Το σενάριο του πως θα μοιάζει μια ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία προσπαθούν να αναλύσουν διάφορα κέντρα μελετών στις ΗΠΑ καθώς οι προθέσεις της Μόσχας αναφορικά με την τύχη του υπολοίπου της χώρας είναι τόσο άγνωστες όσο και αινιγματικές.
Ένα τέτοιο σενάριο ανέλυσε ο Αμερικανός καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Δρ. Mark Galeotti κατά τη διάρκεια ημερίδας που οργάνωσε το ίδρυμα Henry Jackson Society που πρόκειται για ένα think tank που συμβουλεύει την αμερικανική κυβέρνηση ή για την ακρίβεια αναλύει τις απειλές για τις ΗΠΑ και προτείνει λύσεις...
Όπως εξηγεί καταρχάς ο Αμερικανός καθηγητής όσο περνά ο καιρός τόσο μια επέμβαση στην Ουκρανία δείχνει όλο πιο δύσκολη τόσο από πολιτικής άποψης όσο και από το γεγονός το Κίεβο δείχνει να μετακινεί δυνάμεις και εθελοντές στα ανατολικά σύνορα της χώρας.
Παρόλα αυτά όπως διευκρινίζει δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης λέγοντας πως το ρωσικό γενικό Επιτελείο είναι απόλυτα έτοιμο για μια τέτοια κίνηση.
Συνοπτικά πάντως και όπως εξηγεί ο Galeotti ο στόχος της ρωσικής επέμβασης θα είναι η εξαπόλυση μιας αστραπιαίας επιχείρησης ένας “blitzkrieg”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά πριν η Ουκρανία καταφέρει να συγκεντρώσει επαρκείς δυνάμεις για να αμυνθεί και κυριότερα πριν η Δύση μπορέσει να αντιδράσει.
Μέσω μιας τέτοιας κίνησης η Ρωσία θα έχει καταφέρει να τραβήξει μια «νέα γραμμή» μετώπου όπως έκανε και στην Κριμαία μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση η επιχείρηση αυτή θα είναι αιματηρή σε σχέση με την αναίμακτη επιχείρηση κατάληψης της Κριμαίας.
Αυτή δεν θα είναι όμως μια προσπάθεια να κατακτήσει όλη τη χώρα, αλλά η κατάληψη αυτών των εδαφών όπου κυριαρχούν οι ρωσόφωνοι πληθυσμοί, υπάρχει στήριξη από τις τοπικές ηγεσίες έτσι ώστε να διατηρηθεί το πρόσχημα ότι δεν πρόκειται για μια εισβολή αλλά για μια επιχείρηση απελευθέρωσης πληθυσμών. Βέβαια εδώ, και όπως εξηγεί ο Galeotti το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο δυτικά θέλει να φτάσει η Ρωσία στην Ουκρανία.
Για παράδειγμα ε η Οδησσός είναι ένας τέτοιος στόχος, καθώς έτσι θα επιμηκύνει τις γραμμές ανεφοδιασμού του ο ρωσικός Στρατός αλλά την ίδια στιγμή θα στερήσει από την Ουκρανία και το τελευταίο της λιμάνι και την τελευταία της ακτογραμμή.
Το πρώτο στάδιο της επιχείρησης αυτής θα είναι η εισχώρηση ειδικών δυνάμεων και πρακτόρων τόσο στην δυτική όσο και στην ανατολική Ουκρανία, όπως και η δημιουργία δικτύων συμμάχων και πρακτόρων σε τοπικό επίπεδο συμπεριλαμβανομένης συνεργασίας και με την ουκρανική μυστική υπηρεσία SBU η οποία διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Μόσχα. Στη συνέχεια και όπως επισημαίνει ο Αμερικανός καθηγητής οι Ρώσοι θα αναπτύξουν τις δυνατότητες που διαθέτουν στην παρακολούθηση ενώ ταυτόχρονα θα εξαπολύσουν ένα μπαράζ παρεμβολών στις επικοινωνίες του ουκρανικού Στρατού.
«Σημειώνω εδώ την ανάπτυξη αεροσκαφών Α-50 Mainstay και άλλων αεροσκαφών ηλεκτρονικής παρακολούθησης στην Λευκορωσία όπου από τον εναέριο χώρο της μπορούν να επιτηρούν και να παρακολουθούν οτιδήποτε στην Ουκρανία από ασφαλή απόσταση»,λέει ο Galeotti.
Η «ώρα μηδέν» (Vremya Cha) θα ξεκινήσει με μια μαζική επιχείρηση διάλυσης του συστήματος ελέγχου και διοίκησης των ουκρανικών δυνάμεων και των υποδομών του μέσα από μια πληθώρα εφαρμογών όπως είναι η παρεμβολές, ο κυβερνοπόλεμος, μέχρι και επιχειρήσεις δολιοφθοράς από τις ειδικές δυνάμεις.
Την ίδια ώρα πυραυλικές επιθέσεις, επιθέσεις πυροβολικού και αποστολές βομβαρδιστικών αεροσκαφών θα προσβάλουν όχι μόνο τις θέσεις συγκέντρωσης των ουκρανικών δυνάμεων αλλά επίσης θα αχρηστεύουν διαδρόμους αεροπορικών βάσεων, θα καταστρέψουν γέφυρες, σιδηροδρομικές γραμμές αλλά και προσβολή οδικών αξόνων με στόχο την καθυστέρηση της όποιας ουκρανικής κινητοποίησης στις κρίσιμες πρώτες ώρες και ημέρες.
Η ιδέα είναι να δημιουργήσουν ένα χάος ενώ ακόμη μπορεί να υπάρξουν και επιχειρήσεις αντιπερισπασμού με ρωσικές κινήσεις από την Λευκορωσία ή και την Υπερδνειστερία.
Οι Ρώσοι γνωρίζουν πολύ καλά την τέχνη της maskirovka ή αλλιώς της «στρατηγικής εξαπάτησης» και θα πράξουν το οτιδήποτε για να κρατήσουν Κίεβο αβέβαιο για το οτιδήποτε και εκτός ισορροπίας.
Ταυτόχρονα τα αεροδρόμια στις ανατολικές πόλεις όπως στο Donetsk και το Dnipropetrovsk πρόκειται να καταληφθούν ή από ρωσικές δυνάμεις της GRU και των Spetsnaz ή τοπικών δυνάμεων όπως είναι βέβαια η Berkut.
Αυτό θα επιτρέψει την ταχύτατη ρίψη δυνάμεων αλεξιπτωτιστών στις κυριότερες πόλεις που οι Ρώσοι έχουν ήδη συγκεντρώσει κοντά, πετώντας με πανίσχυρη συνοδεία μαχητικών και εν μέσω «πέπλου» ηλεκτρονικού πολέμου με την ουκρανική Αεροπορία να μην μπορέσει να κάνει το παραμικρό, για να αποτρέψει μια τέτοια ανατίναξη.
Οι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές είναι σκληρά εκπαιδευμένοι και κινούνται ταχύτατα μπορεί όμως να είναι ευάλωτοι σε αναμέτρηση με τεθωρακισμένες ή μηχανοκίνητες δυνάμεις έτσι το ρωσικό πεζικό θα ακολουθεί από κοντά για την υποστήριξή τους.
Όπως εξηγεί ο Galeotti όχι μόνο η ρωσική συγκέντρωση κοντά στα ουκρανικά σύνορα αφορά δυνάμεις τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων δυνάμεων αλλά αυτή αφορά και όλη την επιμελητεία με όλα τα αναγκαία μέσα όπως καύσιμα, πυρομαχικά, προμήθειες για επιχειρήσεις υψηλής έντασης.
Ο στόχος όπως προαναφέρθηκε είναι οι ρωσικές δυνάμεις να κινηθούν ταχύτατα έτσι ώστε η Μόσχα να εγκαταστήσει την νέα γραμμή του μετώπου όπου αυτή επιθυμεί. Μπορεί επιπρόσθετα και να παρακάμψει μεγάλες συγκεντρώσεις ουκρανικών δυνάμεων συνεχίζοντας προς τον αντικειμενικό τους σκοπό για να τις εξαλείψει αργότερα.
Ας μην ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο ρίσκο για τη Ρωσία δεν μπορεί να είναι άλλο από το να "κολλήσει" κάπου δίνοντας χρόνο στο Κίεβο ή την δύση να αντιδράσει δυναμικά. Θα υπάρξει ανάπτυξη στρατευμάτων ασφάλειας έτσι ώστε να διαφυλαχθεί η τάξη στις περιοχές που θα έχουν καταληφθεί γνωρίζοντας ότι αν και οι πόλεις στην ανατολική Ουκρανία κυριαρχούνται από ρωσοφωνους η επαρχία διακρίνεται και για τους ουκρανικούς της πληθυσμούς.
Οι προετοιμασίες για όλη αυτή την επιχείρηση έχουν γίνει στο μεγαλύτερο μέρος τους και είναι εύκολο για την Μόσχα να βρει κάποιο πρόσχημα για να το παρουσιάσει στον υπόλοιπο κόσμο ως αφορμή για να εξαπολύσει τον κεραυνοβόλο πόλεμό της.
Παρόλα αυτά ο κατάλληλος χρόνος για μια τέτοια επιχείρηση ήταν μια εβδομάδα πριν και όχι τώρα καθώς οι κίνδυνοι από τέτοια προσπάθεια είναι υπαρκτοί.
Ο Αμερικανός καθηγητής πάντως αν και ομολόγει πως η Ρωσία έχει τεράστιες δυνάμεις και πλήρη αεροπορική υπεροχή πάνω από το υποτιθέμενο πεδίο της μάχης εντούτοις διαβλέπει ένα κίνδυνο ο οποίος σίγουρα θεωρείται αμερικανικής προέλκυσης καθώς κάνει λόγο για ομάδες ανταρτών και αναταραχές από τον πληθυσμό στις περιοχές που θα καταλάβει ο ρωσικός Στρατός. Εκεί παρασύρεται θεωρώντας πως ζει στον Β΄ΠΠ και πως τα ρωσικά στρατεύματα έχουν ρόλο και χαρακτήρα Γερμανών αλλά είναι ακριβώς το αντίθετο.
Ακόμη και αν κάποια ακραία στοιχεία επιχειρήσουν να δημιουργήσουν κάποιες ομάδες αντίστασης αυτό δε θα αποτελέσει κανένα πρόβλημα για τη Μόσχα καθώς οι προσπάθειες αυτές δε θα έχουν κανένα απολύτως λαϊκό έρεισμα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet,gr