Λάμπρος Παναγιώτου
Στο προσκήνιο επικράτησαν τα χαμόγελα, λόγω της υπερψήφισης του πολυνομοσχεδίου, αλλά πίσω από τις… κουρτίνες των πολιτικών γραφείων εκτυλίχτηκαν σκηνές απείρου κάλλους.
«Διαψεύσαμε όλους εκείνους που είχαν προεξοφλήσει το αποτέλεσμα, κάναμε ένα μεγάλο βήμα για τη χώρα. Κοιτάζουμε στο μέλλον» είπε εξερχόμενος από το Μέγαρο της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς.
«Μα είχαμε και απώλειες…» ρώτησαν οι δημοσιογράφοι για τη διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη, αλλά ο Πρωθυπουργός είχε ήδη κατέβει τα σκαλιά της Βουλής.
Προσπάθησε με ένα χαμόγελο να ξεπεράσει την πικρία του…
Λίγο νωρίτερα και με το που άκουσε τον Νικήτα Κακλαμάνη να δηλώνει «παρών» στο άρθρο 1, βγήκε εκνευρισμένος από την αίθουσα, ψάχνοντας έναν συνεργάτη του.
Σε δύο λεπτά επέστρεψε στην Ολομέλεια και πριν προλάβει να καθίσει στο πρωθυπουργικό έδρανο, ο Γιάννης Τραγάκης διάβασε την επιστολή του με την οποία έθετε εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας.
Το ρολόι έδειχνε 1.15 τα ξημερώματα με τη νέα ώρα, αλλά ο Βενιζέλος δεν μπορούσε να ηρεμήσει με τίποτα.
«Αυτό που έκανες ήταν πολιτική αλητεία» είπε ο Βενιζέλος στον πρώην πρωθυπουργό. «Τι ήθελες; Να στηρίξω το σύστημα που με έριξε;» αντέτεινε ο Γιώργος Παπανδρέου. «Τα έσπασε όλα μέσα στο γραφείο του, έγινε της κακομοίρας. Ήταν πυρ και μανία με τον Γιώργο Παπανδρέου, ειπώθηκαν απίστευτα πράγματα, πολλά από τα οποία δεν μπορούν να γραφτούν» είπε αυτόπτης μάρτυρας.
Το σκηνικό έγινε σε δύο πράξεις: μία στο γραφείο του Βενιζέλου με τον Παπανδρέου, όπου οι δύο άνδρες τα είπαν… αντρικά και μία στον ίδιο χώρο, χωρίς τον Παπανδρέου αλλά με τους βουλευτές Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Δημήτρη Καρύδη να ακούν τον πρόεδρο να… «στολίζει» τον Παπανδρέου.
«Θα τολμήσει να διαγράψει τον Παπανδρέου;» ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι.
Για την... ιστορία, το άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου ψηφίσθηκε με 152 υπέρ, 135 όχι και 1 παρών, ενώ το άρθρο 2 με 151 υπέρ, 136 όχι και 1 παρών. Με την ψήφιση του ν/σ, με το οποίο επικυρώθηκε η συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας, ανοίγει ο δρόμος για να δοθεί το «πράσινο φως» του Eurogroup στην δόση των 10 δισ. ευρώ.
Το άρθρο 1 ψηφίσθηκε με 152 υπέρ, 135 όχι και 1 παρών.
Το άρθρο 2 με 151 υπέρ, 136 όχι και 1 παρών.
Ποιοι διαφοροποιήθηκαν
«Παρών» στο άρθρο 1 ψήφισε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Νικήτας Κακλαμάνης και «ναι» στο δεύτερο. Το άρθρο 1 αφορά στα θέματα του γάλακτος, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και τα φωτοβολταϊκά.
«Ναι» στο άρθρο, «παρών» στο 2 ψήφισε ο Απόστολος Κακλαμάνης. Το άρθρο 2 αφορά στις τράπεζες, διάταξη για την οποία ακούστηκε ότι διαφωνούσε και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Στη δεύτερη ανάγνωση των ονομάτων ακούστηκε ότι ο Γ. Παπανδρέου ψηφίζει «ναι» στο ένα, αλλά «όχι» στο δύο. Απόντες ήταν η Άντζελα Γκερέκου και ο Ανδρέας Ψυχάρης, αλλά γνωστοποίησαν με επιστολή τους ότι θα ψήφιζαν «ναι», αν ήταν παρόντες.
Διαγραφή Κακλαμάνη από τη ΝΔ
Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς διέγραψε τον βουλευτή Νικήτα Κακλαμάνη, υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.
Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου ολοκληρώθηκε στις 23.48 το βράδυ της Κυριακής.
Μέχρι και το τέλος της συνεδρίασης υπήρχαν αντιδράσεις και κόντρες μεταξύ βουλευτών της αντιπολίτευσης και των υπουργών της κυβέρνησης.
