ΜΕ 5-7 ΜΑCH ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΟ ΝΕΟ ΟΠΛΟ ΑΛΛΑΖΕΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΜΥΝΑ
Οι συνεχής και αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και της Ανατολική Μεσόγειο και η κούρσα εξοπλισμών που τρέχει μόνη της η γειτονική χώρα πλέον δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με συμβατικούς τρόπους, δεδομένης και της ελληνικής οικονομικής κατάρρευσης.
Αλλά η εθνική ασφάλεια δεν μπορεί να περιμένει πότε θα ανακάμψει οικονομικά η χώρα, καθώς ένα "εθνικό ατύχημα" ανάλογο με αυτό της Κύπρου του 1974, δηλαδή απώλεια εθνικού εδάφους θα μπορούσε να είχε καταστροφικές συνέπειες που δεν θα περιορίζονταν μόνο στον 21ο αιώνα...
Η αναζήτηση εξωσυμβατικών λύσεων περιγράφηκε στο προηγούμενο τεύχος της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ σε άρθρο με τίτλο "5 Οπλα που θα μπορούσαν να στείλουν την Τουρκία 50 χρόνια πίσω", αλλά μία σημαντική τεχνολογική εξέλιξη έρχεται να δώσει νέα διάσταση στην αποτρεπτική ισχύ που πλέον θα προσφέρει ένα από αυτά τα όπλα, το οποίο είναι άμεσα διαθέσιμο προς πώληση στην Ελλάδα:
Ρώσοι επιστήμονες αναζητώντας έν νέο τύπο ντίζελ το οποίο δεν θα παγώνει ακόμα και σε θερμοκρασίες -65 βαθμών Κελσίου για τις αρκτικές δυνάμεις της Ρωσίας, δημιούργησαν ένα "υπερ-καύσιμο" το οποίο δίνει στα βλήματα που χρησιμοποιούν υγρό καύσιμο (ελάχισταν πλέον παγκοσμίως, αφού τα στερεά καύσιμα είναι ο κανόνας για σειρά λόγων) απίστευτες δυνατότητες.
Το νέο μίγμα καυσίμων χρησιμοποιήθηκε πειραματικά στους ρωσικούς υπέρ-υπερηχητικούς (hypersonic) πυραύλους με αποτέλεσμα να τους δώσουν άμεσα ταχύτητα οριακά πάνω από 5 Mach (πέντε φορές η ταχύτητα του ήχου - 1700 μέτρα το δευτερόλεπτο ή 6.125 χλμ, την ώρα!) και 7 Mach στην τελική φάση, αλλά πολύ γρήγορα διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ήδη σε υπηρεσία ένα βλήμα το οποίο μπορούσε να ανθέξει αυτές τις ταχύτητες χωρίς να εφαρμοστούν νέα υλικά στην κατασκευή του ή αλλαγή στα συστήματα διεύθυνσής του:Είναι το ρωσο-ινδικό cruise Brahmos, ήδη υπερηχητικό, το οποίο περιλαμβανόταν στα "5 ΟΠλα" που είχε παρουσιάσει η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ.
Η Αικατερίνα Μπλινόβα εφευρέτης της νέας φόρμουλας διαβεβαιώνει ότι "Κανένα βλήμα που κινείται από το νέο μίγμα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τα αντίπαλα αντιπυραυλικά συστήματακαι εύκολα μπορούν να ανατρέψουν το παγκόσμιο ισοζύγιο ισχύος".
Σε ένα χρόνο από σήμερα θα έχει παρουσιαστεί η νέα έκδοση του cruise BrahMos, τον μοναδικό του είδους που αναπτύσσει ταχύτητα 3 Mach, και ουσιαστικά είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστεί από αντίπαλα αντιπυραυλικά συστήματα. Ειδικά από αυτά που χρησιμοποιεί το τουρκικό Ναυτικό.
