Τι τον ήθελαν τον κόκκινο
υδράργυρο;
Efenpress
_________
Συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας αλλά και στην Αντιτρομοκρατική υπηρεσία, καθώς εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα υδραργύρου στα χέρια τριών Βούλγαρων.
Οι τρεις Βούλγαροι είχαν στην κατοχή τους περίπου ένα κιλό "κόκκινου" υδράργυρου, τοποθετημένο σε μπουκάλι και πήγαν στην οδό Καραολή στην Χαλκίδα με σκοπό την αγοραπωλησία, αλλά εκεί συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς.
Την υπόθεση έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία διενεργεί έρευνες στα σπίτια των δραστών και εκτιμά ότι το περιστατικό είναι ιδιαίτερα σοβαρό.
Ο υδράργυρος θεωρείται μια πολύ επικίνδυνη χημική ουσία και σε περίπτωση διαρροής μόλις έρθει σε επαφή με το περιβάλλον ένα μέρος του εξατμίζεται και εισέρχεται με την αναπνοή στον ανθρώπινο οργανισμό.
Ο υδράργυρος δεν πρέπει να αγγίζεται με τα χέρια, ενώ πρέπει άμεσα να αφαιρείται από ρούχα και παπούτσια.
___________________________________________________________
Ο ρόλος της Βουλγαρίας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και οι συμμορίες των ανατολικών χωρών
Γράφει ο Κων. Παπαστεφάνου, καθηγητής της Πυρηνικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Τα ισότοπα ουράνιο-235 και πλουτώνιο-239 χρησιμοποιούνται, ως γνωστόν, ως «γέμισμα» των πυρηνικών όπλων και κεφαλών. Αρκούν οκτώ κιλά πλουτωνίου, όσο το βάρος ενός μωρού, για να έχετε έτοιμη μια πυρηνική βόμβα. Ισοδύναμη βόμβα ουρανίου θα χρειαζόταν 25 κιλά υψηλώς εμπλουτισμένου ουρανίου. Εκατό τόνοι πλουτωνίου, όσο το βάρος ενός Μπόινγκ-757 πλήρως φορτωμένου (με καύσιμα, επιβάτες και αποσκευές), μπορούν να δώσουν ένα πυρηνικό οπλοστάσιο με 32.000 πυρηνικά όπλα. Το πλουτώνιο είναι τόσο επικίνδυνο που αρκεί ένας κόκκος με την εισπνοή να προκαλέσει καρκίνο στο αναπνευστικό σύστημα.
Το ράδιο και το καίσιο χρησιμοποιούνται κυρίως για ιατρικούς σκοπούς στη θεραπεία με ακτινοβολίες των διαφόρων μορφών κακοήθων όγκων (καρκίνος).
Το ιρίδιο, το όσμιο και ο κόκκινος υδράργυρος, μέταλλα στοιχεία, χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία των πυρηνικών για τις χημικές ιδιότητές τους. Τα έτη 1992-1994, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, άνθησε το εμπόριο του κόκκινου υδράργυρου, ουσίας με εκρηκτικές ιδιότητες. Κάπου 300.000 λίρες Αγγλίας ή 400.000 δολάρια ΗΠΑ το κιλό. Υπόθεση - μυστήριο με λαθρεμπόρους πυρηνικών απασχόλησε τις διωκτικές αρχές της χώρας μας τον Νοέμβριο του 1991, οπότε και έλαβε χώρα η σύλληψη Ούγγρου στην Ελλάδα που επιχειρούσε να πουλήσει κόκκινο υδράργυρο στην Αθήνα2. Για παρόμοια υπόθεση, έξι χρόνια αργότερα, κατηγορείται και ο Σαλιόνικ: ότι μετείχε σε κύκλωμα που διακινούσε κόκκινο υδράργυρο1. Στα μέσα Νοεμβρίου 1995 οι αρχές των Σκοπίων κατέσχεσαν ποσότητα οσμίου πολύ κοντά στα σύνορά μας με τη χώρα αυτή. Η αξία του οσμίου στις ΗΠΑ ανέρχεται στα 150.000 δολάρια ανά γραμμάριο, ενώ στην Ευρώπη στα 100.000 δολάρια ανά γραμμάριο. Στα Βαλκάνια η τιμή του είναι πιο χαμηλή (43.000 δολάρια ανά γραμμάριο). Η αξία του οσμίου είναι υψηλή γιατί είναι δεσεύρετο στη φύση, ενώ είναι γνωστό ότι μεταλλουργία οσμίου υπήρχε εδώ και χρόνια στην τέως Σοβιετική Ενωση.
Αν κάνετε μια βόλτα στις λαϊκές, όπου πραματευτές από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης εκθέτουν την πραμάτεια τους, υπάρχει περίπτωση να πιάσουν τα αφτιά σας συζητήσεις για όσμιο, ιρίδιο και κόκκινο υδράργυρο. Και αν πλησιάσετε δείχνοντας ενδιαφέρον, μπορεί να σας ρωτήσουν αν ενδιαφέρεστε όχι μόνο να μάθετε τι είναι αυτά (τα ξέρουν πολύ καλά, λόγω της υψηλής αξίας τους, ιδίως στη μαύρη αγορά), αλλά θα σας ρωτήσουν μήπως γνωρίζετε πρόσωπα που θα ενδιαφέρονταν να τα αγοράσουν. Πλουτίζετε, πράγματι, έτσι τις γνώσεις σας για υλικά που έχουν σχέση με πυρηνικά.