Η απάντηση Κακλαμάνη για τη διαγραφή
Mε αφορμή τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία, επειδή ψήφισε «παρών» για το άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου, ο βουλευτής Α’ Αθηνών Νικήτας Κακλαμάνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Δεν υποκύπτω σε πολιτικούς εκβιασμούς και δεν συμβάλλω στην καταστροφή κοινωνικών ομάδων, για να ωφεληθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα του εσωτερικού και του εξωτερικού. Δεν νομοθετώ με εντολή της τρόικας. Το άρθρο 1 είναι δόλιο, γιατί συνδυάζει την αποκατάσταση κάποιων αδικιών (πλεόνασμα) με την καταστροφή της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας, που είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το άρθρο 1 πλήττει την καρδιά της ιδεολογίας της παράταξής μας, όπως την καθόρισε, το 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αυτήν την παράταξη και τις αρχές της δεν μπορεί να τις διαγράψει ο κ. Σαμαράς».
Το χρονικό της σύγκρουσης στη Βουλή
Δύο προτάσεις και μία άρνηση και για τις δύο προτάσεις δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του Προεδρείου της Βουλής.
Η Κουμουνδούρου μέχρι και την ώρα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα για το Πολυνομοσχέδιο πέτυχε να μη διαρρεύσει η πρόταση δυσπιστίας παρά μόνο όταν ακούστηκε από τα χείλη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο άκουσμα της πρότασης η κυβέρνηση έδειξε μουδιασμένη, αλλά ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης σήκωσε το γάντι λέγοντας πως η συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει κιόλας, επισημαίνοντας παράλληλα τον κίνδυνο που διατρέχει η χώρα να μην πάρει το κονδύλι των 10 δισ. ευρώ.
Έτσι, η Βουλή διέκοψε για μισή ώρα ώστε να προετοιμαστούν τα επιτελεία των κομμάτων για τη
Στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου άρχισε να γίνεται της κακομοίρας, με τους βουλευτές όλων των κομμάτων να προσπαθούν να καταλάβουν τι γίνεται τώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Ζούγκλας, στο γραφείο του προέδρου της Βουλής μπήκαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Μάκης Βορίδης. Στο καφενείο της Βουλής δεν έπεφτε καρφίτσα.
«Αυτά δεν μπορούν να συζητηθούν στους διαδρόμους» απάντησε εκείνος και έφυγε σχεδόν τρέχοντας. Αυτό και μόνο μαρτυρούσε τη σοβαρότητα της κατάστασης, αφού ο πρώην υπουργός ποτέ δεν αντιδρούσε έτσι. «Ο κ. Σταμάτης εκπροσωπεί την κυβέρνηση ή ξέρετε εσείς κανέναν άλλον; Δυο φορές είπε ότι ξεκινάει η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, και εμείς αυτό ακούσαμε» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
Μισή ώρα μετά στην αίθουσα της Ολομέλειας έμπαιναν οι πολιτικοί αρχηγοί (σ.σ.: εκτός Σαμαρά), οι
«Η πρόταση είναι απαράδεκτη και ως τέτοια πρέπει να απορριφθεί» διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. «Πόσες φωνές έχει η κυβέρνηση; Ο κ. Βενιζέλος μίλησε ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ως έγκριτος συνταγματολόγος που με τα νομοπαρασκευαστικά του επιχειρήματα βοήθησε στην αυτοαμνήστευση υπουργών; Ποιος εκφράζει την κυβέρνηση, ο κύριος Σταμάτης ή ο κύριος Βενιζέλος;
«Ο υπουργός Επικρατείας δέχτηκε την πρόσκληση, άρα δεν υπάρχει θέμα διαδικασίας. Να ξεκινήσει η συζήτηση, αλλιώς θα έχει ευθύνες το Προεδρείο και προσωπικά ο πρόεδρος της Βουλής» σχολίασε ο Πάνος Καμμένος.
«Είναι λάθος να απομονώνεις έναν υπουργό και να κάνεις πρόταση δυσπιστίας από τη στιγμή που
«Το πιο γελοίο είναι να βλέπουμε έναν Βενιζέλο να καταχειροκροτείται από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς συμφωνούμε με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο Ηλίας Κασιδιάρης, κάνοντας τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας να γελάνε. «Όχι μαγκιές σ' εμένα! Αλλά τις μαγκιές ξέρετε να τις κάνετε στις καθαρίστριες, στο λαουτζίκο, όπως τον λέει και ο Πρετεντέρης» συμπλήρωσε οργισμένος ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής.
«Το όλον δεν ταυτίζεται με το ένα και το ένα στο όλον. Αφήστε τους σοφιστικέ συνταγματολογούντες» είπε ο Βύρων Πολύδωρας, φωτογραφίζοντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο. «Αν μία κυβέρνηση ψηφιστεί και σε μερικούς μήνες ένας υπουργός πέσει σε παράπτωμα, τι θα πούμε ότι δεν μπορούμε να καταθέσουμε πρόταση δυσπιστίας επειδή δεν παρήλθε το εξάμηνο προηγούμενης πρότασης;» αναρωτήθηκε ο κ. Πολύδωρας.
Ο πρόεδρος της Βουλής απέρριψε την πρόταση δυσπιστίας με το σκεπτικό του εξαμήνου, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε με πρόταση μομφής κατά του Προεδρείου. Απορρίφθηκε και η δεύτερη, με το αιτιολογικό ότι σήμερα δεν ήταν μέρα κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή, άρα από Δευτέρα οι... προτάσεις.
H ονομαστική ψηφοφορία για το Πολυνομοσχέδιο θα διεξαχθεί τα μεσάνυκτα, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από συνδικάτα και φορείς που παραμένουν έξω από τη Βουλή.