Μέτωπο κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, αλλά και με επεκτάσεις στη μάχη που θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, προσπαθεί να συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει υπογραφές από βουλευτές ώστε να ενεργοποιηθεί η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία για την διενέργεια δημοψηφίσματος προς ακύρωση ψηφισμένου νομοσχεδίου (αρ. 44, παρ. 2). Για να γίνει αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συγκεντρώσει υπογραφές από 120 βουλευτές.
Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή, έχει προεκτάσεις και σε ό,τι έχει να κάνει με την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς οι 120 βουλευτές τυγχάνει να είναι επί της ουσίας ο ίδιος αριθμός που απαιτείται ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, για την περίπτωση αυτή, θα χρειαστούν 121 βουλευτές, ώστε να μην συμπληρωθεί ο αριθμός των 180 που απαιτείται για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 71 βουλευτές, άρα θα πρέπει να βρει συναίνεση από ακόμη 49 βουλευτές. Η δεξαμενή στην οποία θα κάνει την αναζήτησή του είναι πολύ συγκεκριμένη. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν 13 βουλευτές, η Δημοκρατική Αριστερά έχει επίσης 13, ενώ το ΚΚΕ, το οποίο εμφανίζεται κατ’ αρχήν θετικό στην πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, έχει 12 βουλευτές. Συνολικά τα τρία αυτά κόμματα διαθέτουν 38 βουλευτές. Βέβαια, ερωτηματικό αποτελεί η στάση που μπορεί να κρατήσουν ορισμένοι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που έχουν εκφράσει πολλάκις και δημοσίως τη διαφωνία τους με ενδεχόμενη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα ο Γρ. Ψαριανός. Έπειτα, υπάρχει η ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, η οποία αριθμεί 17 μέλη, αλλά και οι 6 ανεξάρτητοι βουλευτές. Από αυτούς, υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι βρίσκονται «κοντά» στο ΣΥΡΙΖΑ και θα μπορούσαν να στηρίξουν την προσπάθεια για το δημοψήφισμα.
Το συμπέρασμα είναι πως η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώσει τον αριθμό των 120 βουλευτών για το δημοψήφισμα, δεν είναι ανέφικτη, ειδικά από τη στιγμή που το ΚΚΕ εμφανίζεται θετικό στην προοπτική αυτή.
Από το ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν ότι αυτό θα είναι και ένα ισχυρό μήνυμα προς την κυβέρνηση σχετικά με την επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Από την άλλη πλευρά, από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι είναι άλλο πράγμα το δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ και άλλο πράγμα η μη εκλογή Προέδρου, που οδηγεί σε εθνικές εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, όμως, επιβεβαιώνεται η άποψη την οποία εξέφραζαν την προηγούμενη εβδομάδα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ότι η μάχη για τη «μικρή ΔΕΗ» είναι η πρόβα τζενεράλε για τη μάχη της εκλογής ή όχι νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
http://www.eklogika.gr/