Efenpress: Αν πρόκειται να μας δώσουν τη Χάλκη (μας), για να γεμίσουν την Ελλάδα τζαμιά τότε: "Ούτε τζαμιά ούτε Χάλκη".Ζούμε και χωρίς αυτά.
Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι για την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου με αφορμή την πρωτοφανή ενέργεια του υπουργού Εξωτερικών Ε. Βενιζέλου να στείλει ρηματική διακοίνωση κατά της Κύπριας ευρωβουλευτή Ελένης Θεοχάρους που τον ξεμπρόστιασε για τις «πλάτες» που κάνει στην Άγκυρα σε βάρος του Ελληνισμού και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Αθήνας και Λευκωσίας.
Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζό Μπαίντεν ζητάει να χτισθούν τζαμιά στην Ελλάδα ως αντιστάθμισμα του ανοίγματος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Προφανώς πρόκειται για ακόμη μία «επιτυχία» της ελληνικής διπλωματίας με πρωτεργάτη τον κ. Βενιζέλο.
Μιλώντας στο συμπόσιο που οργάνωσε η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αμερικής, o αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Philadelphia Inquirer» στα ελληνοτουρκικά και ιδιαιτέρως στο θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τονίζοντας πως πρέπει να ανοίξει ξανά.
Συνέχισε όμως λέγοντας πώς, «η προστασία των ιερών τόπων και των μνημείων της ελληνικής κληρονομιάς στην Τουρκία, είναι αναγκαία. Πρόκειται για μια αμφίδρομη σχέση. Και οι Μουσουλμάνοι αξίζουν τέτοια ελευθερία στην Ελλάδα».
Πρόκειται για υιοθέτηση από την πλευρά των ΗΠΑ της θέσης της τουρκικής κυβέρνησης, την οποία είχε εκφράσει και ο Ρ.Τ. Ερντογάν στον Α. Σαμαρά λέγοντας του ότι «για να ανοίξει η Θεολογική Σχολής της Χάλκης πρέπει να χτισθούν τζαμιά και να διευθετηθεί το θέμα των μουφτήδων στη Θράκη». Είχε προτείνει μάλιστα να χρηματοδοτήσει η Άγκυρα τα τζαμιά.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που ο ανεκδιήγητος κ. Βενιζέλος κατάφερε να κάνει τη χώρα μας και την Κύπρο πρωτοσέλιδο στα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία αναφέρονται στο περιστατικό με την κ. Θεοχάρους και χαίρονται για την κατάσταση αυτή, βρίσκοντας μάλιστα την ευκαιρία ούτε λίγο ούτε πολύ να επαναλάβουν τα περί «εκλιπούσας» Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τα τουρκικά ΜΜΕ επισημαίνουν πώς μετά από 40 χρόνια η Ελλάδα στράφηκε κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρώντας σε μία διπλωματική ενέργεια που μόνο «εχθρικά» κράτη κάνουν και ονομάζουν την Κυπριακή Δημοκρατία ως «ελληνοκυπριακή διοίκηση».
Η Haberturk, με τον τίτλο «ΝΟΤΑ μετά από 40 χρόνια από την Αθήνα στον ελληνοκυπριακο τομέα» γράφει ότι, «η Ελλάδα και ο ελληνοκυπριακός τομέας, ο οποίος κινούνταν, μετά το 1974 μέχρι την ειρηνευτική επιχείρηση, ως μία γροθιά, τώρα αντιμετωπίζουν πρόβλημα».
Προσθέτει πώς «το γεγονός ότι η Ελληνοκύπρια βουλευτής κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση, κατά κόρον, σε θέμα σχετικό με την Τουρκία, οδήγησε σε μεγάλη αναστάτωση και η Αθήνα επέδωσε ΝΟΤΑ. Η ένταση αυτή που προκλήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών αντιμετωπίστηκε με έκπληξη στην Ελλάδα και στον ελληνοκυπριακό τομέα».
Τα ΜΜΕ της Τουρκίας επικαλούνται και δημοσιεύματα του Κυπριακού και του Ελληνικού Τύπου για να δώσουν έμφαση στο «ρήγμα» αυτό που συνέβη με την παρανοική κίνηση Βενιζέλου. Ένα από αυτά είναι του «Φιλελεύθερου» το οποίο είχε τίτλο «απίστευτο αλλά πραγματικό».
Η Star έχει τίτλο «ΝΟΤΑ μετά από 40 χρόνια στην ελληνοκυπριακή διοίκηση», ενώ η Hurriyet έχει τίτλο «ΝΟΤΑ από την Αθήνα στους Ελληνοκυπρίους μετά από 40 χρόνια». Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η εν λόγω ενέργεια προκάλεσε σοκ τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Λευκωσία.
Η Aksam έχει τίτλο «οι Ελληνοκύπριοι και η Αθήνα δυσαρεστήθηκαν μεταξύ τους μετά από 40 χρόνια».
Αυτά είναι τα καμώματα του κ. Βενιζέλου στην εξωτερική πολιτική, με την ανοχή βέβαια του κ. Σαμαρά. Είναι βέβαιο πώς οι Τούρκοι τώρα θα πανηγυρίζουν και για τις δηλώσεις Μπαίντεν.
defencenet.gr