8 Ιουν 2014

Οι ΗΠΑ αποκαλύπτουν με τρόμο: «Οι Κινέζοι μπορούν να παρεμβάλουν το GPS» (vid)

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στις ΗΠΑ για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Κινέζων που προχωρά ταχύτατα με την δημιουργία Stealth μαχητικών πολλών τύπων, stealth drone αλλά και ανάπτυξη ικανότητας παρεμβολής στο αμερικανικό GPS. Οι ΗΠΑ νιώθουν καθημερινά την υπεροπλία τους να τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Το αμερικανικό σύστημα παγκόσμιας ναυτιλίας GPS μπορούν να παρεμβάλουν οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις παραδέχεται το αμερικανικό Πεντάγωνο σε έκθεσή του για τις κινεζικές Ένοπλες Δυνάμεις  η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου (Δείτε όλη την έκθεση εδώ)
. Όπως αναφέρεται πιο ειδικά οι Κινέζοι έχουν δοκιμάσει τακτικές παρεμβολής των δορυφόρων του GPS όπως και άλλα μέσα στον ηλεκτρονικό πόλεμο τα οποία έχουν αποδειχθεί «αποτελεσματικά».
Στην ίδια ετήσια έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου για τις στρατιωτικές δυνατότητες της Κίνας επισημαίνεται πως το Πεκίνο έχει στους σχεδιασμούς του την εκτόξευση τουλάχιστον 100 δορυφόρων μέχρι το 2015 στους οποίους θα περιλαμβάνονται συστήματα αναγνώρισης, πλοήγησης, επικοινωνιών αλλά και για επιστημονικές έρευνες.
Σε ένα άλλο κεφάλαιο στην ίδια έκθεση το οποίο αναφέρει τις προόδους της Κίνας στα συστήματα χαμηλής Παρατηρησιμότητας αναφέρονται οι κυριότερες προσπάθειες της χώρας που έχουν προηγηθεί τον περασμένο χρόνο:
«Το Φεβρουάριο του 2013 το κινεζικό Ναυτικό πραγματοποίησε την επιχειρησιακή ένταξη ενός νέου σκάφους του type 056 στη σχεδίαση του οποίου συμπεριλαμβάνονται τεχνικές stealth κάνοντας δυσκολότερο τον εντοπισμό του από ραντάρ. Τα συγκεκριμένα σκάφη» αναφέρεται στην έκθεση «μπορούν να πραγματοποιήσουν μια σειρά αποστολών αλλά ταυτόχρονα δίνουν τη δυνατότητα στο Ναυτικό της Κίνας να πραγματοποιήσει ναυτικό αποκλεισμό της Ταιβάν».  
Στο ίδιο τμήμα αναφέρεται ακόμη και η πρώτη πτήση του Lijian, ενός stealth drone το οποίο εμφανίζεται ως ιδιαίτερα ευέλικτο αλλά και ικανό να πραγματοποιήσει αποστολές αέρος-αέρος!
Το Ιούνιο οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν δοκιμές χρησιμοποιώντας μια ειδική παραλλαγή η οποία έχει τη δυνατότητα να αποκρύπτει το μέσο τόσο στο υπέρυθρο φάσμα  όσο και απέναντι στα ραντάρ.
Παράλληλα αναφέρονται και οι δυνατότητες της Κίνας στα μαχητικά αεροσκάφη:
«Σε όλο το 2013 η κινεζική Αεροπορία συνέχισε να πραγματοποιεί δοκιμές στα δύο stealth μαχητικά το J-20 και το J-31» αναφέρεται στην έκθεση.
Σε ότι αφορά το J-20 η έκθεση αναφέρει ότι το μαχητικό δε θα είναι έτοιμο να εισέλθει σε υπηρεσία πριν το 2018 δείχνοντας ότι τα περισσότερα προβλήματα προέρχονται από την ανυπαρξία ενός ισχυρού και αξιόπιστου κινητήρα.
Στην ερώτηση γιατί η Κίνα αναπτύσσει τόσους πολλούς τύπους μαχητικών αεροσκαφών με τεχνολογία stealth όσους σχεδόν οι ΗΠΑ και ακόμη παραπανω η έκθεση αναφέρει:
«Η Αεροπορία της Κίνας θεωρεί πως η τεχνολογία stealth προσφέρει ένα επιθετικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα τέτοιο που απαγορεύει στον αντίπαλο να προλάβει να κινητοποιήσει δυνάμεις και να προτάξει μια αποτελεσματική άμυνα».
Τέλος προβληματισμό στο αμερικανικό Πεντάγωνο και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Ταιβάν προέρχεται από το γεγονός ότι η Κίνα πρόκειται να ξεκινήσει τη ναυπήγηση ενός μεγάλου σκάφους αμφίβιων επιχειρήσεων του Type 081 μέσα στα επόμενα 5 χρόνια αλλά και να ναυπηγήσει αρκετά αεροπλανοφόρα μέχρι 10 στα επόμενα 15 χρόνια.
 defencenet.gr