Αλλά στο τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμος ο υπέρ-υπερηχητικός, BrahMos ΙΙ, ο οποίος χάρη στο νέο καύσιμο,θα ξεπερνά την ταχύτητα των 5-7 Mach!
Ανάλογα µε την πλατφόρµα εκτόξευσης (πλοίο, υποβρύχιο, αεροσκάφος ή φορείς ξηράς) υπάρχουν ή αναπτύσσονται έξι διαφορετικές εκδόσεις βληµάτων:
• Επιφανείας-επιφανείας.
• Αέρος-επιφανείας.
• Υποβρυχίου-επιφανείας.
• Εδάφους-επιφανείας για παράκτια άµυνα.
• Επιφανείας-εδάφους.
• Εδάφους-εδάφους.
Ειδικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα έχει φυσικά η έκδοση εδάφους-επιφανείας για παράκτια άμυνα. Αν και στην περίπτωση του BrahMos ΙΙ ή και το νυν Brahmos δεν χρειάζεται καν να βρισκεται κοντά στην ακτή ή σε νησιά το συγκρότημα των εκτοξευτών:
Ακόμα και από την δυτική ή κεντρική Ελλάδα, π.χ. πίσω από τον ορεινό όγκο του Ολύμπου, μια ομοβροντία τεσσάρων-οκτώ Brahmos θα μπορούσε να στείλει μέσα σε 1,5 λεπτό με πιθανότητα επιτυχίας 100% τον μισό τουρκικό στόλο στον βυθό, ακόμα και πριν αυτός εξέλθει από τα στενά των Δαρδανελίων!
Το ίδιο ισχύει και για τους ναυστάθμους της Αλικαρνασσού κλπ. Εκτός από την Ρωσία και η Ινδία θα είχε ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον για να δοθεί ένα τέτοιο όπλο στην Ελλάδα που θα μπορούσε να καταστρέψει εύκολα τον υπ'αριθμόν ένα σύμμαχο του Πακιστάν, την Τουρκία.
Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του BrahMos:
Το BrahMos είναι ένα υπερηχητικό βλήµα αυτόνοµης κατεύθυνσης, µε δυνατότητα πτήσης σε χαµηλό ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας. Έχει βάρος περίπου τρεις τόνους, µήκος 6,9 µέτρα και διάµετρο 60 εκατοστά.
Η αυτόνοµη κατεύθυνση υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης δεδοµένων ναυτιλίας, καθώς και ανάκλησης του βλήµατος µετά την εκτόξευση. Το BrahMos αποθηκεύεται, µεταφέρεται και εκτοξεύεται από ένα κάνιστρο πολλαπλών χρήσεων (Transport-Launch Canister - TLC).
Το όπλο διαθέτει δύο κινητήρες. Ο πρώτος, ένας πυραυλοκινητήρας (Booster), αναλαµβάνει να επιταχύνει αρχικά το βλήµα µέσα από το κάνιστρο εκτόξευσης µέχρι το σηµείο όπου ο κύριος αυλωθητής (πυραυλοκινητήρας που χρησιµοποιεί το οξυγόνο της ατµόσφαιρας για την καύση) θα το φέρει στη µέγιστη ταχύτητά του, δηλαδή στα 2,8 mach (3.430 χλµ./ώρα).
Ο συνδυασµός αυτός έχει ως αποτέλεσµα εµβέλεια 290 χλµ. Η εµβέλεια αυτή θα µπορούσε ευχερώς να υπερβαίνει το όριο των 300 χλµ., καθορίστηκε όµως κάτω από αυτό, προκειµένου να µην παραβιάζεται η διεθνής συµφωνία MTCR (Missile Technology Control Regime). Ο υπολογιστής και το σύστηµα καθοδήγησης έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί στην Ινδία.
