Από το 2010 λέγαμε ότι με τα Μνημόνια σώθηκαν οι γαλλο-γερμανικές τράπεζες και όχι η Ελλάδα. Τότε πολλοί, ακόμη και καλοπροαίρετα, δεν συμφωνούσαν ή διατηρούσαν έντονες επιφυλάξεις γι’ αυτήν την άποψη.
Σήμερα όμως η επιβεβαίωση έρχεται πανηγυρικά ακόμα και από τους… ίδιους τους δανειστές.
Ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που αποκαλύπτει η βρετανική οργάνωση Jubilee Debt Campaign αποδεικνύει ότι πάνω από το 90% των χρημάτων που δανείστηκε η Ελλάδα από το ΔΝΤ, τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χρησιμοποιήθηκαν για την σωτηρία των τραπεζών της Γαλλίας και της Γερμανίας και επιστράφηκαν στους δανειστές, ενώ λιγότερο από το 10% εξυπηρέτησε πραγματικές ανάγκες του ελληνικού λαού.
Τα αριθμητικά στοιχεία περιλαμβάνονται στην έκθεση με τίτλο «Έξι βασικά στοιχεία για το χρέος της Ελλάδας και τις επικείμενες εκλογές» που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική οργάνωση την περασμένη Τρίτη.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της βρετανικής οργάνωσης, «από το 2010 το ΔΝΤ, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν δανείσει στην Ελλάδα 252 δισ. ευρώ.
Την ίδια περίοδο 232,9 δισ. δαπανήθηκαν για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, χωρίς να υπολογιστούν τα “δώρα” που δόθηκαν στους κερδοσκόπους για να αποδεχτούν την αναδιάρθρωση του χρέους με το περιβόητο PSI το 2012.
Αυτό σημαίνει ότι λιγότερο από το 10% των δανείων χρησιμοποιήθηκε για άλλους σκοπούς». H Jubilee Debt Campaign αναφέρει επίσης: «Το 2012 σχεδόν όλο το χρέος του ελληνικού δημοσίου ήταν σε ιδιωτικούς φορείς, όπως οι τράπεζες.
Σήμερα το 78% έχει περάσει στον δημόσιο και θεσμικό τομέα, κυρίως στις χώρες της ευρωζώνης, στον EFSF και το ΔΝΤ». Αναλυτικότερα, σήμερα το χρέος της Ελλάδας είναι ακόμη 317 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα 247,8 δις. – το 78% – είναι στα χέρια της τρόικας.
«Ο συνδυασμός ήταν θανατηφόρος: η ελληνική οικονομία συνετρίβη και το δημόσιο χρέος αυξήθηκε από το 133% του ΑΕΠ το 2010 σε πάνω από 174% σήμερα», αναφέρει η έκθεση. Όπως λέει ο Τζιμ Τζόουνς, οικονομολόγος της βρετανικής οργάνωσης «οι ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες διασώθηκαν, ενώ το χρέος έμεινε στον ελληνικό λαό.
Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας άδικης αντιμετώπισης μιας οικονομικής κρίσης, όπου συνέβη σε πολλά μέρη του αναπτυσσόμενου κόσμου στην δεκαετία του 1980 και του 1990. Το χρέος πρέπει να διαγραφεί.
Χρειαζόμαστε μια νέα διαδικασία για την αντιμετώπιση των κρίσεων χρέους, έτσι ώστε οι δανειστές να μην εξακολουθούν να σώζονται, αφήνοντας το κόστος στους λαούς».
Η έκθεση της Jubilee Debt Campaign επιβεβαιώνει απλά αυτό στο οποίο συγκλίνουν σχεδόν όλοι οι αναλυτές στην Ευρώπη: το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Και το σημαντικότερο: μπορεί να διαγραφεί πολύ μεγάλο μέρος του χρέους χωρίς ουσιαστικά να … ανοίξει μύτη. Γιατί σήμερα η Ελλάδα δεν χρωστάει σε ιδιωτικές τράπεζες, αλλά σε κράτη της ευρωζώνης, ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ.
Αν λοιπόν μια ελληνική κυβέρνηση ζητήσει επίμονα να κουρευτεί το χρέος τα πάντα συναρτώνται από την πολιτική βούληση των ηγετών. Η Ελλάδα μέσω των Μνημονίων έχει δεθεί μεν χειροπόδαρα από τους ξένους δανειστές, αλλά όταν το 78% του χρέους της έχει «ευρωκρατικοποιηθεί» σημαίνει ότι η επίλυση του προβλήματος μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε πολιτικό επίπεδο, καθώς δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Τα ποσά που αναλογούν σε κάθε χώρα της ευρωζώνης είναι απολύτως χειρίσιμα από οικονομική σκοπιά.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ
Δημοσιεύθηκε στο «Πριν» το Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015.
http://papaioannou-giannis.net/