Υπέκυψε στις " Ελληνικές"
πιέσεις η Κύπρος...!
____________________
Η Κύπρια Ευρωβουλευτής, Ελένης Θεοχάρους κατηγόρησε τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Ευάγγελο Βενιζέλο για απαράδεκτη αδράνεια, προκαλώντας την οργή της ελληνικής πλευράς που ζήτησε με ρηματική διακοίνωση την παρέμβαση του Κυπριακού ΥΠΕΞ.
Η αρχή της "κρίσης"
Όλα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ, η Τουρκία κατάθεσε έγγραφο στο οποίο αναφέρεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα, δηλαδή κλινικά νεκρή.
Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, η κ. Θεοχάρους κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής της Προεδρίας της ΕΕ, ρώτησε για το πώς αντέδρασε το ελληνικό ΥΠΕΞ ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Προεδρίας, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη αδράνεια.
Η οργή του Βενιζέλου
Η παρέμβαση της Κύπριας ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο άμεσα προχώρησε σε ρηματική διακοίνωση ζητώντας από το Κυπριακό ΥΠΕΞ να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τη στάση της κ. Θεοχάρους «βαθύτατα προσβλητική για την Ελληνική Δημοκρατία και την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Κατηγόρησε μάλιστα την κυρία Θεοχάρους ότι με τη θέση της αυτή και μάλιστα ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «υπονομεύει την εθνική ενότητα και την αγαστή συνεργασία των δύο χωρών και των δύο κυβερνήσεων και συνιστά προκλητική και αναίτια διαστρέβλωση της πραγματικότητας, την οποία γνωρίζουν άριστα και πρωτογενώς τα αρμόδια όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. μετείχε στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας της 23ης Ιουνίου 2014 στο Λουξεμβούργο».
Η ανακοίνωση του Κυπριακού ΥΠΕΞ
Λίγες ώρες αργότερα, το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία "αδειάζει" την κ. Θεοχάρους, υποστηρίζοντας πως η Ελληνική Προεδρία χειρίστηκε "άκρως ικανοποιητικά" τις τουρκικές προκλήσεις.
Σε μακροσκελέστατο κείμενο, η κυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι ο κ. Βενιζέλος ακολουθώντας τη γνωστή διαδικασία ανέγνωσε τη συμφωνηθείσα κοινή θέση των 28 κρατών μελών με σαφείς αναφορές στα κυπριακά ζητήματα που αφορούν στην Τουρκία.
Σύμφωνα με το κυπριακό ΥΠΕΞ «στην αντιφώνησή του, ο Τούρκος υπουργός Ευρώπης κ. Τσαβούσογλου ανέγνωσε ορισμένα αποσπάσματα από την Τουρκική Δήλωση στα οποία δεν περιλαμβάνονταν οποιεσδήποτε προσβλητικές, για την Κυπριακή Δημοκρατία, αναφορές».
Στο τέλος της συνεδρίας του Συμβουλίου -αναφέρει το ΥΠΕΞ- το πλήρες, μακροσκελέστατο, γραπτό κείμενο της Τουρκικής Δήλωσης υποβλήθηκε επίσημα στο Συμβούλιο. Το ΥΠΕΞ υπογραμμίζει πως η δευτερολογία του κ. Βενιζέλου κρίνεται «άκρως ικανοποιητική» καθώς απάντησε στις προφορικές επισημάνσεις του Τούρκου υπουργού και χωρίς να γνωρίζει το περιεχόμενο του γραπτού κειμένου της Τουρκικής Δήλωσης.
Η απάντηση της κ. Θεοχάρους
Η Κύπρια ευρωβουλευτής, απαντώντας μέσω της εφημερίδας "Φιλελεύθερος", στην ελληνική πλευρά αλλά και το Κυπριακό ΥΠΕΞ τόνισε:
"Κατανοώ τη στάση του Κυπριακού Υπουργείου, όπως επίσης γνωρίζω ότι ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος πνέει τα μένεα εναντίον μου αλλά εξακολουθώ να μην έχω λάβει απάντηση στο ερώτημά μου, που αφορούσε στην έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης της Προεδρίας του Συμβουλίου και της Ε.Ε., προς ένα κράτος-μέλος τελών υπό την στρατιωτικήν κατοχήν μιας υπό ένταξιν χώρας".
Στο λογαριασμό της στο Facebook, η κυρία Θεοχάρους έγραψε μάλιστα:
http://www.cytoday.eu/