Σε υπόθεση τιμής και πρώτη προτεραιότητα για τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας έχει μετατραπεί η αποκάλυψη της ταυτότητας του εκτελεστή «Τζον». Του δράστη της αποτρόπαιας ενέργειας που προκάλεσε παγκόσμιο σοκ και βύθισε στο πένθος την οικογένεια του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ, ο οποίος βρήκε φριχτό θάνατο δι΄ αποκεφαλισμού.
Ήδη, στο μικροσκόπιο της CIA και της M16 βρίσκεται λίστα με πιθανούς υπόπτους, ένας εκ των οποίων θα μπορούσε να κρύβεται κάτω από την κουκούλα του «Τζον». Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily mail», από τον κατάλογο αυτόν μπορούν να προκύψουν και οι τρεις άνθρωποι που συνθέτουν τη διαβόητη ομάδα Βρετανών διαπραγματευτών των τζιχαντιστών. Οι «Beatles» έχουν αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τους συγγενείς ξένων ομήρων, που κρατούνται σε μυστικές τοποθεσίες τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ. Για τον Τζέιμς Φόλεϊ είχαν ζητήσει 132 εκατ. δολάρια, με την αμερικανική κυβέρνηση να απαντά «πως δεν διαπραγματεύεται με τρομοκράτες». Είναι χαρακτηριστικό ότι αποκαλούν ο ένας τον άλλον «λιοντάρια».
Ανάμεσα στα ονόματα που εξετάζονται από Βρετανούς και Αμερικανούς πράκτορες βρίσκεται και αυτό του Αμπντέλ Μαχέντ Αμπντέλ Μπάρι, ενός 23χρονου από το Λονδίνο, ο οποίος εικάζεται πως μπορεί να είναι αυτός που αποκεφάλισε τον Τζέιμς Φόλεϊ. Παράλληλα, ο Αμπού Χουσεΐν αλ-Μπρίτανι και ο Αμπού Αμπντουλάχ αλ-Μπρίτανι, 20 ετών αμφότεροι, θεωρούνται ύποπτοι για τη στελέχωση της ομάδας «Beatles», ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ένας εκ των δύο να είναι ο «Τζον».
Σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Guardian» αποκαλύπτει πως οι Αρχές της Βρετανίας ετοιμάζονται να ανάψουν το πράσινο φως για εφόδους της αστυνομίας σε δεκάδες κατοικίες ανά τη βρετανική επικράτεια, οι οποίες ανήκουν σε πιθανούς υπόπτους.
Το ραπ, η έκδοση στις ΗΠΑ...
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει δημοσίευμα της «Daily Mail», αξιωματούχοι της M16 περνούν από «κόσκινο» έναν κατάλογο ονομάτων με Βρετανούς οι οποίοι σχετίζονται με το Ισλάμ και έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στον αγώνα των τζιχαντιστών στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ.
Ο Αμπντέλ Μαχέντ Αμπντέλ Μπάρι είναι ένας 23χρονος ράπερ από τις δυτικές συνοικίες του Λονδίνου, ο οποίος εμφανίζεται στη λίστα των υπόπτων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Daily Mail», βρίσκεται στη Συρία και πολεμάει στο πλευρό των τζιχαντιστών. Μάλιστα, έχει ανεβάσει στο διαδίκτυο ορισμένες φωτογραφίες με τον ίδιο να κρατάει ένα κομμένο κεφάλι Σύρου στρατιώτη, ο οποίος ανήκε στις δυνάμεις που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο 23χρονος πρώην μουσικός είναι ένα από τα έξι παιδιά του Αιγύπτιου στρατιωτικού Αμπντέλ Αμπντούλ Μπάρι, ο οποίος ζήτησε και πήρε πολιτικό άσυλο το 1993 στη Βρετανία. Το 2012, ο νεαρός είχε εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου καταζητείτο για πιθανή εμπλοκή του στους βομβαρδισμούς αμερικανικών πρεσβειών σε χώρες της ανατολικής Αφρικής, κατά τη διάρκεια των οποίων εκατοντάδες άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.
Ο πρώην μουσικός, τραγούδια του οποίου είχε παίξει το Radio 1, δεν δίστασε -όπως και άλλοι ισλαμιστές ανά την Ευρώπη- να εγκαταλείψει οικογένεια, δουλειά και περιουσία, και να ταξιδέψει στη Συρία και στο Ιράκ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο 23χρονος άφησε πίσω του μια πολυτελή κατοικία στα δυτικά του Λονδίνου, προκειμένου να πάει να πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών. «Αφήνω τα πάντα στο όνομα του Αλλάχ» ήταν ένα από τα μηνύματα με τα οποία δικαιολόγησε την πράξη του αυτή. Στο εν λόγω σπίτι, η αξία του οποίου ανέρχεται σε 1 εκατ. βρετανικές λίρες, ζούσε μαζί με τη μητέρα του για περισσότερο από μία δεκαετία.
