¨Με την μεγάλη ύφεση του 1929 παρομοίασε την σημερινή κατάσταση …
ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στο Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
Σύμφωνα με τον υπουργό, όσο δεν δίνεται μία πολιτική λύση, η ύφεση «φθείρει» το κοινό νόμισμα και στρέφει τον έναν λαό της Ευρώπης ενάντια στον άλλο.
Όπως σημείωσε ο Γιάννης Βακούφικης, το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι αυτό της σταθεροποίησης της Ευρωζώνης, με την βοήθεια των θεσμών που ήδη υπάρχουν και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αποτελεί τον πυλώνα της ανάπτυξης στην Ευρώπη.
Ο κ. Βακούφακης τοποθετήθηκε υπέρ της δημιουργίας «μίας προσομοίωσης ομοσπονδίας» η οποία «θα μπορούσε να εξευρωπαϊστεί το θέμα των συνολικών επενδύσεων».
«Φαίνεται να μην έχουμε μάθει το μάθημα που έπρεπε να έχουμε μάθει από την δεκαετία του ’30 ότι όταν έχει μία μεγάλη ύφεση όπως του 1929, που ήταν το 2008 της εποχής εκείνης έχεις μία κοινή νομισματική βάση, όπως είχαν τότε τον κανόνα του χρυσού -που ήταν μία νομισματική ένωση κατά κάποιο τρόπο- ότι αν δεν αντιμετωπίσεις με πολιτικό τρόπο, με τρόπο θεραπευτικό, αυτό το πρόβλημα φθίνει το κοινό νόμισμα κάνοντας τον έναν λαό να στέφεται εναντίον του άλλου, όπως συμβαίνει και σήμερα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
«Έχουμε ηθική υποχρέωση να το κάνουμε αυτό στην Ευρώπη σήμερα να δοθεί μία λύση με πολιτικό τρόπο. Να συμβεί τώρα ομοσπονδοποίηση είναι λάθος, γιατί δεν υπάρχει η κοινωνική δυναμική εν μέσω κρίσης να προχωρήσουμε σε αυτό. Στόχος μας πρέπει να είναι η ομοσπονδοποίηση, αλλά πρώτα πρέπει να εξισορροπηθεί η κατάσταση», σημείωσε.
Ουσιαστικά με τα λεγόμενα του ο κ Βαρουφάκης μας πάει στο μοντέλο των ΗΠΑ που η ομοσπονδοποίηση των Πολιτειών λύνει σοβαρά προβλήματα χρεωκοπιών όπως συνέβησαν πρόσφατα στην πολιτεία της Καλιφόρνιας , Ντιτρόιτ.
Έλα όμως κ. Υπουργέ που όταν ήμασταν νέοι κάποια στιγμή μάθαμε ότι μας έβαλαν στην ΕΟΚ για το καλό μας πάντοτε…
Άρχισε ο κοσμάκης τότε τα πρώτα χρόνια να αναρωτιέται τι πράγμα είναι αυτή η ΕΟΚ η μετέπειτα ΕΕ;
Πήγαν λοιπόν και ρώτησαν τον ΟΣΙΟ ΠΑΙΣΙΟ τον Αγιορείτη.
Παπατζήμας Αθανάσιος: Το καλοκαίρι του 1992 ρωτήσαμε το Γέροντα Παίσιο: «Γέροντα, τι επιπτώσεις θα έχει η ΕΟΚ για την Ελλάδα;»
«Κοιτάξτε παιδιά», απήντησε ο Γέροντας. «Στην Αμερική πήγαν άνθρωποι από διάφορα μέρη. Κουβάλησε ο καθένας το κουρέλι του και έτσι έγινε εκεί μία κουρελού.
Η Αμερική έγινε σαν τον αργαλειό που αφομοίωσε όλα τα κουρέλια.
Στην ΕΟΚ, όμως, οι χώρες που μπαίνουν είναι έτοιμα χαλιά.
Τα χαλιά, όσο και να τα ενώσεις, το ένα πάει από δω και το άλλο απ’ εκεί.
Έτσι, μη φοβάστε για δυσμενείς συνέπειες από την ΕΟΚ. Δεν πρόκειται ποτέ οι χώρες της Ευρώπης να ενωθούν πλήρως, ώστε να μας βλάψουν». (Νικ. Ζουρνατζόγλου, επισμηναγού έ.ά. πνευματικού παιδιού τού π. Παϊσίου καί επί σειράν ετών συνεργάτη του μέ τίτλο ” ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ –Γέροντας ΠΑΪΣΙΟΣ ό ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ ” { κείμενα Β΄ }
Τελικά πάνω σε αυτά τα χαλιά που δεν στρώνουν μεταξύ τους η Ελλάδα ¨παραπατάει¨ και δεν βρίσκει την ισορροπία του βηματισμού της;
Και αυτό το πράγμα κ. Υπουργέ το καταλαβαίνεται κάθε φορά που στις συνεδρίες των εταίρων που νοιώθετε να σας τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια σας.
Ένα πράγμα μας απομένει … από την στιγμή που δεν πρόκειται εκ των γεωπολιτικών συγκυριών να πετύχει μελλοντικά ¨ προσομοίωση ομοσπονδίας¨ στην ΕΕ …τουλάχιστον να σώσουμε το ΧΑΛΙ της ΕΛΛΑΔΟΣ και να μην τους αφήσουμε να ξεφτίσουν τα κρόσια του ώστε να το κάνουν κιλίμι στις επεκτατικές διαθέσεις των αγαρηνών και των ντόπιων λαμογιών που καραδοκούν.
Είναι τέτοιες οι στιγμές που ο καθένας και ο πιο ελάχιστος στα καθημερινά δρώμενα δίνει λόγο απέναντι στην Ιστορία και στον ΘΕΟ.
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
πηγη