Τα τελευταία 100 χρόνια το ανθρώπινο είδος έχει εμπλακεί σε ένα τεράστιο και περίπλοκο πείραμα, που χρησιμοποιεί τα σώματά μας, την υγεία μας, την ευημερία μας και την καλή μας θέληση, για να τεστάρει την υπόθεση ότι η σύγχρονη επιστήμη μπορεί να βελτιώσει τις τροφές και τα φάρμακα που μας προσφέρει η Φύση. Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, πειραματιζόμαστε με την εξελικτική πορεία του είδους μας, παίρνοντας κοντόφθαλμες αποφάσεις, που, ενώ δείχνουν πρόθεση να προάγουν τον πολιτισμό, απειλούν την ίδια του την επιβίωση!
Δείτε ένα πολύ απλό παράδειγμα…
Έστω ότι αποφασίζετε να παραθέσετε δείπνο στο σπίτι σας και να μαγειρέψετε για μισή ντουζίνα φίλους, γείτονες ή συγγενείς. Επιλέγετε ένα κλασικό μενού: ψητό κρέας, τηγανητές πατάτες, γλυκές πιπεριές γεμισμένες με τυρί, σπανάκι σαλάτα, ψωμί με βούτυρο ή μαργαρίνη, και τάρτα ροδάκινο για επιδόρπιο. Όσο για τα ποτά, οι καλεσμένοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε παγωμένο τσάι και σόδα. (Δεν ξέρω την εθνικότητα του αρθρογράφου, αλλά εδώ δίνουν και παίρνουν τα αναψυκτικά τύπου κόλα, το κρασί η μπύρα, το τσίπουρο, κ.α.)
Επιφανειακά, το γεύμα που ετοιμάζετε θα έχει υπέροχη εμφάνιση και μυρωδιά και γεύση και θα δείχνει εξαιρετικά θρεπτικό. Αλλά ας πούμε ότι είστε κι εσείς ξένοι σε μια ξένη χώρα και θέλετε να δείτε τι υπάρχει πίσω απ’ αυτήν την πανδαισία, φτάνοντας μέχρι το επίπεδο των μορίων. Δεν θέλετε να γίνετε νευρωσικοί απλά θέλετε να ξέρετε.
Έτσι αρχίζετε να κάνετε κάποιες ερωτήσεις, να ερευνάτε το θέμα, και να τι βρίσκετε:
Ας αρχίσουμε από τις πατάτες. Καθώς τις τηγανίζετε στο αντικολλητικό τηγάνι, απελευθερώνονται μέσα στο φαγητό και τον αέρα μόρια από αναλλοίωτες χημικές ουσίες Teflon. Οι ίδιες οι πατάτες έχουν ήδη μολυνθεί από τα υπολείμματα μισής ντουζίνας εντομοκτόνων, που το δικό σας γερό πλύσιμο δεν κατάφερε να αφαιρέσει, επειδή τα εντομοκτόνα έχουν την ικανότητα να διαπερνούν τον φλοιό της πατάτας. Έτσι τώρα έχετε δημιουργήσει ένα κυριολεκτικά καυτό κράμα μορίων Teflon και εντομοκτόνων, που ίσως κανείς δεν έχει ποτέ μελετήσει τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία. Φτιάχνεται τσάι χρησιμοποιώντας νερό της βρύσης, που περιέχει χλώριο, φθοριούχες ενώσεις και μόρια υπερχλωρικού άλατος – μιας χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται στα πυραυλικά καύσιμα, τις φωτοβολίδες και τους αερόσακους , και τώρα κάνει συνεχώς την εμφάνισή της στο νερό της βρύσης. Το νερό αυτό περιέχει, επίσης, υποπροϊόντα χλωρίωσης, που περιλαμβάνουν τριαλομεθάνια και αλο-οξεϊκά οξέα, που έχουν συνδεθεί με καρκίνο, προβλήματα αναπαραγωγής και γενετικές ανωμαλίες. Οι καλεσμένοι σας προσθέτουν στο τσάι τους ένα τεχνητό γλυκαντικό, που περιέχει ασπαρτάμη. Η χημική αυτή ουσία εμφανίζεται και σε όλα τα άλλα αεριούχα ποτά (Περισσότερα για την ασπαρτάμη παρακάτω σε αυτό το κεφάλαιο).
