19.2.15

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣ Ε.Ε. ΑΠΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ Α. Τσίπρας προς Κίνα: «Ο Πειραιάς θα γίνει η κύρια πύλη εισόδου του “δρόμου του μεταξιού”»

Δύο πολύ σημαντικά ανοίγματα έκανε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας εν' οψει της επίσκεψής του στην 18η συνοδευτική ομάδα του κινεζικού Ναυτικού, όπου "έδωσε" στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας αυτά που ζητάει το Πεκίνο.
Τον δρόμο του "μεταξιού" με κύρια πύλη προς την ΕΕ το λιμάνι του Πειραιά, και τα έργα υποδομών σε συγκοινωνίες, μεταφορές και σιδηροδρομικές συνδέσεις.

Με την Ελλάδα να βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή της στις σχέσεις της με την ΕΕ και ειδικότερα με την Γερμανία ο πρωθυπουργός αναζητά συμμάχους που θα κρατήσουν την χώρα ζωντανή εάν οι Ευρωπαίοι συνεχίσουν να είναι αδιάλλακτοι.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Ναυτιλία καθώς οι Έλληνες εφοπλιστές κατασκευάζουν εκατοντάδες πλοία τα κινεζικά ναυπηγεία. Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία του ΠΝ με το κινεζικό Ναυτικό σε θέματα καταπολέμησης της πειρατείας αλλά και στην επερχόμενη κινεζοελληνική άσκηση στο Αιγαίο.
Ο πρωθυπουργός θύμισε την βοήθεια εκκένωσης Κινέζων υπηκόων από εμπόλεμες ζώνες όπως στην Αλβανία το 1997 και στη Λιβύη το 2013. Μάλιστα σε αυτό αναφέρθηκε και ο Κινέζος πρέσβης που βράβευσε το πλήρωμα της φρεγάτας "Σαλαμίς" για την διάσωση Κινέζων υπηκόων στη Λιβύη.
Ο Α.Τσίπρας αναφέρθηκε στις επενδύσεις της COSCO και ήταν κάθετος, το λιμάνι του Πειραιά θα γίνει η κύρια πύλη των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη, και θα επεκταθούν οι επενδύσεις στον τομέα αυτό.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι: «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για την σύνδεση της Κίνας με την Ευρώπης και  με την Ελλάδα ως κύρια πύλη εισόδου προς την ευρωπαϊκή ήπειρο».
Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και σε άλλες πλην των εμπορικών επαφές όπως είναι ο πολιτισμός και ο τουρισμός.
«Εάν δεν γνωρίσουμε ο ένας τον πολιτισμό του άλλου καλύτερα με την ανταλλαγή φοιτητών και την διοργάνωση εκθέσεων» είπε ακόμη ο Α. Τσίπρας. .
Παράλληλα ζήτησε από την  κίνα να δώσει την ευκαιρία στην Ελλάδα να διευρύνει τους ορίζοντες της πολύ πιο πέρα από όσο βρίσκονται σήμερα.
Τέλος και στέλνοντας ένας έμμεσο μήνυμα προς την Ευρώπη ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε:
«Εσείς διεξήγατε ένας αγώνα κατά της αποικιοκρατίας εμείς αγωνιζόμαστε για την εδραίωση λαϊκής κυριαρχίας στην πατρίδα μας».
Από την πλευρά του ο Κινέζος πρεσβευτής στην Ελλάδα τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του: ότι μετά τα λιμάνια έχει σειρά και η χερσαία οδός που θα ενώνει την Κίνα με την Ευρώπη, δηλώνοντας το ενδιαφέρον της Κίνας και για το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.
«Το πλοίο της κινεζο-ελληνικής συνεργασίας δε θα αλλάξει κατεύθυνση. Σε αυτό το πλοίο είμαστε όλοι επάνω» σημείωσε. .
«Το λιμάνι του Πειραιά είναι το μαργαριτάρι  της Μεσογείου το καμάρι της Ελλάδας και ένας τόπος που ο καθένας μπορεί να εκπληρώσει τα όνειρά του.  Οι Κινεζικές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν στο Πειραιά το όνειρο τους για επενδύσεις στο εξωτερικό» τόνισε.
 defencenet.gr