Ακόμα πιο εντυπωσιακά είναι τα νέα που έρχονται από το κολοσσιαίων διαστάσεων κοίτασμα που κτύπησαν τα ρωσικά γεωτρύπανα στην θαλλάσια περιοχή Κάρα της Αρκτικής και απ'ότι φαίνεται η ανακάλυψή του θα έχει συνέπειες και στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις αφού επρόκειτο για κοινή έρευνα της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rosneft και της και της αμερικανικής ExxonMobil.
Υπάρχουν ενδείξεις, ότι η συνολική δυναμικότητα της περιοχής ανέρχεται στους 13 δισ. τόνους πετρελαίου, όσους δηλαδή χονδρικά φέρεται να διαθέτει η Σαουδική Αραβία!
Ενωρίτερα το defencener.gr είχε μεταδώσει τις πρώτες πληροφορίες για δυναμικότητα έκτασης 9 δισ. τόνων πετρελαίου (διαβάστε σχετικά εδώ), αλλά τα πράγματα φαίνεται ότι είναι ακόμα καλύτερα για την Ρωσία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ρωσικής εταιρίας, Ιγκόρ Σεχίν, το κοίτασμα που ανακαλύφθηκε υπολογίζεται πως έχει δυναμικότητα 338 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου και από 100 εκατ. τόνους πετρελαίου (733 εκατ. βαρέλια), αλλά είναι το πρώτο μιας μεγάλη "ομάδας κοιτασμάτων" με δυναμοκότητα που ίσως φτάσει στα αποθέματα που έχει η Σουδική Αραβία και καταστεί κατ'αυτό τον τρόπο η Ρωσία η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα με διαφορά από την δεύτερη.
Τα λόγια του προέδρου της ρωσικής εταιρίας για τους Αμερικανούς συνεταίρους εξαιρετικά θερμά, ενδεικτικό του μηνύματος που ήθελε να στείλει, το οποίο μακράν υπερέβαινε τον επιχειρηματικό τομέα και εκτεινόταν στον γεωπολιτικό: «Είναι κοινή νίκη που επετεύχθη χάρη στους φίλους και συνεργάτες μας της ExxonMobil», είπε ο Σαχίν.
Η αμερικανική εταιρία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε πως το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έδωσε την απαραίτητη άδεια, παρά τα γεγονότα της Ουκρανίας, νουθετώντας απλώς την εταιρία να ακολουθήσει πιο χαλαρούς ρυθμούς στην έρευνα. Οι Ρώσοι όμως ακολούθησαν γρήγορους ρυθμούς και οι έρευνες ολοκληρώθηκαν σε μόλις 45 ημέρες.
Στην Ελλάδα και την Κύπρο αντίστοιχα θα ήθελαν μερικά χρόνια πριν ξεκινήσουν καν τις γεωτρήσεις. Ετσι, για να μείνουμε με τις "αλυσίδες στα πόδια" και να ξαπουληθούν πρώτα ολόκληρα τα ελληνικά κράτη και μετά να ανακαλυφθούν τα όποια κοιτάσματα...
defencenet.gr