Η Τράπεζα Πειραιώς, η τροπολογία Βορίδη, ο πλειστηριασμός, και οι ανησυχίες των εργαζομένων του νοσηλευτηρίου
Η σκανδαλώδης εκχώρηση του «Ερρίκος Ντυνάν» σε φερόμενη θυγατρική εταιρείας της Τράπεζας Πειραιώς απασχόλησε την τηλεοπτική εκπομπή «Εκρηκτικό Δελτίο» στο κανάλι «Αρτ».
Αφού παρουσιάστηκε εκτενώς το ιστορικό του πλειστηριασμού, με την τροπολογία Βορίδη στο παρά πέντε, την αλλαγή του χαρακτήρα μιας θυγατρικής της Πειραιώς από κτηματική σε νοσηλευτική, και την κατακύρωση του «Ερρίκος Ντυνάν» σε αυτήν ακριβώς την εταιρεία (ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε), ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου, Κ. Κρέτσης, περιέγραψε με λεπτομέρειες την κατάσταση και τις ανησυχίες τους.
Τα οφειλόμενα στο προσωπικό του «Ερρίκος Ντυνάν» ανέρχονται σε περίπου 13 εκατ. ευρώ. Από τον Απρίλιο, ξεκίνησε μεν η καταβολή των μισθών, ωστόσο ακόμα οφείλονται δεδουλευμένα πέντε έως δέκα μηνών. Ο κ. Κρέτσης τόνισε ότι τα προβλήματα στο νοσηλευτήριο είχαν ξεκινήσει από το 2010 και παρά το γεγονός ότι η πολιτεία είχε τρεις αντιπροσώπους στο Διοικητικό Συμβούλιο από το 2006 μέχρι και το 2012, οι αποφάσεις που οδήγησαν και σε κακοδιαχείριση του ιδρύματος, παίρνονταν ομόφωνα.
Αίτημα από το οποίο δεν πρόκειται να κάνουν πίσω οι εργαζόμενοι του Ντυνάν είναι να μη γίνει καμία απόλυση από τη νέα ιδιοκτησία του «Ερρίκος Ντυνάν», να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας για τους υπάρχοντες εργαζόμενους και να διασφαλιστεί η αποπληρωμή των δεδουλευμένων, καθώς και η μεταφορά των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού στο νέο καθεστώς, τόνισε ο κ. Κρέτσης.
Ο υφυπουργός Εργασίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, τόνισε ότι πρέπει να δοθεί λύση στο θέμα των εργαζομένων, όμως για όλα τα υπόλοιπα αρκέστηκε να πει ότι «χρήζουν διερεύνησης».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, χαρακτήρισε τον τρόπο της εκχώρησης του Ντυνάν, με την απαλλαγή των χρεών και το αβέβαιο καθεστώς για τους εργαζόμενους, όχι απλά «δώρο» αλλά «δωράρα». Επανέλαβε, επίσης, τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, που από την αρχή υποστήριζε ότι το νοσηλευτήριο πρέπει να περάσει στο ΕΣΥ, ότι πρέπει να μείνει ανοιχτό και να διασφαλιστούν οι θέσεις και τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.
Επίσης, τονίστηκε ότι η ιστορία του «Ερρίκος Ντυνάν» ανοίγει την κερκόπορτα σε κερδοσκοπικά funds του εξωτερικού, να επιλέγουν όποια ελληνική εταιρεία επιθυμούν, να πλειστηριάζει το υποθηκευμένο ακίνητο η εκάστοτε τράπεζα μέσω θυγατρικής που ανοίγει «εκείνη την ώρα» και μετά θα έρχεται το κάθε «κοράκι» να παίρνει ολόκληρη την επιχείρηση, ελεύθερη από βάρη, «φεσώνοντας» προμηθευτές και δημόσιο.
newsbomb.gr