Άνευ προηγουμένου είναι η συμμετοχή των Βορειοηπειρωτών υποψηφίων στα ψηφοδέλτια των επικείμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 18 και 25 Μαΐου.
Από μόνο του το γεγονός αυτό είναι σημαντικό γιατί δείχνει την επιθυμία των να αναδειχθούν από τις τοπικές κοινωνίες και να εκπροσωπήσουν, όπως αναφέρουν, τους Βορειοηπειρώτες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.
Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών για να τους υφαρπάξει την ψήφο επικαλείται την βορειοηπειρωτική καταγωγή, ελάχιστοι όμως εξ αυτών συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στην ιδιαίτερή μας πατρίδα.
Όσοι δεν ασχολούνται με την Βόρειο Ήπειρο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε θα ήταν πιο έντιμο να μην την επικαλούνται τώρα, που έχουν ανάγκη την ψήφο των συμπατριωτών μας.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από τους περίπου 200 Βορειοηπειρώτες υποψηφίους που έθεσαν τον εαυτόν τους στην κρίση των ψηφοφόρων, ποσοστό πάνω από 80% εξ αυτών "κοσμούν" τα ψηφοδέλτια αριστερών και κεντροαριστερών συνδυασμών.
Για έναν πληθυσμό ο οποίος στην συντριπτική του πλειοψηφία υπερψηφίζει το Σοσιαλιστικό κόμμα της Αλβανίας, δηλαδή τους σύγχρονους απογόνους του Χότζα, δεν είναι καθόλου παράδοξο στην Ελλάδα να υπερψηφίζουν τα αδελφά κόμματα. Βέβαια κατά κοινή ομολογία τα κόμματα αυτά στην Ελλάδα μπορεί να συμπαθούσαν ή και να λάτρευαν, τον διώκτη των Βορειοηπειρωτών στο παρελθόν, αλλά τουλάχιστον είναι πιο δημοκρατικά από το κόμμα που ηγούνταν ο Αλβανός δικτάτορας.
Δημοκρατία έχουμε και ο καθένας έχει δικαίωμα να ψηφίζει όποιο κόμμα θέλει, απλώς θα ήθελα να υπενθυμίσω κάποια ιστορικά γεγονότα αναφορικά με την συμπεριφορά των ελλαδίτικων κομμάτων έναντι του Βορειοηπειρωτικού για να μαθαίνουν οι νεώτεροι και να θυμηθούν οι παλιότεροι.
Το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς και ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, παρ' ότι ποτέ δεν ζήτησε συγγνώμη για την μεγάλη απρέπεια να αποτίσει φόρο τιμής στην σορό του Χότζα την ώρα που χιλιάδες Βορειοηπειρώτες βρίσκονταν στα κάτεργα των αλβανικών φυλακών και σε εξορίες, λόγω της πατριωτικής του στάσης μπορούμε να παραβλέψουμε και ορισμένα του λάθη. Δεν είναι όμως μόνο αυτό, νεώτεροί του και χωρίς καμιά πατριωτική δράση προσβάλουν σε κάθε ευκαιρία τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό. Οι Βορειοηπειρώτες δεν πρέπει να ξεχνούν ότι με κολακευτικά λόγια για το πρωτόγνωρο και βάρβαρο χοτζικό καθεστώς εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια δεκάδες στελέχη και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ την δεκαετία του '80.
Αποτελεί κοινό μυστικό ότι την δεκαετία αυτή όποιος αναφερόταν στην Βόρειο Ήπειρο και στα δεινά που υπέμεναν οι συμπατριώτες μας, αποκαλούνταν φασίστας, από το συρφετό των αριστερών και όργανο του ιμπεριαλισμού με στόχο να θιγεί ο «σοσιαλιστικός παράδεισος» της Αλβανίας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε την μεγάλη εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στο θέατρο Παλλάς το 1989, ένα μόλις χρόνο πριν πέσουν τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα, με τίτλο «45 χρόνια Σοσιαλιστικής Αλβανίας».
Επειδή κάποιοι μπορεί να μας πουν ότι η κοινωνία προχωράει και όλα αυτά μας κρατούν πίσω και μας διχάζουν, θα αναφερθώ σ' ένα θέμα που απασχολεί την τρέχουσα επικαιρότητα και αφορά την υπόθεση "της υποψηφιότητας Σαμπιχά" στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ .
Σύμφωνα με δήλωση του υποψηφίου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ καθηγητή του Παντείου κ. Δημήτρη Χριστόπουλου, ήταν αυτός ο οποίος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην απόσυρση της υποψηφιότητας αυτής καθώς κατήγγειλε την Ελληνίδα Ρομά κ. Σουλεϊμαν Σαμπιχά ότι θέλει να διασπάσει το ενιαίο "τουρκικό πράγμα" που είναι κατά την άποψή του η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, η οποία σημειωτέον αναγνωρίζεται διεθνώς ως θρησκευτική . Ο κ. Χριστόπουλος μας έχει κάνει την "τιμή" να ασχοληθεί και με εμάς, με την Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Μαζί με τους Κωνταντίνο Τσιτσελίκη, Λάμπρο Μπαλτσιώτη και τον εκφωνητή του ελληνικού προγράμματος στο ραδιόφωνο Αργυροκάστρου κατά την κομμουνιστική περίοδο κ. Παναγιώτη Μπάρκα, έχουν συγγράψει και εκδώσει (1/12/2003) το βιβλίο με τίτλο "Η Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας".
Από τον τίτλο της "επιστημονικής μελέτης" καταλαβαίνει κανείς την υποκρισία τους, απαλείφεται ο όρος ΕΘΝΙΚΗ από την διεθνώς αναγνωρισμένη Εθνική Ελληνική Μειονότητα.
Στις εσωτερικές σελίδες του βιβλίου υιοθετείται η αλβανική προπαγάνδα για το μέγεθος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, αφού κατά τον κ. Χριστόπουλο και τους υπολοίπους συγγραφείς δεν ξεπερνάει τις 35.000. Επίσης έκδηλο είναι το ενδιαφέρον των συγγραφέων να υπερτονίσουν, από τις σελίδες του βιβλίου, ότι οι Ελληνόβλαχοι της Αλβανίας δεν έχουν καμία σχέση με την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, παρ' ότι οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες.
Αδέρφια, μετά από αυτά τα καμώματα και άλλα πολλά, ποιός είναι ο λόγος να υπερψηφίσετε και να αγωνιστείτε στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ; Για να συνεχίσουν τα στελέχη τους να σας προσβάλουν;
Με την συγκεκριμένη κριτική δεν θέλω να αθωώσω τα κόμματα της κεντροδεξιάς για τα τραγικά λάθη που έχουν διαπράξει στο βορειοηπειρωτικό, αλλά τουλάχιστον κατά την ταπεινή μου άποψη ποτέ δεν μας έχουν προσβάλει με τέτοιο βάναυσο τρόπο.
Συγχωρέστε με, αλλά θα ευχηθώ σε όλους σας κακά αποτελέσματα να 'χετε. Η Ελλάδα μας, έχει αρκετή αριστεροσύνη δεν χρειάζεται και την εισαγόμενη χοτζοσπουδαγμένη αριστερά των Βορειοηπειρωτών.
Φρέντυς Μπελέρης
τ. Πρόεδρος της Ενωσης Χειμαρριωτών
http://aftonomi.gr/