11.6.14

«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο εργασιακό μοντέλο…»

γράφει ο Γώργος Δρακούλης


Από την πρώτη άφιξη της Τρόικας στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα, μετά από τέσσερα χρόνια μνημονίου, το εργασιακό πρότυπο που έχει επιβληθεί στην χώρα μας δεν επιφέρει τα θεμιτά αποτελέσματα.
Την παραπάνω επικρατούσα άποψη έρχεται να επιβεβαιώσει ένας εκ των κορυφαίων Γερμανών οικονομολόγων, ο Θόρστεν Σούλτεν. Ο Γερμανός οικονομολόγος σε άρθρο του, ισχυρίστηκε ότι το εργασιακό μοντέλο που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα δεν αποδίδει, επικαλούμενος μάλιστα και μελέτες του ΔΝΤ, όπως επισήμανε την ανάγκη αλλαγής πολιτικής πλεύσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.


Παρά τα πρώτα δειλά σημεία οικονομικής ανάκαμψης της χώρας μας, ο εργασιακός τομέας έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα. Με πρόσχημα την δημοσιονομική προσαρμογή και την ανταγωνιστικότητα, η Ελλάδα μετατράπηκε σε χώρα ειδικής οικονομικής ζώνης. Ωστόσο, η πολιτική συμπίεσης του εργασιακού κόστους απέτυχε, διότι απορρύθμισε την σχέση μεταξύ της ανάπτυξης της χώρας και της κοινωνικής συνοχής, που είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Είναι κοινός τόπος ότι η αυθαίρετη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, δεν έχει φέρει την πολυπόθητη αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την κοινωνική ευημερία, αντίθετα δημιούργησε επιπλέον προβλήματα στον δύσκολο δρόμο που ακολουθήθηκε για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Οι Έλληνες πολίτες στις Ευρωεκλογές έστειλαν μήνυμα τόσο στην ελληνική Κυβέρνηση όσο και στην Ευρώπη, μήνυμα όχι τιμωρίας αλλά ξεκάθαρης ευκαιρίας και δύναμης για αλλαγή. Η αλλαγή πολιτικής και από τις δύο πλευρές είναι επιτακτικό κοινωνικό αίτημα. Η απάντηση στην κρίση πρέπει να είναι πιο ευρωπαϊκή και με περισσότερη κοινοτική αλληλεγγύη. Είναι απόλυτα αναγκαίο ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που θα θέτει ως προτεραιότητα τους πολίτες και όχι τους αριθμούς, συνδυάζοντας αποτελεσματικά την ανταγωνιστικότητα με την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Η απαραίτητη δημοσιονομική εξυγίανση μπορεί να συνυπάρξει με την κοινωνική δικαιοσύνη!
Όσο θα μένει στα χαρτιά η αναπτυξιακή επίλυση του προβλήματος της οικονομικής κρίσης στην χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη, δεν θα υπάρξουν ουσιαστική ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδος. Οι νέες προοπτικές για ένα καλύτερο αύριο απαιτούν αποφασιστικές αλλαγές…ας το καταλάβουν και ας δράσουν πριν να είναι πολύ αργά!


Γιώργος Δρακούλης