Η Βουλή καλείται να αποφανθεί για το αν υπάρχουν ευθύνες ή όχι σε πέντε πρώην και νυν υπουργούς και υφυπουργούς, αλλά και αν θα αρθεί η ασυλία ενός βουλευτή. Και αυτό γιατί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε στη Βουλή σχετική δικογραφία.
Η δικογραφία έφτασε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μετά από προκαταρκτική έρευνα που διεξήγαγε η Εισαγγελία Ορεστιάδας, με αφορμή καταγγελίας για ματαίωση επένδυσης εξόρυξη ζεολίθου στην περιοχή του Έβρου.
Να σημειωθεί ότι η επίμαχη δικογραφία έχει διαβιβαστεί και στους Εισαγγελείς διαφθοράς. Στην επίμαχη δικογραφία γίνεται αναφορά στην τέως υπουργό ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη, στους τέως υφυπουργούς Ανάπτυξης Σταύρο Καλαφάτη (σήμερα αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ), Ιωάννη Μπουγά, Αναστάσιο Νεράτζη, Ασημάκη Παπαγεωργίου (υφυπουργός ΠΕΚΑ και σήμερα) και στον τέως γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης και σημερινό βουλευτή Κωνσταντίνο Μουσουρούλη.
Η Βουλή καλείται να αναζητήσει εάν έχουν ευθύνες, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, η κυρία Μπιρμπίλη και οι κ.κ. Καλαφάτης, Μπουγάς, Νεράτζης και Παπαγεωργίου, ενώ για τον κ. Μουσουρούλη, το Κοινοβούλιο θα εξετάσει το θέμα άρσης της ασυλίας του.
Σε όλα τα πολιτικά πρόσωπα καταλογίζεται από εκπρόσωπο της εταιρείας «Ν. Αλεξανδρίδης και Σία» ότι με παραλείψεις και ενέργειές τους ματαιώθηκε επένδυση για απευθείας ανάθεση του έργου εξόρυξης ζεολίθου, σε έκταση 161 στρεμμάτων στην περιοχή Πετρωτά του Έβρου. Οι ενέργειες αυτές είχαν ως συνέπεια να προκληθεί ζημιά στην επίμαχη εταιρεία, αλλά και στο Ελληνικό Δημόσιο.
Και αυτό γιατί ματαιώθηκε επένδυση 40 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που θα είχε οφέλη, τόσο για την περιοχή του Έβρου, αφού θα προσέφερε απασχόληση σε τουλάχιστον 100 άτομα, όσο και στο Δημόσιο, το οποίο δεν θα εισήγαγε ζεόλιθο από τη Βουλγαρία και τη Τουρκία.
Από τη Εισαγγελία Ορεστιάδας, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας, έχει ήδη ασκηθεί δίωξη για κακουργηματική ψευδή βεβαίωση, σε βάρος δύο πρώην στελεχών του ΙΓΜΕ, τα οποία φέρονται να συνέδραμαν για να μην γίνει απευθείας ανάθεση, με συνέπεια ο τότε υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Μανιάτης, να αρνηθεί την ανάθεση, ζητώντας τη διενέργεια διαγωνισμού.
Η πρακτική αυτή του κ. Μανιάτη δεν είχε εφαρμοστεί σε άλλη παρόμοια υπόθεση. Μάλιστα, για τον ίδιο λόγο το περασμένο έτος είχε διαβιβαστεί στη Βουλή και άλλη δικογραφία.
Να σημειωθεί ότι η εταιρεία «Ν. Αλεξανδρίδης και Σία» είχε ξεκινήσει από το έτος 2004 αιτήσεις για εξόρυξη στον Έβρο και είχε στα χέρια της θετικές γνωμοδοτήσεις των καθ΄ ύλην αρμοδίων υπηρεσιών. Όμως, από τα τέλη του 2007 έως και τον περασμένο χρόνο με παραλείψεις και ενέργειες πολιτικών προσώπων, δεν προχώρησε η ανάθεση εξόρυξης και φυσικά η επένδυση ματαιώθηκε.
Όπως είναι γνωστό ο ελληνικός ζεόλιθος έχει την ικανότητα δέσμευσης βακτηρίων, αερίων, ανόργανων, οργανικών και οργανομεταλλικών ενώσεων, ρυθμίζει προς το ουδέτερο το ph των υδάτων και εμπλουτίζει τα ύδατα με οξυγόνο.
H ορυκτολογική σύσταση και οι φυσικοχημικές ιδιότητες καθιστούν τον ελληνικό φυσικό ζεόλιθο το καταλληλότερο υλικό για πολυάριθμες και πολύμορφες περιβαλλοντικές, βιομηχανικές, κτηνοτροφικές και αγροτικές εφαρμογές.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr