CNBC: "ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ"
Με ένα δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC αναδεικνύει μία από τις μεγαλύτερες πληγές που άνοιξε στην Ελλάδα το μνημόνιο, την οποία μάλιστα παρουσιάζει ως «την πραγματική τραγωδία». Είναι η μεγάλη φυγή των νέων ανθρώπων στο εξωτερικό, των μεγάλων «εγκεφάλων», που πλέον δεν μπορούν να εργαστούν στη χώρα τους γιατί οι κυβερνήσεις των μνημονίων τούς στέρησαν κάθε όνειρο και ελπίδα.
Πόσοι είναι αυτοί; Εκτιμώνται σε περισσότερους από 200.000, αλλά οι πραγματικοί αριθμοί είναι ακόμη μεγαλύτεροι. Νέοι άνθρωποι που σπούδασαν, «δυνατά» μυαλά, λαμπροί επιστήμονες νοιώθουν πως η Ελλάδα πλέον δεν τους χωράει και αναζητούν ευκαιρίες καριέρας στο εξωτερικό.
Αυτό είναι το επίτευγμα του Γιώργου Παπανδρέου, του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Να «διώξουν» τα παιδιά της Ελλάδας από τη χώρα που τα γέννησε, αφού πρώτα κατάφεραν να μας κάνουν μία χώρα γερόντων.
Όπως σημειώνεται στο άρθρο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία έρευνας του καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και συγγραφέα Λόη Λαμπριανίδη «οι μισοί από τους 160.000 με 180.000 αποφοίτους πανεπιστημίων που έχουν φύγει από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι κάτοχοι διδακτορικού».
Επιπλέον, αντλούνται στατιστικά στοιχεία από την έρευνα της Endeavor Greece και τη σχετική έκθεσή της, «σύμφωνα με την οποία, 200.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ελλάδα από την αρχή της κρίσης, πριν από πέντε χρόνια».
Σημειώνεται πως «ένα από τα πλέον ανησυχητικά στοιχεία είναι ότι η τάση για μετανάστευση δεν έχει υποχωρήσει, ενώ το 46% των Ελλήνων που ζουν στη χώρα σκοπεύουν να εγκατασταθούν στο εξωτερικό».
Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Λαμπριανίδη, «η φυγή εγκεφάλων έχει τεράστιες συνέπειες για την Ελλάδα. Οι νέοι με υψηλή μόρφωση που εγκαταλείπουν τη χώρα δεν μπορούν να παραμείνουν στην Ελλάδα γιατί η οικονομία ακόμη βυθίζεται και δεν έμεινε κανείς που να δημιουργεί προϊόντα ή υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Είναι ένας φαύλος κύκλος».
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, «τη στιγμή που η ΕΕ θέλει την Ελλάδα να ανορθωθεί και να αναδιαρθρώσει την οικονομία της, η δύναμη της φαιάς ουσίας, που απαιτείται για τη μεταμόρφωση αυτή, φεύγει από τη χώρα», ενώ σε άλλο σημείο, επισημαίνεται ότι «σημαντικός παράγοντας για τη φυγή εγκεφάλων είναι ψυχολογικός, σύμφωνα με τον Αλέξη Πανταζή, συνιδρυτή της Hellas Direct».
Επίσης, αναφέρεται ότι «αυτή η αβεβαιότητα έχει εμποδίσει πολλούς ανθρώπους από διάφορους τομείς» και «υπάρχει μια αίσθηση παράλυσης και τα πράγματα έχουν χειροτερέψει μετά τις εκλογές» όπως είπε ο Χάρης Μακρυνιώτης, διευθύνων σύμβουλος της Endeavor Greece.
Στη συνέχεια, αναφέρει ότι «η επίπτωση στην καθημερινή ζωή μπορεί να γίνει αισθητή από όλους» και ότι «οι τράπεζες δε δανείζουν, κρατώντας τις εγκρίσεις σε αναμονή. Αυτό σημαίνει ότι για ένα μικρομεσαίο επιχειρηματία δεν υπάρχει κεφάλαιο κίνησης, τώρα. Και αν είστε ένας επιχειρηματίας που ψάχνει για κεφάλαια εκκίνησης, οι επενδυτές δεν ανοίγουν το πορτοφόλι τους. Αντ' αυτού, περιμένουν να δουν τι θα συμβεί με το ευρώ, δεδομένου ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα επηρεάσει τις αποτιμήσεις».
Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι «είναι η αβεβαιότητα αναφορικά με τη σύγκλιση αριθμού παραγόντων που κρατά τη χώρα στο σημείο εκείνο που θα γείρει η πλάστιγγα. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν το πώς η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θα εργαστεί για να δώσει κίνητρα για ξένες επενδύσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις, να μεταρρυθμίσει το φορολογικό κώδικα και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης των επιχειρήσεων, την προώθηση της επιχειρηματικότητας και την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας, της κυβερνητικής διαφθοράς και της γραφειοκρατίας».
Με λίγα λόγια οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προεξάρχουσας αυτής του Γιώργου Παπανδρέου που μας έφερε το ΔΝΤ, «σκότωσαν» τα νέα παιδιά της Ελλάδας. Τα εξόρισαν και καταδίκασαν τη χώρα σε μαρασμό. Πρόκειται για μια από τις σοβαρές συνέπειες του εγκλήματος του μνημονίου.
defencenet.gr