ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΙΔΗ
Αντιλαμβάνομαι ότι και μόνον το όνομα ή το έμβλημα είναι αρκετά για να προκαλέσουν ρίγη απέχθειας σε πολλούς φίλους αναγνώστες. Όμως, το άρθρο δεν έχει κομματική ή/και ιδεολογική χροιά. Η δράση της Χωροφυλακής ως μέρους του μηχανισμού πολιτικής καταπιέσεως και ελέγχου της παλαιάς δεξιάς ανήκει στο παρελθόν, ανεπιστρεπτί! Η συνένωση των σωμάτων ασφαλείας ήταν μια εύλογη πολιτική απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου για να επέλθει λήθη και να αλλάξει ο κομματικός τους χαρακτήρας.
Αυτό επιτεύχθηκε, έστω και αν οι μηχανισμοί του κόμματος αντικαταστάθηκαν από συνδικαλιστικούς μηχανισμούς και διάφορες ομάδες συμφερόντων, οπωσδήποτε με κόστος στην αποτελεσματική επιβολή του νόμου. Όμως, το σημαντικό δεν είναι τι έγινε, το παρελθόν δεν αλλάζει. Το σημαντικό είναι ότι πλέον, οι συνθήκες δεν έχουν καμμία σχέση με αυτές του 1983. Πλέον, το εγχώριο έγκλημα οργανώθηκε και έγινε εντελώς αδίστακτο, συνδεόμενο με την -μεγάλη- γκρίζα περιοχή της οικονομίας και τα τεράστια ποσά μαύρου χρήματος που διακινεί η οικονομική και πολιτική διαπλοκή. Επιπροσθέτως, το εισαγόμενο -με τη λαθρομετανάστευση – έγκλημα κατέστη ανεξέλεγκτο. Οι δομές της ΕΛ.ΑΣ. όσο και αν εκσυγχρονισθούν, εκ φύσεως δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες απαιτήσεις. Η ίδια η ΕΛ.ΑΣ. ακροβατεί μεταξύ ενός μοντέλου σύγχρονης πολιτικής υπηρεσίας με περισσότερες διαβαθμισμένες δράσεις και ανάλογη διάρθρωση και εξοπλισμό και της παραδοσιακής -ένστολής- αστυνομικής εργασίας επιβολής της τάξεως. Εάν η κατάσταση αφεθεί ως έχει συντόμως το κενό ασφαλείας που υπάρχει ήδη θα καταστεί κανόνας και όχι εξαίρεση… και δεν θα φταίει η αστυνομία γι’ αυτό!
Οι επιχειρήσεις αναζητήσεως των δραπετών των φυλακών Τρικάλων (αλβανών ή ότι άλλο μικρή σημασία έχει) καθώς και καθ’ εαυτή η δραπέτευση και όσα διαδραματίσθηκαν, καταδεικνύουν πανηγυρικώς την ανάγκη επανασυστάσεως της Ελληνικής Χωροφυλακής. Η συμμετοχή ειδικών δυνάμεων και αεροπορικών μέσων του Ε.Σ. στις έρευνες στις ορεινές και δύσβατες περιοχές της Φθιώτιδος και της Φωκίδος, αποδεικνύουν την ανάγκη υπάρξεως στρατιωτικώς οργανωμένου και εξοπλισμένου σώματος επιβολής της τάξεως. Δεν χρησιμοποιώ την έκφραση «αστυνομικού σώματος» καθ’ ‘ότι θέλω να καταδείξω την τεράστια διαφορά των μεθόδων και διαδικασιών επιβολής του νόμου εντός αστικών περιοχών (αστυ-νομία) σε σχέση με τις επιχειρήσεις ασφαλείας σε αγροτικές και ημιαστικές.
