26.2.15

Τσίπρας: Ξηλώνουμε το καθεστώς του μνημονίου



Για τους τέσσερις στόχους για το επόμενο διάστημα των τεσσάρων μηνών, κατά το οποίο η κυβέρνηση θα δίνει "μάχη μέρα με τη μέρα", μίλησε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έγινε εκτενής συζήτηση για τη νέα συμφωνία-γέφυρα και τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό να προαναγγέλλει άμεση προώθηση σαρωτικών μεταρρυθμίσεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι μέσα στους επόμενους 4 μήνες η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τη λαϊκή εντολή για άσκηση της διακυβέρνησης της χώρας, ξεκινώντας -όπως ανέφερε- "το ξήλωμα του καθεστώτος του μνημονίου και των εκπροσώπων του στον κρατικό μηχανισμό".
Ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμη για υλοποίηση του βασικού κορμού των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα λαϊκά στρώματα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί και να αυξηθεί η "πλατιά και πρωτοφανής λαϊκή ενότητα" που καταγράφεται.
Ως στόχο έθεσε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας την "αξιοποίηση της γεωπολιτικής δυναμικής της χώρας στη διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης".
Σε ό,τι αφορά τον νέο γραμματέα και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να εκλεγούν στην προσεχή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε την επομένη της μαραθώνιας συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με τουλάχιστον 20 βουλευτές να διατυπώνουν αντιρρήσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας στο Eurogroup και της λίστας Βαρουφάκη. 
Μεταξύ αυτών και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου καθώς και ο υπουργός Υποδομών Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Στην Πολιτική Γραμματεία υπήρξαν και σήμερα στελέχη που διατύπωσαν τον προβληματισμό τους. Πολλοί είπαν ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει και τη στρατηγική ρήξης στις διαπραγματεύσιες το επόμενο τετράμηνο, ενώ στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Γιάννης Μηλιός, ο οποίος με κείμενό του έχει ασκήσει κριτική για τη συμφωνία.

Πάντως, η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών ψήφισε υπέρ της συμφωνιας που επετεύχθη με τους εταίρους, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι αν το κείμενο έρθει για ψηφοφορία στη Βουλή, εάν υπάρξουν διαρροές θα είναι πάρα πολύ περιορισμένες.

megatv.com