Η ανακοίνωση της πρόθεσης του κ. Στ. Θεοδωράκη να ιδρύσει κόμμα, την Τετάρτη, δηλαδή την αμέσως επόμενη μέρα από τη γνωστοποίηση της αποτυχίας των «58» να συμπράξουν με το ΠΑΣΟΚ ενόψει των ευρωεκλογών δεν είναι τυχαία. Ο 50χρονος δημοσιογράφος, ιδιοκτήτης του διαδικτυακού τόπου «protagon.gr», ίδρυσε το «Ποτάμι» (όπως λέγεται το νέο κόμμα) με βασική στόχευση να διεκδικήσει ένα μερίδιο από τον κατακερματισμένο πολιτικό χώρο ο οποίος βρίσκεται μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Η πολυδιάσπαση της Κεντροαριστεράς ενδεχομένως ευνοούσε έναν άνθρωπο της επικοινωνίας, με πολυετή εμπειρία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και διαχρονικά διατυπωμένες δημόσιες θέσεις υπέρ της λεγόμενης μεταρρυθμιστικής ατζέντας.
Οι καλές σχέσεις του κ. Θεοδωράκη με πρώην πρωθυπουργούς όπως οι κ. Κ. Σημίτης και Γ. Παπανδρέου, αλλά και με πρόσωπα τα οποία υπηρετούν την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις ως κεντρικό πολιτικό πρόταγμα, σκιαγραφούν με τρόπο ανάγλυφο και τις γενικότερες αντιλήψεις του για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την πολιτική. Αλλωστε και ο ίδιος, ήδη αναφέρθηκε σε μια εκτενή κοινωνική ατζέντα, η οποία απορρέει, σε σημαντικό βαθμό από τη θεματολογία που έχει διαχειριστεί δημοσιογραφικά (μεταναστευτικό, ναρκωτικά, σκουπίδια, κόστος υγειονομικής περίθαλψης κ.ο.κ.). Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά θα γίνουν πιο σαφή και συγκεκριμένα, από την Τρίτη και έπειτα, όταν ο κ. Θεοδωράκης θα ανακοινώσει τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου του «Ποταμιού» (ο ίδιος δεν θα περιλαμβάνεται σε αυτό) και, πιθανώς, την ατζέντα που θέτει.
Ορισμένοι αντιμετωπίζουν την ενεργοποίηση του κ. Θεοδωράκη ως ένα ακόμη σύμπτωμα περαιτέρω μετάλλαξης της ελληνικής πολιτικής σκηνής στα χρόνια της κρίσης. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένας γνωστός δημοσιογράφος, ο οποίος έχει αρθρογραφήσει σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες, παρουσιάζει εκπομπές υψηλής τηλεθέασης και συντηρεί έναν από τους πιο δημοφιλείς ιστότοπους στο Διαδίκτυο, αποφασίζει να δημιουργήσει πολιτικό κόμμα. Παρατηρούν, λοιπόν, αρκετοί ότι η περίπτωση του κ. Θεοδωράκη ενδεχομένως αποτελεί μια πρώτης τάξεως ένδειξη «ιταλοποίησης» της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Βέβαια, το συγκεκριμένο σενάριο μένει να δοκιμασθεί και στην πράξη, δηλαδή στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Το αποτέλεσμα θα χρησιμεύσει για την εξαγωγή γενικών πολιτικών συμπερασμάτων, καθώς η σταυροδοσία καθιστά πια μετρήσιμη και την επιρροή προσώπων με δημόσια παρουσία, όπως, εν προκειμένω, ο κ. Θεοδωράκης.
Ο ίδιος επισημαίνει πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα κρίνει αν το εγχείρημα θα φτάσει ώς τις εθνικές εκλογές. Σε περίπτωση αποτυχίας, ήδη προανήγγειλε ότι θα επιχειρήσει να επιστρέψει στη δημοσιογραφία. Στο άρθρο με το οποίο προανήγγειλε το κόμμα περιγράφει το ευρωψηφοδέλτιο ως μια ομάδα «φοιτητών, διανοουμένων, οικονομολόγων, εργατών, καλλιτεχνών, ανέργων, εμπόρων, γιατρών και αρχιτεκτόνων» και περιγράφει ως «εχθρούς της παράταξης» όσους είναι «λαϊκιστές, εθνικές και ευρωσκεπτικιστές».