Διαγράφηκε ο βουλευτής της Α΄Αθηνών και υποψήφιος για τον δήμο της Αθήνας, Νικήτας Κακλαμάνης, με απόφαση του προέδρου της ΝΔ Α.Σαμαρά, έπειτα από την κίνησή του να μην ψηφίσει το άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου (δήλωσε "παρών").
Ο βουλευτής δεν είναι τυχαίος και συγκεντρώνει ισχυρή στήριξη στο εσωτερικό της ΝΔ (είχε λάβει ως υποψήφιος γραμματέας κόντρα στην κομματική γραμμή το 35% των ψήφων).
Θα έχει επιπτώσεις η διαγραφή του και ο τρόπος με τον οποίο έγινε. Εχει σχέση, σίγουρα και με τις δημοτικές εκλογές. Ήθελαν από καιρό να τον διαγράψουν και τώρα βρήκαν την αφορμή.
Είναι η δεύτερη απώλεια της ΝΔ μετά την παραίτηση Μ.Χαρακόπουλου από την κυβέρνηση.
Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Γιώργος Μουρούτης, σε σχόλιο του στην προσωπική του σελίδα στο facebook, σχετικά με την εν λόγω εξέλιξη έγραψε: «Επιτέλους! Διαγράφηκε ο Νικήτας Κακλαμάνης», προσθέτοντας πως «πολύ κακό έκανε ήδη στη Νέα Δημοκρατία!».
Τώρα η κυβερνητική πλειοψηφία (ΝΔ+ΠΑΣΟΚ) έχει 152 βουλευτές, αλλά και τις εφεδρείες του Λοβέρδου και του Αηδόνη. Δηλαδή με το ζόρι επιβιώνει η δεδηλωμένη...
Απαντώντας στην διαγραφή του από την ΚΟ της ΝΔ λόγω του ότι δήλωσε «παρών» κατά την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου ο Νικήτας Κακλαμάνης του απάντησε ουσιαστικά ότι "Προδίδει τις αρχές της παράταξης αλλά δεν μπορεί να τις διαγράψει νομοθετώντας με εντολή της τρόικα":
"Tην παράταξη και τις αρχές της δεν μπορεί να τις διαγράψει ο κ. Σαμαράς.
Δεν υποκύπτω σε πολιτικούς εκβιασμούς και δεν συμβάλλω στην καταστροφή κοινωνικών ομάδων, για να ωφεληθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα του εσωτερικού και του εξωτερικού.
Δεν νομοθετώ με εντολή της Τρόικα.
Το άρθρο 1 είναι δόλιο, γιατί συνδυάζει την αποκατάσταση κάποιων αδικιών (πλεόνασμα) με την καταστροφή της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας, που είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Το άρθρο 1 πλήττει την καρδιά της ιδεολογίας της παράταξής μας, όπως την καθόρισε, το 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αυτή την παράταξη και τις αρχές της δεν μπορεί να τις διαγράψει ο κ. Σαμαράς".
Θέμα διαγραφής και του Γ.Παπανδρέου, τέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ο Ε.Βενιζέλος φοβήθηκε και δεν το έκανε λέγοντας ότι θα μείνει η κυβέρνηση με 151 βουλευτές.
Με ιδιαίτερα προσβλητικό και αυστηρό ύφος απευθύνθηκε εν συνεχεία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την επιλογή του δεύτερου να καταψηφίσει το κρίσιμο άρθρο 2, που αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, του πολυνομοσχεδίου, το οποίο εφαρμόζει τη συμφωνία με την τρόικα.
Ωστόσο ο κ. Βενιζέλος αποφάσισε να μην προχωρήσει σε διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού, ούτε φυσικά και του Απόστολου Κακλαμάνη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αφού κάτι τέτοιο θα οδηγούσε ουσιαστικά στην απώλεια της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση, μετά τη διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη από την ΚΟ της ΝΔ.
Αντί της διαγραφής το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε, με εντολή του κ. Βενιζέλου μία ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση για τους κυρίους Παπανδρέου και Κακλαμάνη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος σε έξαλλη κατάσταση και απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου του είπε «ντροπή σου, δεν μίλησες σε κανέναν για τη στάση του, ούτε απευθύνθηκες σε κανέναν για να ενημερωθείς για τη ρύθμιση που καταψήφισες», με τον πρώην πρωθυπουργό να τον κοιτάζει, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, με απορημένος βλέμμα και αιφνιδιασμένος για το ξέσπασμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Βενιζέλος, επίσης, απευθυνόμενος στον κ. Κακλαμάνη του είπε, σύμφωνα με πληροφορίες ότι «προσβάλλεις την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ούτε όταν μίλησες στη συνεδρίασή της, ούτε όταν μίλησες στην Ολομέλεια δεν είπες κάτι για τις τράπεζες».
Επι της ψηφοφορίας, το άρθρο 1 που περιλαμβάνει τα διαρθρωτικά μέτρα της έκθεσης του ΟΟΣΑ έλαβε 152 «ΝΑΙ» καθώς διαφοροποιήθηκε ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης που δήλωσε «ΠΑΡΩΝ» με αποτέλεσμα να τον διαγράψει από την ΚΟ της ΝΔ ο κ. Αντώνης Σαμαράς.
Το άρθρο 2 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έλαβε 151 «ΝΑΙ» και αυτό γιατί καταψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ενώ ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε «ΠΑΡΩΝ».
Ειδικότερα:
-για το άρθρο 1 υπέρ ψήφισαν 152 βουλευτές, όχι 135 και παρών 1
-για το άρθρο 2 υπέρ ψήφισαν 151 βουλευτές, όχι 136 και παρών 1
-το άρθρο 3 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία
-για το άρθρο 2 υπέρ ψήφισαν 151 βουλευτές, όχι 136 και παρών 1
-το άρθρο 3 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία