Αθήνα
Ως θέμα λίγων ημερών περιγράφουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τη δημοσίευση των εφαρμοστικών αποφάσεων για το φόρο υπεραξίας ακινήτων στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Μετά από συναντήσεις που είχε προ ημερών με τους εκπροσώπους των συμβολαιογράφων ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης έδωσε οδηγίες στις υπηρεσίες του υπουργείου ώστε να ενσωματώσουν τις σχετικές παρατηρήσεις στο κανονιστικό πλαίσιο. Κυρίως δόθηκε βάρος σε περιπτώσεις που σχετίζονται με θέματα πολεοδομικού σχεδιασμού. Μετά τη διευθέτηση των τεχνικών αυτών προσαρμογών η απόφαση για το φόρο υπεραξίας ακινήτων θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αφού βέβαια προηγηθεί η υπογραφή από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα.
Καθησυχαστικοί για το θέμα εμφανίζονται συνεργάτες τόσο του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη, όσο και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη.
Οι τελευταίες αλλαγές
Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο ο φορολογούμενος που μεταβιβάζει ακίνητο (πωλητής) υποχρεούται πριν τη σύνταξη του συμβολαίου να δηλώνει το σύνολο των στοιχείων που αφορούν στον προσδιορισμό του φόρου υπεραξίας. Η δήλωση αυτή θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του ίδιου του πωλητή, του συμβολαιογράφου που καταρτίζει την συμβολαιογραφική πράξη (διενεργεί την παρακράτηση και την απόδοση του φόρου), τα στοιχεία του αγοραστή, τον χρόνο και την αξία κτήσης και μεταβίβασης, το είδος της ακίνητης περιουσίας, τα έτη διακράτησης του ακινήτου, τους συντελεστές και τον υπολογισμό του φόρου.
Ο συμβολαιογράφος υποχρεούται να ελέγχει και να βεβαιώνει την ακρίβεια των στοιχείων καθώς και να θεωρεί τη δήλωση. Σε κάθε περίπτωση δεν έχει την ευθύνη για όσα στοιχεία δεν έχουν περιέλθει σε γνώση του και δεν περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο που συντάσσει. Την ίδια ημέρα ή το αργότερο την επόμενη ημέρα της σύνταξης του συμβολαίου ο συμβολαιογράφος πρέπει να καταχωρεί σε ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφαρμογή του συστήματος Taxisnet τον ΑΦΜ του πωλητή, τον αριθμό και την ημερομηνία σύνταξης του συμβολαίου, το ποσό της υπεραξίας επί του οποίου υπολογίζεται ο φόρος, την εφορία παραλαβής της δήλωσης, τον αριθμό της δήλωσης και το φορολογικό έτος που αφορά.
Η δήλωση θα υπογράφεται από το συμβολαιογράφο και τον πωλητή και θα υποβάλλεται σε τρία αντίτυπα, από τα οποία το πρώτο θα παραμένει στην εφορία και τα υπόλοιπα αντίτυπα θα επιστρέφονται θεωρημένα. Θεωρημένο αντίγραφο της δήλωσης πρέπει να επισυνάπτεται και στο συμβόλαιο.
Ο φόρος που παρακρατείται από το συμβολαιογράφο με τη σύνταξη του συμβολαίου πρέπει να αποδίδεται από αυτόν με τραπεζική επιταγή που οφείλει να έχει ήδη εκδώσει κατά το χρόνο σύνταξης του συμβολαίου ο πωλητής σε διαταγή του Ελληνικού Δημοσίου, εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την υπογραφή του συμβολαίου, η οποία κατατίθεται αποκλειστικά στην τράπεζα έκδοσης της τραπεζικής επιταγής.
Αντιδρούν οι συμβολαιογράφοι
Πάντως χθες ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Βλαχάκης έκανε λόγο για «συνεχιζόμενη δυστοκία» στην έκδοση των απαιτούμενων κανονιστικών αποφάσεων και πράξεων και προειδοποίησε πως η καθυστέρηση εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους τόσο για τα συμφέροντα των φορολογούμενων όσο και για την υπόθεση του ελληνικού ακινήτου γενικότερα. Με την αφορμή αυτή, οι συμβολαιογράφοι επανέφεραν το αίτημά τους για αναστολή του φορολογικού πλαισίου της υπεραξίας των ακινήτων, σε περίπτωση που κριθεί ανέφικτη η άμεση εφαρμογή του.
Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ/http://news.in.gr/