ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΤΩΡΑ Η ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΑΤΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το πρακτορείο Bloomberg καταδεικνύει ως σχιζοφρενικό το γεγονός ότι το Βερολίνο εκβιάζει και απειλεί την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί ένα μνημόνιο στο οποίο προβλέπεται η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% ή και πάνω από το 3% τη στιγμή που η οικονομία της Ελλάδας είναι κατεστραμμένη και βρίσκεται σε ύφεση εδώ και πολλά χρόνια.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 3% του ΑΕΠ δεν έχουν πετύχει παρά ελάχιστες χώρες στον κόσμο, που είχαν ειδικές οικονομικές συνθήκες και αυτές πριν το 2010 και για μικρό χρονικό διάστημα.
Η απάντηση λοιπόν στο γιατί η Ελλάδα υποχρεώθηκε με το μνημόνιο σε κάτι τέτοιο είναι προφανής. Για να μην πιάνει το στόχο και κάθε τρεις και λίγο να της ζητούνται νέα μέτρα σε βάρος των πολιτών της χώρας και υπέρ των «νταβατζίδων-δανειστών» που θέλουν να αρπάξουν τη δημόσια περιουσία.
Αυτή λοιπόν είναι μία βασική στόχευση για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να μειώσει το πρωτογενές πλεόνασμα σε ποσοστό 1,5% και ένα σημείο τριβής όχι τόσο με την Κομισιόν, όπως τώρα αποδεικνύεται, αλλά με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που θέλει να δείξει πώς η Γερμανία «κυριαρχεί» σε βάρος της Ελλάδας. Αυτό θα φανεί σήμερα το απόγευμα.
Σύμφωνα λοιπόν με το Bloomberg το σημερινό μνημόνιο ζητά από την Ελλάδα να διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ (από το 2016) και για όλη τη διάρκεια του προγράμματος, ώστε να επιτευχθεί η σταδιακή μείωση του ελληνικού χρέους που σήμερα φθάνει το 175% του ΑΕΠ.
«Υπάρχει μικρή έως ανύπαρκτη πιθανότητα να είναι αυτό δυνατό», σημειώνει το Bloomebrg. Από το 1995, οι χώρες της Ευρωζώνης ως σύνολο είχαν πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% μόνο το 2010. Τώρα, οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν πρωτογενές πλεόνασμα μικρότερο από το μηδέν (δηλαδή, έχουν πρωτογενές έλλειμμα).
Ακόμη και η Γερμανία πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ μόνο δύο φορές, στο τελευταίο τρίμηνο του 2007 και στο πρώτο τρίμηνο του 2008. Από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για την περίοδο 1980-2010, τα οποία εξέτασε το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου, διαπίστωσε ότι λίγες χώρες του ΟΟΣΑ μπορούσαν να διατηρούν πλεόνασμα πάνω από 3% του ΑΕΠ και σχεδόν καμία δεν μπορούσε να διατηρήσει πλεόνασμα πάνω από 5% του ΑΕΠ.
«Πέρυσι, ο Μπάρι Άιχενγκριν του Πανεπιστημίου Μπέρκλει στην Καλιφόρνια και ο Ούγκο Πανίτσα του Πανεπιστημίου της Γενεύης διαπίστωσαν ότι από το 1974 έως το 2013 μόνο τρεις χώρες είχαν πρωτογενή πλεονάσματα μεγαλύτερα από 5% του ΑΕΠ για περισσότερο από μία δεκαετία.
Επρόκειτο για τη Σιγκαπούρη, που είναι ένα νησιωτικό κράτος - πόλη που κυβερνάται από πατερναλιστική ολιγαρχία, τη Νορβηγία που έχει τεράστιο πετρελαικό πλούτο και το Βέλγιο τη δεκαετία του 1990, όταν είχε ανάπτυξη. Οι καθηγητές σημειώνουν ότι οι χώρες που έχουν πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια πιθανότατα έχουν μία ανθηρή οικονομία, την οποία δεν έχει η Ελλάδα», σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.
Εξ αυτού και μόνο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη όλες οι άλλες αξιώσεις που εγείρονται σε βάρος της Ελλάδας, γίνεται αντιληπτό πως δεν πρόκειται για ένα πρόγραμμα με στόχο την ανάπτυξη, αλλά την βαθιά ύφεση και την άσκηση εξουσίας σε βάρος του λαού της Ελλάδας.
Ήρθε η ώρα λοιπόν να ειπωθεί ένα ηχηρό «ΟΧΙ» στον ηγεμονικό ρόλο που διεκδικεί η Γερμανία σε βάρος των λαών της Ευρώπης και ειδικά του Νότου.
defencenet.gr