28.4.14

Υπόγεια μαγειρεία στη σκιά της αβέβαιης κάλπης Οι διεργασίες, τα σενάρια και οι αγωνίες των επιτελείων

Τέσσερις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές και οι διαθέσεις του εκλογικού σώματος παραμένουν σε μεγάλο βαθμό μη προσεγγίσιμες.

Κανείς για την ώρα δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Μαΐου, ούτε κατ' επέκταση να προδιαγράψει τις πολιτικές εξελίξεις.

Οι πολίτες δεν πολυσυζητούν για τις εκλογές, άλλα τους απασχολούν, δεν παράγονται άλλωστε πολύ μεγάλα γεγονότα ικανά να τους βγάλουν από τη σκληρή καθημερινότητα, γενικώς τίποτε δεν μοιάζει αρκετό να προκαλέσει μέγα ενθουσιασμό ή μεγάλο θυμό.

Μπορεί η διάθεσή τους, όπως λέει και ένας παλαιός πολιτικός, να είναι τιμωρητική προς όλα τα παλαιά κόμματα, αλλά και η προσαρμοστικότητα που επέδειξαν οι έλληνες πολίτες στα χρόνια της κρίσης είναι μοναδική, με αποτέλεσμα να μην είναι κανείς σε θέση να βγάλει ασφαλές συμπέρασμα για την εκλογική τους στάση και συμπεριφορά.  «Υπάρχουν ψηφοφόροι που έχουν ταυτόχρονα πέντε κόμματα στο μυαλό τους» μας λέει άλλος πολιτικός από τη Βόρεια Ελλάδα διαπιστώνοντας ότι «στο εκλογικό σώμα κυριαρχούν η σύγχυση και η απόλυτη απογοήτευση».

Αλλά και οι δημοσκόποι εμφανίζονται ανασφαλείς και αβέβαιοι. Τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους δεν τους επιτρέπουν βεβαιότητες και επιπλέον είναι τόσες οι μεταβολές που έχουν επέλθει στην ελληνική κοινωνία και ακόμη περισσότερες οι ιδεολογικοπολιτικές μεταπτώσεις και μετατοπίσεις που καθιστούν τους πάντες επιφυλακτικούς.

Οπως είναι φυσικό, λοιπόν, σε εποχές με τέτοια επίπεδα απροσδιοριστίας και σε περιβάλλον έντονης πολιτικής ανασφάλειας τα κομματικά μαγειρεία έχουν στην κυριολεξία αρπάξει φωτιά, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται πάμπολλα σενάρια και να αναδεικνύονται προσωπικές στρατηγικές για την επόμενη ημέρα.

Ο «έρωτας» των αγορών
Το στενό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, πάντως, μεταδίδει αισιοδοξία. Οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά αποτιμούν ως ιδιαιτέρως θετικές τις οικονομικές εξελίξεις, δηλώνουν ενθουσιασμένοι από τον «έρωτα» των αγορών για την Ελλάδα και βεβαίως πιστεύουν ότι στο εσωτερικό της χώρας αλλάζει σιγά-σιγά το κλίμα, η ατμόσφαιρα γίνεται πιο καταναλωτική, ο κόσμος κινείται περισσότερο, οι επιβάτες των αεροπλάνων αυξήθηκαν 10% και το ΑΕΠ κατά τα φαινόμενα μπορεί να φέρει θετικό πρόσημο στο πρώτο τρίμηνο του 2014.

Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς πιστεύει ότι η σταθεροποίηση επήλθε και ότι δειλά - δειλά θα αρχίσει να προβάλλει και η ανάπτυξη.

Επιπλέον, εκτιμά ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται τη διαφορά, έχουν ξεφύγει από τον θυμό, ανιχνεύουν τη νέα πραγματικότητα και αποζητούν σταθερότητα.

Βάσει των παραπάνω, στον στενό κύκλο του κ. Σαμαρά πιστεύουν ότι οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις και ιδιαιτέρως ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη χάσει το τρένο, καθώς μένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν και δεν εκπροσωπούν το μέλλον.

