Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μειμαράκης και όλα δείχνουν πώς ξεκινάει το θρίλερ της προεδρικής εκλογής.
Το θέμα στη μεταξύ τους συζήτηση θα είναι ο καθορισμός των ημερομηνιών για τις ψηφοφορίες που απαιτούνται προκειμένου να διαπιστωθεί αν η παρούσα Βουλή είναι σε θέση να εκλέξει Πρόεδρο ή θα διαλυθεί εφόσον προκύψει αδυναμία συγκέντρωσης 180 βουλευτών.
Βάσει του Συντάγματος η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να ξεκινήσει τουλάχιστον ένα μήνα πριν την λήξη της θητείας του. Κάτι που σημαίνει ότι η πρώτη ψηφοφορία πρέπει να γίνει τουλάχιστον στις 12 Φεβρουαρίου, αφού η θητεία του Κάρολου Παπούλια λήγει στις 13 Μαρτίου.
Σύμφωνα με το άρθρο 32 Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων (200) του συνολικού αριθμού των βουλευτών.
Αν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και αν ούτε τότε εκλεγεί, ακολουθεί τρίτη ψηφοφορία μετά από άλλες πέντε ημέρες, στην οποία απαιτούνται πλέον τα 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών – η περίφημη πλειοψηφία των 180. Χρονικά, αν ακολουθηθεί το τυπικό χρονοδιάγραμμα έχουμε φτάσει στις 22 Φεβρουαρίου.
Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η Bουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες από την ψηφοφορία και προκηρύσσεται εκλογή για ανάδειξη νέας Bουλής.
Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα έχουμε φτάσει στις 4 Μαρτίου και σύμφωνα με το Σύνταγμα η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη εκλογών απαιτεί 30 ημέρες, άρα πάμε μέχρι τις 5 Απριλίου του 2015.
Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο μιλούν για επίσπευση της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι που θα συζητηθεί στη συνάντηση Παπούλια-Μειμαράκη και φέρουν την πρώτη ψηφοφορία και το άνοιγμα της διαδικασίας να γίνεται πριν τις 20 Ιανουαρίου, έτσι ώστε αρχές Φεβρουαρίου να έχει γίνει γνωστό αν εκλέγεται ή όχι Π.τ.Δ. από την παρούσα Βουλή.
Αυτό έχει την εξής σκοπιμότητα. Να συνδεθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τα αποτελέσματα αυτής (κάποιοι θεωρούν πώς δεν πρόκειται να κλείσει το θέμα με την τρόικα μέχρι τέλους του έτους) και να τεθούν από την πλευρά της κυβέρνησης εκβιαστικά διλήμματα στο λαό με φόντο τις εθνικές εκλογές, αφού υπό τις παρούσες συνθήκες και με ένα νέο μνημόνιο στα σκαριά δεν θα πρόκειται συγκεντρωθούν οι 180 βουλευτές.
Τα εκβιαστικά διλήμματα έχουν μπει ήδη στο τραπέζι και μιλούν για «bank run» σε περίπτωση εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ, για καταστροφή, ενώ εκτιμάται πώς οι εκβιασμοί θα είναι πιο «χοντροί» του στιλ εντός ή εκτός Ευρωζώνης.
Αυτό είναι το ένα σκέλος όσο πλησιάζει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το άλλο είναι η άσκηση πιέσεων προς τους βουλευτές, κυρίως τους ανεξάρτητους, για να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης με τον «κουμπαρά» ή τις «βαλίτσες» να παίζουν το ρόλο τους.
Το τελευταίο διάστημα πολλά ακούγονται περί χρηματισμού βουλευτών, χωρίς βέβαια να υπάρχουν αποδείξεις, προκειμένου να συνταχθούν στη γραμμή της κυβέρνησης, ενώ από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται λόγο για «αποστασίες». Αυτή τη λέξη χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη του στο «Σκάι.
Ο ίδιος απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης να παραμείνει στην εξουσία κάνει το δικό του σχεδιασμό προκειμένου να «κλειδώσει» του 121 βουλευτές. Είχε συνάντηση με την Θεοδώρα Τζάκρη και τη Χρυσούλα Γιαταγάνα από τις οποίες εξασφάλισε το «ναι» στη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, είχε χθες συνάντηση με τους Βουδούρη και Παραστατίδη, οι οποίοι επίσης είναι της άποψης να γίνουν εκλογές και σήμερα συναντώνται αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ για «κοινή» πορεία προς τις κάλπες.
Το παιχνίδι λοιπόν έχει ανάψει για τα καλά και αναμένεται τις επόμενες 60 ημέρες να παιχτεί ένα πραγματικό θρίλερ με χτυπήματα και κάτω από τη ζώνη για να δούμε αν τελικά θα φτάσουμε σε κάλπες εθνικών εκλογών. Το σύστημα εξουσίας είναι σκληρό και αδυσώπητο.
defencenet.gr