Κατά τη διάρκεια παραμονής του στη Συρία, ο Αμπντέλ Μαχέντ Αμπντέλ Μπάρι φρόντισε να ανεβάσει στο Διαδίκτυο διάφορες σκηνές από τα πεδία των μαχών, συνοδεύοντάς τις εικόνες αυτές με τις ανάλογες πληροφορίες για τις συγκρούσεις στις οποίες έλαβε μέρος. Η βρετανική εφημερίδα «Sun» θεωρεί πως ο νεαρός είναι ο ιθύνων νους και ο ηγέτης των «Beatles». Παράλληλα, επισημαίνει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να πρόκειται για τον «Τζον», καθώς η φωνή του σε διάφορα τραγούδια του είναι «σχεδόν ίδια» με τη φωνή του εκτελεστή.
... και οι διαδικτυακές επιθέσεις
Όσον αφορά στους άλλους δύο υπόπτους, ο 20χρονος Αμπού Αμπντουλάχ αλ-Μπρίτανι από το Πόρτσμουθ χρησιμοποιεί συχνά το Twitter για την ανάρτηση μηνυμάτων υπέρ του Ισλαμικού Κράτους και πιστεύεται πως βρίσκεται πίσω από λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που στόχο έχουν τη στρατολόγηση νεαρών για τις μάχες στη Μέση Ανατολή. Πολεμάει στη Συρία μαζί με τους τζιχαντιστές.Ο πρώην μουσικός, τραγούδια του οποίου είχε παίξει το Radio 1, δεν δίστασε -όπως και άλλοι ισλαμιστές ανά την Ευρώπη- να εγκαταλείψει οικογένεια, δουλειά και περιουσία, και να ταξιδέψει στη Συρία και στο Ιράκ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο 23χρονος άφησε πίσω του μια πολυτελή κατοικία στα δυτικά του Λονδίνου, προκειμένου να πάει να πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών. «Αφήνω τα πάντα στο όνομα του Αλλάχ» ήταν ένα από τα μηνύματα με τα οποία δικαιολόγησε την πράξη του αυτή. Στο εν λόγω σπίτι, η αξία του οποίου ανέρχεται σε 1 εκατ. βρετανικές λίρες, ζούσε μαζί με τη μητέρα του για περισσότερο από μία δεκαετία.
Κατά τη διάρκεια παραμονής του στη Συρία, ο Αμπντέλ Μαχέντ Αμπντέλ Μπάρι φρόντισε να ανεβάσει στο Διαδίκτυο διάφορες σκηνές από τα πεδία των μαχών, συνοδεύοντάς τις εικόνες αυτές με τις ανάλογες πληροφορίες για τις συγκρούσεις στις οποίες έλαβε μέρος. Η βρετανική εφημερίδα «Sun» θεωρεί πως ο νεαρός είναι ο ιθύνων νους και ο ηγέτης των «Beatles». Παράλληλα, επισημαίνει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να πρόκειται για τον «Τζον», καθώς η φωνή του σε διάφορα τραγούδια του είναι «σχεδόν ίδια» με τη φωνή του εκτελεστή.
... και οι διαδικτυακές επιθέσεις
«Μπορείς να κάτσεις σπίτι και να παίξεις "Call of Duty" ή μπορείς να έρθεις εδώ και να ανταποκριθείς στο πραγματικό κάλεσμα καθήκοντος», «Μόνο αυτόματο και Τζιχάντ. ΚΑΜΙΑ διαπραγμάτευση. ΚΑΜΙΑ σύσκεψη και ΚΑΝΕΝΑΣ διάλογος», «η Σαρία (Ισλαμικός Νόμος) θα κυριαρχήσει σε κάθε σπιθαμή εδάφους», «Γίνε άνδρας στην πράξη και όχι αγόρι που συζητά, γίνε λιοντάρι που βρυχάται και όχι σκύλος που γαβγίζει» είναι ορισμένα από τα μηνύματα που έχουν αναρτηθεί κατά διαστήματα στο Twitter.
Στο video του αποκεφαλισμού ο «Τζον» ξεκαθαρίζει πως ο θάνατος του Τζέιμς Φόλεϊ συνδέεται άμεσα με την επεκτατική πολιτική των ΗΠΑ και συγκεκριμένα της απόφασης του Μπαράκ Ομπάμα για έναρξη αεροπορικών βομβαρδισμών κατά στόχων των τζιχαντιστών. Η εμπλοκή των ΗΠΑ στις συγκρούσεις ανάμεσα στον κυβερνητικό στρατό και τους Κούρδους αντάρτες με τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους ήταν καταλυτική. Ήδη, το φράγμα στη Μοσούλη βρίσκεται στα χέρια μαχητών των Πεσμεργκά και οι τζιχαντιστές προχωρούν σε ανασύνταξη, πολλαπλασιάζοντας καθημερινά τις απειλές για αντίποινα προς τη Δύση μέσω της θανάτωσης ξένων ομήρων.
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας
zougla.gr