Δεν σταματά μπροστά σε τίποτα ο Τούρκος πρωθυπουργός ενώπιον του μεγάλου στόχου να καταλάβει τον προεδρικό θώκο στην Τουρκία τον ερχόμενο Αύγουστο και επιδιώκει να κερδίσει και την τελευταία ψήφο Τούρκων της ευρωπαϊκής διασποράς, λέγοντας αυτά που θέλουν ν’ ακούσουν οι ψηφοφόροι και αδιαφορώντας για την αναταραχή που προκαλεί στις χώρες που επισκέπτεται!
Μετά τη Γερμανία και την Αυστρία ήταν η σειρά της Γαλλίας να δεχθεί τον «σουλτάνο» και να αναστατωθεί αρκούντως από την τουλάχιστον περίεργη, με βάση τα διπλωματικών ειωθότα, συμπεριφορά του. Μίλησε κοντά στην πόλη Λυών της Γαλλίας, ενώ κοντά στο σημείο της εκδήλωσης, είχε διοργανωθεί πορεία διαμαρτυρίας, στην οποία συμμετείχαν και Τούρκοι, κυρίως Αλεβίτες που αποτελούν το 10-15% της τουρκικής κοινωνίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Χουριέτ», καθώς επίσης Κούρδοι, Αρμένιοι και άλλοι που έχουν λόγους να… θαυμάζουν τον ευρωπαϊκό «αέρα» του Ερντογάν.
Οι συμμετέχοντες στην πορεία διαμαρτυρίας, ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν είναι αυταρχική και καταπατά τα δικαιώματα στην ειρηνική διαμαρτυρία, καθώς και αυτά των μειονοτήτων στην Τουρκία. Και στη Γαλλία, ο Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους που μένουν στη χώρα να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα που προκάλεσε τόσες διαμαρτυρίες στη Γερμανία και την Αυστρία, «ναι στην ενσωμάτωση, όχι στην απορρόφηση»…
Κάλεσε τους συγκεντρωμένους να διατηρήσουν «την κουλτούρα, τις παραδόσεις, την ταυτότητα και ειδικά τη θρησκεία τους», καθώς θα ενσωματώνονται στη γαλλική κοινωνία. Ενδιαφέρον είχε όμως και η αναφορά του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, όπου πετώντας το γάντι στους Ευρωπαίους ηγέτες, είπε ότι είναι απλά θέμα χρόνου να γίνει η Τουρκία δεκτή!
Αν και δεν φαίνεται να επανέλαβε το αμίμητο «η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται την Τουρκία περισσότερο από όσο η Τουρκία την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε πως η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία για τον νεαρό και δυναμικό της πληθυσμό και ότι δεν μπορεί να την έχουν στο κατώφλι για πάντα.
Θα μπορούσε βέβαια κανείς να υποστηρίξει, ότι με τα λόγια αυτά εξέφραζε την αγωνία του για το ότι εάν δεν εισέλθει η Τουρκία στην ΕΕ, τότε ένας τόσο νέος και δυναμικός πληθυσμός, μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε πηγή σοβαρής εσωτερικής αστάθειας, εάν το οικονομικό μοντέλο που μέχρι στιγμής έχει οδηγήσει στο «οικονομικό θαύμα» του AKP και των ισλαμιστών, ένα «θαύμα» που όμως ίσως έχει χτιστεί πάνω σε «πήλινα πόδια», όπως υποστηρίζουν έγκριτοι οικονομολόγοι.
defence-point.gr