18.8.14

Η ΕΕ δεν δίνει αποζημιώσεις στους ροδακινοπαραγωγούς - "Tζάμπα" η ρήξη με την Ρωσία

ΑΛΛΗ ΜΙΑ... "ΕΠΙΤΥΧΙΑ" ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Α.ΣΑΜΑΡΑ-Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ!

Mεγάλη ήττα για την συγκυβέρνηση Α.Σαμαρά-Ε.Βενιζέλου καθώς όχι μόνο οδήγησε την χώρα σε σύγκρουση με την Ρωσία, υπακούοντας στα συμφέροντα των ΗΠΑ-ΕΕ, προκάλεσε καταστροφή στους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς, και δεν πήρε ως αντάλλαγμα ούτε την αποζημίωση την οποία όφειλε να δώσει η ΕΕ αφού εξαιτίας της θα υποστούν καταστροφή.
 
Το μεσημέρι της Δευτέρας η ΕΕ αποφάσισε να θέσει εκτός της λίστας των αποζημιώσεων τα ροδάκινα βυθίζοντας τους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς σε απόγνωση.
 
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύει περίπου 125 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του τομέα των οπωροκηπευτικών της ΕΕ.
 
Αυτά τα μέτρα στήριξης της αγοράς μέσω αποζημιώσεων για την απόσυρση προϊόντων, τα οποία τίθενται σε ισχύ από σήμερα, Δευτέρα, αφορούν τα καρότα, τις τομάτες, τα λάχανα, τις πιπεριές, τα κουνουπίδια, τα αγγούρια και τα αγγουράκια, τα μανιτάρια, τα μήλα, τα αχλάδια, τα φρούτα του δάσους, τα επιτραπέζια σταφύλια και τα ακτινίδια, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.
 
Παρά τις διαβεβαιώσεις υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης ότι οι έλληνες αγρότες θα αποζημιωθούν από κοινοτικούς πόρους, στην απόφαση που ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος επίτροπος αρμόδιος για θέματα αγροτικής πολιτικής Ντατσιάν Τσιόλος δεν περιλαμβάνονται πουθενά τα ροδάκινα.
 
«Ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός είναι περίπου 125 εκατ. ευρώ» διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για τη Γεωργία, ο Ρότζερ Γουέιτ. «Η ιδέα είναι να μειωθούν οι ποσότητες που διατίθενται στην αγορά ώστε οι τιμές να μην πέσουν σε επίπεδα κρίσης» εξήγησε.
 
Μόλις επισημοποιηθούν τα μέτρα στήριξης, μέσα σε μερικές εβδομάδες, τα χρήματα θα δοθούν αναδρομικά από τις 18 Αυγούστου και θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.
 
Αυτοί που θα ωφεληθούν κυρίως από τη στήριξη αυτή είναι οι μεγάλοι προμηθευτές οπωροκηπευτικών της Ρωσίας, δηλαδή η Πολωνία, η Λιθουανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, διευκρίνισε ευρωπαϊκή πηγή.
 
Μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας έχει εξάλλου προγραμματισθεί για τις 5 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες για να εξετασθούν οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο, πρόσθεσε ο Γουέιτ, τρεις ημέρες νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε αναφερθεί αρχικά από την ιταλική προεδρία της ΕΕ.
 
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από την πλευρά του, έδωσε διεκρινήσεις αναφορικά με τα μέτρα για τους παραγωγούς ροδάκινων, έπειτα από τις αποζημιώσεις που ανακοίνωσε η ΕΕ στις οποίες αυτοί δεν συμπεριλαμβάνονται.
 
Αναφορικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 18 Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ορισμένα ευπαθή φρούτα και λαχανικά, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τονίζει τα εξής:
 
"Τα μέτρα για τα ροδάκινα αποτέλεσαν ξεχωριστή ανακοίνωση από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. κ. Dacian Ciolos στις 11-08-2014. Υπενθυμίζουμε ότι τα μέτρα αυτά ανακοινώθηκαν μετά από την παρέμβαση του Έλληνα Υπουργού - στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών - πριν από περίπου ένα μήνα, με βάση τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η αγορά ροδακίνου. Μετά και το ρωσικό εμπάργκο η Ε.Ε. επεξεργάστηκε σχέδιο Κανονισμού για τα ροδάκινα, το οποίο θα παρουσιάσει στα Κράτη Μέλη, την ερχόμενη Παρασκευή 22-08-2014.
 
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορούν ορισμένα άλλα ευπαθή φρούτα και λαχανικά που θίγονται επίσης από το ρωσικό εμπάργκο και που έχουν ενδιαφέρον για τους παραγωγούς της χώρας μας (ακτινίδια, μήλα, επιτραπέζια σταφύλια κ.λ.π.) και δεν επηρεάζουν τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα για τα ροδάκινα."
 
 
H δήλωση της 11ης Αυγούστου έλεγε ακριβώς το εξής: “Following the recent decline in prices on the peach and nectarine markets, urgent action is needed to prop up the market and I intend to act immediately.  I will be proposing today that the European Commission take immediate, retroactive measures aimed at reducing supply and promoting demand. I have been very clear that I would not hesitate to act and use the new, modernised CAP to provide timely, proportionate and market oriented assistance – this first measure today is a signal of intent. We are monitoring markets closely and I will not hesitate to do likewise to assist other sectors dependent on exports to Russia, should it be necessary.”
 
Αυτό που λέει ο επίτροπος δεν έιναι ότι θα αποζημιωθούν οι ροδακινοπαραγωγοί αλλά ότι θα ληφθούν μέτρα να μην μειωθούν οι τιμές των ροδάκινων στην αγορά. Αυτό απέχει πολύ από αυτό που θέλουν να ακούσουν οι παραγωγοί. Ότι οι Βρυξέλες θα πληρώσουν τα "σπασμένα" για τα οποία ευθύνονται οι ίδιες.
 
Ή στο υπουργείο δεν κατάλαβαν καλά ή στην ΕΕ τα βλέπουν αλλιώς τα πράγματα. Προς το παρόν η ΕΕ δείχνει να υπολογίζει τους "μεγάλους" και για την μικρή Ελλάδα να μην δίνει σημασία. Και γιατί να δώσει άλλωστε; Αφού δίνει πάντα χωρίς να πέρνει αντάλλαγμα.Αναμέουμε την 22α Αυγούστου με ενδιαφέρον.
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr