυτό έχει γίνει ήδη από τα μνημόνια που ουσιαστικά μετέφεραν ιδιωτικές ζημίες στους ώμους των φορολογούμενων της Ελλάδος και της Ευρωζώνης και καταλήξαμε πως μπορούμε να βρούμε πρακτικούς τρόπος για να αποφευχθεί μια αποσταθεροποίηση είτε από ατύχημα είτε λόγω διαδικασιών μη ελεγχόμενων. Μας δήλωσε τη συμπαράστασή του και της κυβέρνησής του και είπαμε ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
defencenet.gr