ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Μετά την απόφαση προμήθειας 12 αεροσκαφών Su-35 Ρωσία και Αίγυπτος αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν κοινή ναυτική άσκηση στην Μεσόγειο και μάλιστα ένα μέρος της να διεξαχθεί εντός της κυπριακής ΑΟΖ πιθανότατα με την εμπλοκή και κάποιων μέσων της Κύπρου.
Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, η οποία λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν να χρησιμοποιούνται από ρωσικά πολεμικά πλοία και τα λιμάνια της Κύπρου σε εφαρμογή της συμφωνίας που επετεύχθη κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα και της συνάντησης του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βαλντιμίρ Πούτιν.
Κάτι τέτοιο συνιστά σαφές μήνυμα στην Τουρκία, η οποία δεν κρύβει την ενόχληση της και την ανησυχία της για τη στρατιωτική συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ της Ρωσίας, της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο και όταν η Άγκυρα τα έχει σπάσει πλήρως με το Τελ Αβίβ.
Εμφανίζεται δηλαδή η Τουρκία απομονωμένη και αυτό ίσως εξηγεί και τους «τσαμπουκάδες» με την προκλητική ΝΟΤΑΜ στο Αιγαίο.
Από τη Μόσχα μάλιστα ο κ. Αναστασιάδης έλαβε διαβεβαιώσεις πώς η Ρωσία στηρίζει την Κύπρο και τις έρευνες που κάνει στην ΑΟΖ της για την εξόρυξη υδρογονανθράκων και αν, όπως σημειώθηκε, ρωσικές εταιρείες εμπλακούν σε αυτή την υπόθεση τότε πλοία της χώρας θα αναλάβουν επί της ουσίας ρόλο επιτήρησης της κυπριακής ΑΟΖ.
Όσον αφορά στην άσκηση μεταξύ Ρωσίας και Αιγύπτου, με εμπλοκή και της Κύπρου ή εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αποφασίστηκε χθες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Μόσχα ο υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου Sedki Sobhi Sayyed και στη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογο του Sergueï Choïgou.
«Οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεχίσουν την πρακτική της συμμετοχής του Αιγυπτιακού στρατού ως παρατηρητή στους ελιγμούς που πραγματοποιεί η Ρωσία φέτος και να πραγματοποιήσουν μια κοινή ναυτική άσκηση στη ανατολική Μεσόγειο και μια αντιτρομοκρατική που προϋποθέτει δυνάμεις ξηράς ταχείας επέμβασης», δήλωσε ο επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας.
Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Άμυνας κατά την έναρξη των συνομιλιών με τον Αιγύπτιο ομόλογο του δήλωσε πώς «υποστηρίζουμε τις αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες του Καΐρου, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την εξομάλυνση της κατάστασης στο Σινά. Είμαστε σίγουροι ότι η εξουδετέρωση των εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών ομάδων που δρουν στη χερσόνησο συναντά τα συμφέροντα όχι μόνο της Αιγύπτου, αλλά και όλων των χωρών της περιοχής».
Ο Sergueï Choïgou επισήμανε επίσης πώς οι δύο χώρες, Ρωσία και Αίγυπτος αναπτύσσουν μία στρατηγική συνεργασία και αυτό σαφώς ευνοεί την Κύπρο και την Ελλάδα. Το πρώτο βήμα για ακόμη πιο στενές σχέσεις με τη Μόσχα σε στρατιωτικό επίπεδο το έκανε ήδη ο Νίκος Αναστασιάδης, ενώ το Μάιο επίκειται επίσκεψη στο Κρεμλίνο και του Έλληνα πρωθυπουργού του Αλέξη Τσίπρα.
Είναι μία ευκαιρία να οικοδομηθεί μία στενή συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Μόσχας και όχι μόνο σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και σε οικονομικό. Ήδη, από τη Ρωσία εμφανίζονται έτοιμοι να άρουν το εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προιόντα μετά την ελληνική στάση στο θέμα των κυρώσεων από την Ε.Ε.
defencenet.gr