Η υποψηφιότητά του συγκέντρωσε 233 ψήφους - Τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο ψήφισαν 30 βουλευτές - «Παρών» από 32 βουλευτές
Με την ψηφοφορία σήμερα στις 19:30 της υποψηφιότητας- έκπληξη, μπήκαν σήμερα τίτλοι τέλους στην πολιτική περιπέτεια της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας που οδήγησε εν μέσω Χριστουγέννων σε διάλυση της Βουλής και εθνικές εκλογές.Η αιφνιδιαστική επιλογή της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να προτείνει τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο, αντί του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου που εως το απόγευμα της Τρίτης θεωρούταν φαβορί για την θέση του ανώτατου πολιτειακού αξιώματος, δεν ανέτρεψε τα πολιτικά δεδομένα και ως εκ τούτου τα αριθμητικά προγνωστικά.
Παρά τις πολιτικές ενστάσεις που εξακολουθούν να εκφράζονται από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παυλόπουλος ως πρόσωπο χαίρει εκτίμησης και αναγνώρισης από όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους και η υποψηφιότητά του φαίνεται να ξεπερνά το Συνταγματικό όριο για την εκλογή του στο αξίωμα.
Σύμφωνα με τις έως τώρα τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων ο κ. Παυλόπουλος συγκεντρώνει και ξεπερνά άνετα την απιτούμενη πλειοψηφία των 180 ψήφων που απαιτούνται από το Σύνταγμα.
Συγκεκριμένα, αναμένεται να τον ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Ωστόσο ηχηρή ήταν η διαφοροποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος με δήλωσή του διαχώρισε τη θέση του από τη γραμμή της Συγγρού και δήλωσε γιατί θα είναι απών από τη διαδικασία και μάλιστα εξέθεσε και τους τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους δεν στηρίζει την υποψηφιότητα Παυλόπουλου.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ακόμα δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα απουσιάσουν από την ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόκειται για τον Σάββα Αναστασιάδη, ο οποίος ανέφερε ότι αντιμετωπίζει σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα, και τον Αλέκο Κοντό, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό.
Νωρίτερα η Ραχήλ Μακρή φέρεται να έλεγε στους συνεργάτες της ότι δεν θα ψηφίσει τον κ. Παυλόπουλο που τόσα χρόνια στήριζε τα μνημόνια.
Οι 17 βουλευτές της Χρυσής Αυγής θα καταψηφίσουν καθώς σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι «Η Χρυσή Αυγή λέει όχι στην υποψηφιότητα Παυλόπουλου, γιατί πρόκειται για εξέχον στέλεχος του παλαιοκομματικού, αμαρτωλού, μνημονιακού κατεστημένου».
Οι 17 βουλευτές του Ποταμιού και οι 13 του ΠΑΣΟΚ θα αντιπροτείνουν τον διακεκριμένο συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο ενώ τέλος το ΚΚΕ επισημαίνει ότι θα δηλώσει «παρών».
Να σημειωθεί ότι της ψηφοφορίας δεν προηγείται συζήτηση.
protothema