Υπό αυτή την έννοια, υπολογίζουν ότι ο Πρωθυπουργός θα καταφέρει εντέλει να προσελκύσει τον συντηρητικό αστικό πληθυσμό που αποζητεί ασφάλεια και σταθερότητα και θα εξέλθει νικητής της μάχης των ευρωεκλογών.

Στη χειρότερη περίπτωση, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι πολιτικά αδιάφορο και δεν θα εμποδίσει την κυβέρνηση να ασκήσει το έργο της.

Κάπως έτσι απορρίπτουν και τα πολλά σενάρια αμφισβήτησης που αναπτύσσονται γύρω τους.

Ωστόσο, στο καραμανλικό και μητσοτακικό περιβάλλον υπάρχουν πρόσωπα που εκτιμούν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αποδυναμωθεί οργανωτικά, ότι η «προστατευτική» πολιτική του κ. Σαμαρά έχει αποξενώσει πολλά στελέχη και ότι η εκλογική μάχη έχει ήδη χαθεί.

Σενάρια και ψίθυροι
Προσκείμενοι στις δύο παραδοσιακές και άλλοτε ηγεμονεύουσες νεοδημοκρατικές πολιτικές οικογένειες «ψιθυρίζουν» τα βράδια ότι η Νέα Δημοκρατία θα υποστεί ήττα αντίστοιχη εκείνης του ΠαΣοΚ το 2012 και ότι από το βράδυ των ευρωεκλογών θα τεθούν σοβαρά πολιτικά θέματα.

Κατά την εκδοχή τους, ο κόσμος θα δώσει ψήφο τιμωρίας, θα εξαντλήσει τον κ. Σαμαρά και το κόμμα θα πρέπει να ανακαλύψει εκ νέου τους δεσμούς του με τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη.

Μάλιστα, θέτουν και εκλογικά όρια δράσης. Αν η Νέα Δημοκρατία υπολείπεται περισσότερο από τρεις μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ τότε, όπως λένε άσπονδοι φίλοι του Πρωθυπουργού, θα εγερθεί μείζον θέμα για την κυβέρνηση και τον κ. Σαμαρά. Στο περιβάλλον της οικογένειας Μητσοτάκη μιλούν για ανοίγματα, καλοβλέπουν Το Ποτάμι του κ. Θεοδωράκη και καλλιεργούν σενάρια για νέες συμμαχικές κυβερνήσεις. Ο πατριάρχης της οικογένειας λέγεται ότι έχει εμμονές με τον δικαστή και διατελέσαντα για έναν μήνα πρωθυπουργό κ. Π. Πικραμμένο.  

Αντίστοιχα σενάρια εξυφαίνονται και στην αυλή της παραπαίουσας πολιτικής δυναστείας των Παπανδρέου, όπου ορισμένοι αναμένουν ένα κακό αποτέλεσμα της Ελιάς, προκειμένου να εγείρουν ζήτημα ηγεσίας για τον κ. Βενιζέλο, αλλά και να θέσουν θέμα αναδιαπραγμάτευσης με τον κ. Σαμαρά για τη διατήρηση της συμμαχικής κυβέρνησης.

Στις μεταπασχαλινές πολιτικές συνάξεις μάλιστα αξιολογείται αναλόγως και η κοινή εμφάνιση των κ.κ. Παπανδρέου και Κουβέλη στην παρουσίαση του βιβλίου της συνεργάτιδας του άλλοτε πρωθυπουργού κυρίας Μαριλένας Κοππά.

Παρότι το περιβάλλον Παπανδρέου μεταφέρει ότι θα είναι επικριτικοί προς τη ΔΗΜΑΡ για την εγκατάλειψη της κυβέρνησης Σαμαρά, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.