Το βλήµα, πριν από την εκτόξευση, λαµβάνει τις συντεταγµένες του στόχου από τους αισθητήρες του φορέα εκτόξευσης. Μετά την εκτόξευση κινείται αδρανειακά προς τον στόχο, µέσω αυτόµατου πιλότου, βάσει των στοιχείων που έχει λάβει. Αυτή η φάση της πτήσης είναι βαλλιστική και το βλήµα µπορεί να φτάσει σε ύψος 15.000 µέτρων.
Στη συνέχεια το BrahMos ακολουθεί καθοδική πορεία και σε προκαθορισµένη από τον στόχο απόσταση ενεργοποιείται ο αισθητήρας του. Σε αυτή η φάση της πτήσης το βλήµα πετά σε χαµηλό ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας (sea skimming). O αισθητήρας, µε την ενεργοποίησή του, λειτουργεί σε διαµόρφωση έρευνας και µετά τον εντοπισµό του στόχου µεταπίπτει σε διαµόρφωση εγκλωβισµού παρέχοντας στοιχεία για την κατεύθυνση του βλήµατος.
Το BrahMos, είναι το µοναδικό βλήµα antiship το οποίο ταξιδεύει µε υπερηχητική ταχύτητα και έχει εµβέλεια της τάξης των 290 χλµ. την οποία με το νέο καύσιμο μπορεί να την διανύσει στον απίστευτο για anti-ship βλήματα σε λιγότερο από τρία λεπτά! Αυτή η ταχύτητα, σε συνδυασµό µε την stealth εκποµπή του αισθητήρα του, καθιστά αδύνατο τον εντοπισµό και την αναχαίτιση του βλήµατος.
Από την άλλη μεριά, η εµβέλεια των 290 χλµ. εξασφαλίζει ότι η άφεση του όπλου θα εκτελεστεί σε αποστάσεις πολύ µεγαλύτερες από την εµβέλεια των εν ενεργεία βληµάτων αντιαεροπορικής άµυνας περιοχής, ανατρέποντας τα έως τώρα δεδοµένα στον ναυτικό αντιαεροπορικό πόλεµο.
Με χαμηλό κόστος κτήσης (υπολογίζεται ότι δύο πυροβολαρχίες με 16 εκτοξευτές ο καθένας και συνολικά 128 βλήματα δεν θα ξεπερνούσε τα 200 εκατ. ευρώ σε αξία συμβολαίου) θα άλλαζε τα πάντα στο Αιγαίο, αφού το ΠΝ θα αποκτούσε τρομακτικές στρατηγικές δυνατότητες προσβολής ακόμα και μέσα στο ναύσταθμο της Κωνσταντινούπολης του τουρκικού στόλου, από ένα όπλο που θα είναι μη ανασχέσιμο, ενώ υπάρχουν ακόμα και εκδόσεις εδάφους-εδάφους που θα μπορούσαν να κονιορτοποιήσουν (με πλήρη ασφάλεια για τα ελληνικά πληρώματα μαχητικών αεροσκαφών) τα τουρκικά πολεμικά αεροδρόμια, αφού είναι αδύνατον να αναχαιτιστούν.
Συν το γεγονός ότι η ελληνική πολεμική βιομηχανία θα μπορούσε να γίνει κοινωνός της τεχνολογίας κατασκευής του Brahmos,αφού θα συνεργαστεί στην κατασκευή ορισμένων υποσυστημάτων.
Πολιτικά προβλήματα στην προμήθεια του όπλου δεν υπάρχουν. Οι δύσκολοι καιροί χρειάζονται έξυπνες και "απόλυτες" λύσεις αν θέλουμε να εξακολουθήσει να υπάρχει η εδαφική μας ακεραιότητα...
Δείτε το νέο βλήμα:
Φαντασθείτε την εικόνα που βλέπετε στο κάτωθι βίντεο εκτόξευσης ενός Brahmos εδάφους-επιφανείας να εκτυλίσσεται σε μία περιοχή πίσω από τον Ολυμπο ή και πίσω από τον Παρνασσό από έναν κινητό εκτοξευτή των βλημάτων:
Και ιδού και τα αποτελέσματά του:
defencenet.gr