Η Ρωσία προχωρά σε ενεργοποίηση παλαιάς ρωσικής βάσης στην περιοχή της πόλης «Τhe Ιsland» (Νησί) , η οποία θα εφοδιαστεί με τουλάχιστον 100 υπερσύγχρονα επιθετικά ελικόπτερα, ενώ ήδη έχει εφοδιαστεί με 20 Ka-52 Alligator Attack Helicopter, ακριβώς στα σύνορα με την Λετονια, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της "πολιορκίας" και των Βαλτικών δημοκρατιών.
Την "καυτή" ανάσα της Ρωσίας νιώθουν πλέον και χώρες μέλη του ΝΑΤΟ όπως η Λετονία. Συγκεκριμένα στην περιοχή των συνόρων μεταξύ της Ρωσίας και της Λετονίας στην πόλη Остров ιδρύεται αεροπορική βάση , η οποία θα επανδρωθεί με τα καλύτερα επιθετικά ελικόπτερα του κόσμου, δημιουργώντας μια επιθετική δύναμη στην "πόρτα" του ΝΑΤΟ μεγάλης ισχύος.
Τα ρωσικά πολεμικά ελικόπτερα θα δύνανται να πετάξουν μέσα σε μία ώρα για την πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα , και ακόμα ταχύτερα στην λετονική πόλη Daugavpils . Το θέμα αυτό ανάφερε το τηλεοπτικό κανάλι TV3 , καθώς και το ρωσικό ραδιόφωνο rus.delfi.lv .
Σε απόσταση 50 χλμ. από τα Ρωσο-λετονικά σύνορα στην ρωσική πόλη Остров (νησί) η οποία αποτελούσε επι ΕΣΣΔ μια από τις πιο ισχυρές αεροπορικές βάσεις στην περιοχή, ήδη έχουν παραδοθεί περίπου 20 ελικόπτερα Ka-52 Alligator Attack Helicopter.
Τα τελευταία χρόνια η βάση έχει μείνει αδρανής , αλλά τώρα πρόκειται να ενεργοποιηθεί.Θα είναι επίσημα η 15η ρωσική αεροπορική βάση , όπου σε ένα με δύο χρόνια θα διαθέτει 100 υπερσύγχρονα επιθετικά ελικόπτερα .
Το σύστημα αεράμυνας της Λετονίας, είναι απηρχαιωμένο και δεν δύναται να εντοπίσει μέσω των ραντάρ που διαθέτει, διελεύσεις ρωσικών ελικόπτερων που πετούν πολύ χαμηλά .
Η μόνη αεροπορική βάση της Λετονίας, βρίσκεται στην πόλη Lielvarde . Αποτελείται από τέσσερα ελικόπτερα Mi - 17 που εκτελούν έργο διάσωσης , τόσο σε ξηρά όσο και στην θάλασσα . Δεν υπάρχει επίσημη λετονική πολεμική αεροπορία και ό έλεγχος του εναέριου χώρου καλύπτεται από αεροσκάφη του ΝΑΤΟ που πραγματοποιούν εναέριες περιπολίες.
Ο πρώην Πρόεδρος της Λετονίας και νύν Πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας Valdis Zatlers δήλωσε ότι « οι χώρες της Βαλτικής επικεντρώνονται στην προστασία στρατιωτικών εγκαταστάσεων και κατασκευών . Ενώ από την άλλη πλευρά των συνόρων βλέπουμε συνεχώς να μεταφέρονται τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι που μπορεί να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα και επιθετικά ελικόπτερα . Αυτός είναι εξοπλισμός για επίθεση . Η ερώτηση είναι απλή. Ποιος ο λόγος ύπαρξης τέτοιων όπλων;Σίγουρα οχι για τους τρομοκράτες» .
Ωστόσο , σύμφωνα με την ηγεσία του λετονικού στρατού μετά την ενεργοποίηση της ρωσικής αεροπορικής βάσης στην πόλη «Νησί», θα πρέπει ληφθούν σοβαρά μέτρα, για την ενίσχυση των παραμεθόριων περιοχών με τη Ρωσία . Τα ρωσικά ελικόπτερα νέας γενιάς σαν το Ka- 52 πετούν πολύ χαμηλά στο έδαφος .
«Αυτές οι χαμηλές πτήσεις δεν μπορούν να εμφανισθούν στις οθόνες των ραντάρ του ΝΑΤΟ στη Λετονία» αναφέρει , ο στρατηγός ε.α Gundars Ābols .
«Στη Λετονία , τώρα δεν υπάρχουν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ικανά να διαφυλάξουν την χώρα από τέτοιου είδους εναέρια οπλικά συστήματα . Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός αυτό , τα ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα Ka - 52 ελικόπτερα πραγματικά θα μπορούσαν να πετάξουν χωρίς τον φόβο των μαχητικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ. Τα Ka – 52 δύνανται να πετάξουν με νυκτερινές πτήσεις έως την πόλη Daugavpils , να προσγειωθούν και κανείς να μην τα πάρει χαμπάρι . Θεωρητικά , δεν αποκλείεται μια τέτοια κατάσταση », δήλωσε ο Ābols .
Σύμφωνα με νέες πληροφορίες ο λετονικός στρατός σχεδιάζει να αγοράσει μεταχειρισμένο στρατιωτικό εξοπλισμό από το Ηνωμένο Βασίλειο, σαν ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού .
Το Ρωσικό επιθετικό ελικόπτερο Ka- 52 ή " Alligator " , είναι σήμερα ένα από τα ταχύτερα στον κόσμο , έχει τελική ταχύτητα πάνω από 300 χλμ/ώρα, και ο εξοπλισμός του του επιτρέπει να καταστρέφει μεγάλους τεθωρακισμένους σχηματισμούς στο έδαφος.Είναι ικανό για απίστευτα δύσκολους ελιγμούς, και η ακτίνα δράσης του φτάνει μεχρι και τα 500 χλμ. που είναι κατι παραπάνω από αρκετή για τις χώρες της Βαλτικής. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι στις χώρες της Βαλτικής διαβιούν μεγάλες ρωσικές μειονότητες, οι οποίες δεν τυγχάνουν και της καλύτερης μεταχείρισης από τις βαλτικές κυβερνήσεις.
Από τις χώρες της Βαλτικής θεωρητικά θα μπορούσε να γίνει μια μεγάλη συμβατική επίθεση του ΝΑΤΟ οπότε η μεταφορά ελικοπτέρων καταστροφέων αρμάτων κρίνεται φυσιολογική ειδικά μετά τα γεγονότα της επανένωση της Κριμαίας με την Ρωσία.
defencenet.gr