Δεν είμαι ειδικός επί ζητημάτων ασφαλείας, ούτε έχω αστυνομικές γνώσεις. Όμως, έχοντας την εμπειρία της 2ετούς υπηρεσίας ως αξιωματικός του πεζικού (θητεία ως Δ.Ε.Α.), μπορώ να αντιληφθώ ότι σώματα ελαφρού πεζικού, όπως είναι όλες τα σύγχρονα σώματα χωροφυλακής εξοπλισμένα με όλα τα απαραίτητα μέσα (στρατιωτικά τυφέκια, μέσα παρατηρήσεως και ελέγχου, μέσα ατομικής προστασίας και μέσα μετακινήσεως) και πρόσθετη εκπαίδευση σε καθήκοντα επιβολής νόμου, μπορούν να αναλάβουν τον έλεγχο και την καταστολή του εγκλήματος καθώς και την επιβολή της τάξεως σε ολόκληρη την επικράτεια.
Προοδευτικώς, στη νέα Ελληνική Χωροφυλακή θα μπορούν να ενταχθούν όλοι όσοι υπηρετούν στις ειδικές μονάδες της Ελληνικής Αστυνομίας (Μ.Α.Τ., Ε.ΚΑ.Μ. ΔΙΑΣ, Τροχαία Εθνικών Οδών κλπ.) καθώς και οι ειδικοί φρουροί και συνοριοφύλακες. Σε εύλογο χρονικό διάστημα μερικών ετών, η Χωροφυλακή μπορεί και πρέπει να απαλλάξει πλήρως την ΕΛ.ΑΣ. από καθήκοντα τάξεως, φύλαξης και φρούρησης -γενικώς υπηρεσίες χωρικής φύσεως- ώστε να εκείνη (η ΕΛ.ΑΣ.) να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο αστυνομικό -ένστολο μεν, πολιτικό δε- σώμα, εξειδικευμένο σε αστικές μορφές εγκλήματος καθώς και σε καθήκοντα ειδικών κλάδων, ένα είδος ελληνικού F.B.I. Επίσης, πολλά από τα καθήκοντα τάξεως και τροχαίας εντός των αστικών συγκροτημάτων μπορούν και πρέπει να αναληφθούν από τις δημοτικές αστυνομικές αρχές, οι οποίες είναι ευκαιρία να αναδιοργανωθούν και να αποκτήσουν αρμοδιότητες, μορφή, συγκρότηση και εμφάνιση σώματος επιβολής του νόμου και όχι περιφερόμενων αργόσχολων που περισσότερο θυμίζουν αναρχικούς των Εξαρχείων!
Η διαδικασία επανασυγκροτήσεως της Ε.Χ. μπορεί να είναι ταχύτατη και χαμηλού κόστους. Μάλλον δεν υπάρχουν, πλέον, στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ. αξιωματικοί προερχόμενοι από την Ε.Χ., αλλά αρκετοί απόστρατοι είναι σε θέση να προσφέρουν την εμπειρία τους. Όμως, μεγάλη δεξαμενή στελεχών είναι οι απόστρατοι του αξιωματικοί του Ε.Σ., η πλειοψηφία των οποίων συνταξιοδοτείται περί το 52ο με 55ο έτος της ηλικίας τους. Τα στελέχη αυτά, έχουν σχεδόν εξαντλήσει την κλίμακα της ιεραρχίας, αλλά διαθέτουν όλη τη ζωτικότητα του ώριμου επαγγελματία και μπορούν να προσφέρουν την εμπειρία τους σε ζητήματα οργανώσεως, εκπαιδεύσεως και επιτελικού σχεδιασμού. Στους κατώτερους βαθμούς (από ταγματάρχη και κάτω) μπορούν να μεταταγούν εν ενεργεία αξιωματικοί του Ε.Σ. ενώ η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων -με ελάχιστες προσθήκες στο πρόγραμμά της, νομικά διδάσκει ούτως ή άλλως- μπορεί να δώσει τους νέους ανθυπομοιράρχους, ομοίως η Σ.Μ.Υ. τους νέους υπενωμοτάρχες. Η Σχολή Πεζικού και το Κ.Ε.Α.Π. Ρεντίνας μπορούν να παράσχουν όλη την απαραίτητη εκπαίδευση σε θέματα δράσεως κλιμακίων πεζικού, περιπόλων και ανορθοδόξου πολέμου. Όπου απαιτηθεί η συνεισφορά των αξιωματικών της Σχολής Αστυνομίας, προφανώς είναι αυτονόητη η παροχή της.