Κατά μία εκδοχή αν η Ελιά αποτύχει ο κ. Παπανδρέου, αφού προηγουμένως αναλάβει δράση κατά του κ. Βενιζέλου, θα συμμαχήσει με τον κ. Κουβέλη με σκοπό να διαπραγματευτούν από κοινού και να εγγυηθούν τη συνέχεια της κυβέρνησης Σαμαρά. Μάλιστα, περιγράφονται όροι και πλαίσιο πολιτικής, όπως η διεκδίκηση καλύτερης ρύθμισης των χρεών, η διανομή επιπρόσθετου μερίσματος στους ασθενέστερους και η έναρξη μείωσης των φόρων, για τη στήριξη μιας νέας κυβέρνησης.

Τίποτε ωστόσο δεν προδικάζει ότι στην περίπτωση αυτή ο κ. Σαμαράς θα διαβουλευθεί με τους κ.κ. Παπανδρέου και Κουβέλη.

Το πιθανότερο είναι να επιλέξει τη λύση των εκλογών, αφού προηγουμένως επιχειρήσει τη θρυλούμενη ίδρυση της «Νέας Ελλάδας», ενός νέου ευρύτερου κεντροδεξιού σχήματος. Πολύ περισσότερο μάλιστα αν στις ευρωεκλογές έχει επιτύχει αξιοπρεπές αποτέλεσμα.

Οι αστοχίες του ΣΥΡΙΖΑ
Βεβαίως τα πράγματα θα γίνουν πιο καθαρά αν τελικώς μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας. Στην Κουμουνδούρου, παρά τις αστοχίες των τελευταίων ημερών, μεταδίδουν αισιοδοξία.

Πιστεύουν ότι θα κερδίσουν με σημαντική διαφορά και ότι ο κ. Σαμαράς θα οδηγηθεί αναγκαστικά το ταχύτερο σε εθνικές εκλογές. Είναι τέτοια η σιγουριά τους που παραλλήλως προετοιμάζονται για τη διακυβέρνηση της χώρας, βολιδοσκοπώντας έμπειρα πρόσωπα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες σε ένα άπειρο κυβερνητικό σχήμα υπό τον κ. Τσίπρα.

Ωστόσο, το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί στον κύκλο του κ. Τσίπρα δεν συμμερίζονται πολλοί, ιδιαιτέρως έπειτα από την κρίση της Θράκης, όπου κατεδείχθησαν οργανωτικά ελλείμματα, αλλά και προβλήματα κατανόησης των πολυποίκιλων και σύνθετων προβλημάτων της χώρας.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζημιώθηκε πολλαπλώς τις τελευταίες μέρες εξαιτίας της ταλάντευσης που επέδειξε στην επιλογή υποψηφίων του από τη Θράκη. Κάτι που προσπάθησε να αντισταθμίσει με την τοποθέτηση του Μανώλη Γλέζουστο ευρωψηφοδέλτιο και με την υπερπροβολή αντιγερμανικών και αντιμερκελικών συνθημάτων.

Οπως και να έχει, ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει πρώτα απ' όλα με τον κακό εαυτό του και βεβαίως απέναντί του ορθώνονται πάμπολλες δυνάμεις, εγχώριες και ξένες, με επιρροή και δυνατότητες που δεν αφήνουν ευκαιρία ανεκμετάλλευτη.

Σε κάθε περίπτωση, οι επερχόμενες ευρωεκλογές μοιάζουν με ναρκοπέδιο. Ολα μοιάζουν επισφαλή και αβέβαια.

Και παρ' ότι τα αποτελέσματά τους δεν ορίζουν τη διακυβέρνηση της χώρας, είναι κρίσιμες ως καθοριστικές γι' αυτή.   
Στις ευρωεκλογές θα κριθούν τα περισσότερα. Θα καταφανεί αν η κυβέρνηση αντέχει, αν η διεκδίκηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σοβαρή, αν τα νέα σχήματα γίνονται αποδεκτά από την κοινωνία και αν οι πολίτες εν τέλει αποδέχονται τον δύσκολο ευρωπαϊκό δρόμο ή είναι έτοιμοι να αποδεχθούν άλλους, άγνωστους και απάτητους.
tovima