15 Ιουλ 2014

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΝΕΑ "ΓΙΑΛΤΑ" Οι ΗΠΑ σπεύδουν σε Αθήνα και Λευκωσία για να προλάβουν γεωπολιτικά "ατυχήματα"

Θα αλλάξουμε στρατόπεδο,συμμαχίες και θέσεις, εκτός εάν:
1-Εγγυηθεί εμπράκτως την ασφάλεια των συνόρων μας η Αμερική.
2-Ενισχύσει άμεσα και αποτελεσματικά την Εθνική μας  οικονομία και την  άμυνα.
3-Μαζέψει τους Τούρκους στη φωλιά τους και
4-παύσει να ανακατεύεται στις εσωτερικές μας υποθέσεις.
Τέσσερις απλοί όροι που πρέπει να θέσει  η όποια κυβέρνηση θεωρεί εαυτήν Ελληνική.
Α/Αλ
Οι ΗΠΑ ανησυχούν στο ενδεχόμενο η Κύπρος και κατά δεύτερο λόγο η Ελλάδα να αλλάξουν γεωπολιτικό στρατόπεδο στο πλαίσιο των ανακατατάξεων που συμβαίνουν παγκοσμίως αυτή την στιγμή και οδηγούν στο τέλος του μεταψυχροπολεμικού κόσμου, σε μία νέα "Γιάλτα".

Κάτι το αναπόφευκτο, εκτός και αν... Εκτός και αν υπάρξει μία παγκόσμια πολεμική σύγκρουση, όπως "σπρώχνουν" κέντρα των ΗΠΑ και της Βρετανίας προκειμένου να "κλαδευτεί" η ισχύς της Ρωσίας και της Κίνας, "εδώ και τώρα", καθώς εκτιμάται ότι σε πέντε έως επτά χρόνια από σήμερα θα είναι πρακτικά αδύνατο οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τους δύο συνασπισμένους "γίγαντες".
Για την Ελλάδα η ανησυχία των ΗΠΑ μήπως βρεθεί στο άλλο "στρατόπεδο" δεν είναι νέα: Αμέσως μετά την επιβολή του Μνημονίου και την οικονομική καταστροφή και μέχρι το τέλος του 2012 ήταν σε κατάσταση συναγερμού τα αμερικανικά κέντρα που ασχολούνται με την Ελλάδα.
Εξ ου και η δραστηριοποίηση τωn πυρήνων της CIA που καταγράφεται στο εισαγγελικό πόρισμα που αποκάλυψε το defencenet.gr.
Στους "πονοκεφάλους" προστέθηκε και η Κύπρος μετά την οικονομική καταστροφή του 2013 και την δήμευση των τραπεζικών καταθέσεων.
Η πιθανότητα εξόδου από το ευρώ προκαλούσε ρίγη στην Ουάσιγκτον καθώς έστω και η μικρή Κύπρος, θα μπορούσε να προκαλέσει συστημική ζημιά στην ευρωζώνη και σε δεύτερη φάση να πέσει ολοκληρωτικά προς την πλευρά της Ρωσίας, η οποία έτσι ή αλλιώς είναι γερά εγκατεστημένη στο νησί εδώ και 20 χρόνια.
Οι Αμερικανοί ξέρουν ότι οι κίνδυνος δεν έχει περάσει, αντίθετα θα αυξάνεται όσο περνά ο καιρός, συνεχίζεται η οικονομική εξαθλίωση των δύο ελληνικών κρατών και "ανοίγει" το γεωπολιτικό παιχνίδι.
Ξέρουν πολύ καλά ότι η Μόσχα θα επιχειρήσει να ανταποδώσει την βίαιη απώλεια της δυτικής Ουκρανίας από την σφαίρα επιρροής της και αυτό δεν αφορά μόνο την ένωση της Κριμαίας με την Ρωσία και την εξέγερση των ρωσόφωνων και ρωσόφιλων πληθυσμών της Α.Ουκρανίας, αλλά συντομα θα επεκταθεί και στις χώρες-ασθενείς κρίκους της περιφέρειας της Δύσης, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, όπου η Ρωσία και προσωπικά ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν έχουν τεράστια απήχηση και αποδοχή μεταξύ των πληθυσμών, όπως καταδεικνύουν όλες οι έρευνες της κοινής γνώμης.
Κατ'αυτό τον τρόπο μια μεσαίου επιπέδου, αλλά σημαντικής "επιχειρησιακής" αξίας αμερικανική αποστολή ήρθε σε Αθήνα και Λευκωσία για να κάνει την "βρώμικη" δουλειά.
 
Η Αμάντα Σλόουτ, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και ο Τζέιμς Τάουνσεντ, βοηθός υφυπουργός Άμυνας για θέματα Ευρώπης και ΝΑΤΟ βρέθηκαν στην κυπριακή πρωτεύουσα την Παρασκευή και είχαν συνομιλίες τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.
 
Η Α.Σλόουτ βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και έχει επαφές με την ελληνική πολιτική εξουσία, τον πρωθυπουργό Α.Σαμαρά και τον Ε.Βενιζέλο χωρίς να έχει ανακοινωθεί το παραμικρό. 
Η ίδια θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.
Η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να άρει το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο για ένα και μόνο λόγο: Για να αποκτήσει στρατιωτική βάση στο νησί.
Πριν λίγες ώρες ανακοινώθηκε από το κυπριακό υπουργείο Άμυνας κοινή στρατιωτική άσκηση Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία ξεκινά αύριο  με την ονομασία CYPUSA στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κύπρου  (εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας) και του Λιβάνου.
Για τις ΗΠΑ η στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία δεδομένου του στρατηγικού βάθους που έχει αποκτήσει το Ισραήλ από την επίτευξη συμμαχίας μαζί τους.
Ειδικά η Ελλάδα, ως σημαντική ναυτική δύναμη, έχει σημασία για τις ΗΠΑ για τον έλεγχο του ρωσικού Στόλου της Α.Μεσογείου, αλλά και για την εναέρια κάλυψη των ανύπαρκτων σε επίπεδο Αεροποριών, Βουλγαρίας και Ρουμανίας.
Η Τουρκία; Η Τουρκία έχει "ξεφύγει" γενικώς. Είναι μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη που κυβερνάται από μια ισχυρή πολιτική ομάδα, με σαφή αντιαμερικανικό και αντι-ισραηλινό προσανατολισμό. Η Τουρκία για τις ΗΠΑ είναι περισσότερο αντίπαλος, παρά σύμμαχος, πλέον...
Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ ενδιαφέροντες...
 defencenet.gr