Η διάλυση της τέως Σοβιετικής Ενωσης, πέρα από τα όσα προβλήματα δημιούργησε στον πλανήτη, προκάλεσε μεγάλη αναταραχή ώς πανικό στις χώρες της Δύσης για την αδυναμία στη φύλαξη των πυρηνικών οπλοστασίων και των μονάδων παραγωγής πυρηνικών. Ετσι, οι πολλές βάσεις των πυρηνικών (περίπου 28 τον αριθμό) φαίνεται να είναι σήμερα εκτός ελέγχου, κάτι που παραδέχθηκε και ο υπουργός Αμυνας της σημερινής Ρωσίας Ιγκόρ Ροντιόνοφ3,1. Το πλουτώνιο βγαίνει στο σφυρί και μάλιστα φαίνεται να εμπλέκονται και πυρηνικοί φυσικοί - επιστήμονες που το πωλούν όσο - όσο. Πολλοί από αυτούς, όταν εγκατέλειψαν την πατρίδα τους σε αναζήτηση καλύτερης τύχης, κατέφυγαν σε χώρες της Δύσης, κατά κυριότητα στις ΗΠΑ, και πήραν μαζί τους και «λίγο» πλουτώνιο ή ουράνιο εμπλουτισμένο, για «να βγάλουν τα έξοδά τους» ή καλύτερα «να κάνουν την καλή» στη νέα πατρίδα τους. Ως και ρώσος υπουργός κατηγορήθηκε ότι ήταν μπλεγμένος σε σκάνδαλο πλουτωνίου.
Η κλοπή των ραδιενεργών υλικών, που προσλαμβάνει γιγαντιαίες διαστάσεις, είναι η πιο μεγάλη και εγκληματική απειλή όμοια της οποίας δεν υπάρχει άλλη. Δεν μπορείς να ξέρεις σε τι χέρια είναι δυνατόν να πέσουν. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τα χέρια αυτά να είναι τρομοκρατών. Και τότε...
«Πολλοί», όμως, βρίσκουν την ευκαιρία να πλουτίσουν τα δικά τους πυρηνικά οπλοστάσια σε τιμή ευκαιρίας. Και ας υπάρχουν οι συνθήκες SALT για τον περιορισμό (limitation) των πυρηνικών όπλων στρατηγικής σημασίας ή οι συνθήκες START για τη μείωσή τους (reduction). Τις ξέχασαν όλοι, μεγάλοι και μικροί. Τώρα είναι ευκαιρία. Και δεν θα τη χάσουν.
Αρκετές βαλίτσες με πυρηνικά την ώρα όπου περνούσαν από τον έλεγχο (ραδιολογικό) σε τελωνεία αεροδρομίων της Γερμανίας κατασχέθηκαν. Δύσκολο πράγμα να γίνει γνωστός ο προορισμός τους. Συνήθως η έρευνα δεν φθάνει ποτέ ως το τέλος. Πόσες άλλες «αποσκευές» με παρόμοια υλικά περνούν κανονικά από τα διάφορα τελωνεία και τους σταθμούς ελέγχου χωρίς να εντοπίζονται, αφού δεν είναι εφοδιασμένα με όργανα ελέγχου - εντοπισμού ούτε υπάρχει προσωπικό με κατάλληλη γνώση περί τα πυρηνικά. Για παράδειγμα, στον μεθοριακό σταθμό Προμαχώνα, μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, υπάρχει προσωπικό που να γνωρίζει, έστω και ελάχιστα, για ραδιενεργές ουσίες και πυρηνικά; Υπάρχουν όργανα ανίχνευσης των πυρηνικών ακτινοβολιών άλφα, βήτα και γάμμα;
Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν σε περίπτωση όπου πυρηνικά υλικά περάσουν τα σύνορά μας είναι αρκετοί: (α) να πέσουν κάποια κοντέινερ στο έδαφος από κάποια νταλίκα και να τα βρουν άτομα που δεν γνωρίζουν τίποτε γι' αυτά. Τότε μπορεί με κάποιον τρόπο να υπάρξει και απρόβλεπτη ραδιενεργός μόλυνση του περιβάλλοντος. (β) Να κλαπούν και να βρεθούν σε παράξενα χέρια που δεν μπορεί να προβλεφθεί ως πού θα φθάσουν στη συνέχεια. (γ) Να γίνουν αντικείμενο - μέσο τρομοκρατικών ενεργειών, που πάντοτε είναι ο στόχος τους. Η χειρότερη περίπτωση, να προκληθεί πυρηνική έκρηξη.
Είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα της λαθραίας διακίνησης των πυρηνικών, που φαίνεται να παίρνει ολοένα τεράστιες διαστάσεις, και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, ιδιαίτερα οι αρμόδιοι, αν υπάρχουν, για να μην υπάρξουν μικρά Τσερνομπίλ έξω από το σπίτι μας.
1. «Το Βήμα», 16.2.97.
2. «Τα Νέα», 28.1.92.
3. «Τα Νέα», 8.2.97.
Ο κόκκινος υδράργυρος ή άλλως πώς κροτικός ή βροντώδης υδράργυρος Hg (OCN)2 είναι εκρηκτική ύλη. Αντικαταστάθηκε από τον τετρανιτρικό πενταερυθρίτη (ΡΕΤΝ, pentaerythritol tetranitrate) C (CH2ΟΝΟ2)4και τον κυκλωνίτη (RDX, Research Department Explosive) (CH2-Ν-ΝΟ2)3.
http://www.tovima.gr/