Εξοπλισμός μπορεί να παρασχεθεί αμέσως από τα αποθέματα του Ε.Σ., είτε αφορά όπλα και πυρομαχικά είτε μέσα κινήσεως, διαβιβάσεων και ότι άλλο χρειασθεί. Ομοίως και υποστήριξη από τα σώματα τεχνικού και εφοδιασμού. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι τουλάχιστον 30 εκ των ελικοπτέρων τύπου UΗ-1 της Αεροπορίας Στρατού, τα οποία σταδιακώς αποσύρονται και αντικαθίστανται από τα σύγχρονα ΝΗ90, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βασικό μέσο ταχείας μετακινήσεως των ομάδων και ενωμοτιών της Χωροφυλακής, μειώνοντας τόσο την ανάγκη πολλών πεζών περιπολιών και των απαραιτήτων επιγείων μέσων όσο και τους χρόνους επεμβάσεως. Οι δεκάδες απόστρατοι αξιωματικοί της Αεροπορίας Στρατού μπορούν κάλλιστα να ανακληθούν ως χειριστές και μηχανικοί ελικοπτέρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η τουρκική Στρατοχωροφυλακή όσο και η Εθνοφυλακή των Η.Π.Α. επιχειρούν ακόμη και με ελικόπτερα UΗ-1!!!
Όπως είναι προφανές, η επανίδρυση της Ελληνικής Χωροφυλακής θα σημάνει ελάχιστη επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό δεδομένου ότι θα αξιοποιήσει υπάρχουσες υποδομές, εξοπλισμό και μέσα και -το κυριότερο- θα αξιοποιήσει την δεξαμενή του αξιολογότατου αργούντος και αναξιοποίητου (λόγω πρόωρης συνταξιοδοτήσεως) δυναμικού των στελεχών του Ε.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ.
H ταχεία επανίδρυση της Ελληνικής Χωροφυλακής θα έχει άμεσα θετικά αποτελέσματα επιφέροντας καταστολή του εγκλήματος και της εκτεταμένης ανομίας στον αγροτικό και ημιαστικό χώρο. Η ανάγκη υπηρεσιών αγροφυλακής είναι υπαρκτή και μόνον ένα σύγχρονο σώμα χωροφυλακής μπορεί να τις παράσχει αποτελεσματικώς. Το αίσθημα ασφάλειας που θα εμπεδωθεί -ξανά- στους αγροτικούς πληθυσμούς θα έχει θετικότατες επιπτώσεις και στο οικονομικό πεδίο, ιδίως των δύσβατων και απομονωμένων περιοχών που πλήττονται από ληστείες και ζωοκλοπές, ακόμη και από κλοπές αγροτικών εργαλείων και εφοδίων.
Όπως προανέφερα, δεν είμαι ειδικός, η πρότασή αυτή δεν είναι τεχνική, αλλά αμιγώς πολιτική. Η αυστηρή επιβολή του νόμου και η εξασφάλιση ηρεμίας και τάξεως σε ολόκληρη την επικράτεια είναι εκ των ων ουκ άνευ για την οικονομική ανάκαμψη, για την ανάπτυξη του τουρισμού και για την επιβίωση της υπαίθρου και την συνακόλουθη δημογραφική σταθεροποίηση. Είναι μια πρόταση «έξω από το κουτί» όπως ζήτησε ο Πρωθυπουργός, με πρόσφατη δήλωσή του από τις Βρυξέλλες…
Πηγή άρθρου: http://new-deal.gr