Πέρα από την αγορά εξοπλιστικών, προέκυψαν μίζες και για την αγορά... λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη. Εισαγγελική έρευνα προκάλεσαν δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου για την αιφνιδιαστική επίσκεψη Γερμανών επιθεωρητών στα γραφεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), τον περασμένο Οκτώβριο, και για τη συλλογή στοιχείων που αφορούν την αγορά 29 αρθρωτών λεωφορείων μάρκας «Μερσέντες», την περίοδο 2007-2008.
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Μαδεμλής έδωσε εντολή στην εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης Αμαλία Μπακαλώνη να παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της «απιστίας», της «δωροδοκίας» και της «παράβασης καθήκοντος», στην προκειμένη περίπτωση. Στο πλαίσιο της έρευνας, θα κληθούν να καταθέσουν μέλη της διοίκησης, άλλα στελέχη του ΟΑΣΘ και γενικά όλοι οι εμπλεκόμενοι.
Οι Γερμανοί επιθεωρητές, συνοδευόμενοι από Ελληνες συναδέλφους τους, έφθασαν στη Θεσσαλονίκη ακολουθώντας στοιχεία, από γενικότερη έρευνα διάρκειας τεσσάρων ετών, για τις μίζες που φέρεται να έδωσε σε πολλά στελέχη κρατικών και ιδιωτικών εταιρειών, σε περίπου 22 χώρες, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler, κατασκευάστρια της Mercedes-Benz. Η ελληνική εμπλοκή οφείλεται στον εντοπισμό λογαριασμού, σε τράπεζα γειτονικής χώρας, μέσω του οποίου φαίνεται να διακινήθηκαν μίζες προς κρατικούς αξιωματούχους και στελέχη ιδιωτικών εταιρειών σε βαλκανικές χώρες.
Η υπόθεση της Daimler ξεκίνησε με διερεύνηση του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για τις παγκόσμιες πρακτικές πωλήσεων της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, με αφορμή καταγγελίες για μυστικούς λογαριασμούς και δωροδοκίες. Διαπιστώθηκαν δωροδοκίες με μετρητά ή με παραχώρηση πολυτελών αυτοκινήτων και ακινήτων με στόχο την επίτευξη συμφωνιών σε Ρωσία, Κίνα, Τουρκία, Αίγυπτο, Νιγηρία, Ιράκ, Ουγγαρία, Ελλάδα, Λετονία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Ουζμπεκιστάν, Βιετνάμ, Ινδονησία, Τουρκμενιστάν, Ταϊλάνδη και άλλες χώρες.