Τόσο το σπανάκι όσο και το μαρούλι που χρησιμοποιείτε για τη σαλάτα περιέχει ίχνη υπερχλωρικού άλατος, αυτού του ενοχλητικού πυραυλικού καύσιμου που επιμένει να βρίσκεται παντού. Το σπανάκι κρύβει, επίσης, ίχνη έως και δέκα διαφορετικών παρασιτοκτόνων, εάν πιστέψουμε τις εκθέσεις ελέγχου τροφίμων.
Όσο για κείνες τις γλυκές πιπεριές που σερβίρετε, περιέχουν κατάλοιπα έως και εννέα διαφορετικών εντομοκτόνων.Δείτε ακόμη: Χρειάζεστε 10 Μερίδες Λαχανικών για να πάρετε τα Ίδια Θρεπτικά Συστατικά που θα παίρνατε από Μια Μερίδα 50 Χρόνια Πριν!!
Τόσο το σπανάκι όσο και το μαρούλι που χρησιμοποιείτε για τη σαλάτα περιέχει ίχνη υπερχλωρικού άλατος, αυτού του ενοχλητικού πυραυλικού καύσιμου που επιμένει να βρίσκεται παντού. Το σπανάκι κρύβει, επίσης, ίχνη έως και δέκα διαφορετικών παρασιτοκτόνων, εάν πιστέψουμε τις εκθέσεις ελέγχου τροφίμων.
Όσο για κείνες τις γλυκές πιπεριές που σερβίρετε, περιέχουν κατάλοιπα έως και εννέα διαφορετικών εντομοκτόνων.Δείτε ακόμη: Χρειάζεστε 10 Μερίδες Λαχανικών για να πάρετε τα Ίδια Θρεπτικά Συστατικά που θα παίρνατε από Μια Μερίδα 50 Χρόνια Πριν!!
Το dressing της σαλάτας, τώρα, που όλοι χρησιμοποιούν, περιέχει ένα ποτ-πουρί χημικών ουσιών, όπως συντηρητικά, αρώματα, χρώματα και τεχνητά γλυκαντικά.Το κρέας που όλοι απολαμβάνουν, προέρχεται από ένα ζώο που μεγάλωσε σε ένα γιγαντιαίο εκτροφείο, όπου χιλιάδες αγελάδες συνωστίζονται και τρέφονται με αυξητικές ορμόνες, διεγερτικά της όρεξης, αντιβιοτικά και ηρεμιστικά, χημικές ουσίες που το ζώο κουβαλάει στο σώμα του. Η τροφή τους έχει εμπλουτιστεί εκούσια και με άλλες χημικές ουσίες, και έχει μολυνθεί ακούσια με κατάλοιπα εντομοκτόνων και ζιζανιοκτόνων. Έτσι το ζώο που τρώτε περνάει – άθελά του – ένα μέρος του χημικού του φορτίου σε σας.Δείτε: Τρώμε κρέας «ντοπαρισμένο» με Αντιβιοτικά – (Έρευνα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων).
και: Θες να συνεχίσεις να τρως το κρέας του εμπορίου; Δες τι τρως!
και: Θες να συνεχίσεις να τρως το κρέας του εμπορίου; Δες τι τρως!
Το ψωμί που σερβίρετε περιέχει επεξεργασμένο αλεύρι που ο παρασκευαστής έχει χρησιμοποιήσει οξειδωτικούς παράγοντες, όπως το χλώριο, για να το κάνει να σιτέψει. Το χλώριο ρίχτηκε στο τελευταίο στάδιο παραγωγής και κάποια μόρια χλωρίου επέζησαν της διαδικασίας ψησίματος του ψωμιού. Πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία είναι μία από αυτές, έχουν απαγορεύσει εδώ και μισό αιώνα τη χρήση του χλωρίου ως οξειδωτικού παράγοντα στο ψωμί, φοβούμενες τις επιπτώσεις στην υγεία.Δείτε: Τι προκαλούν η ζάχαρη και το άσπρο αλεύρι (Επεξεργασμένα).
Η μαργαρίνη που απλώνουν οι καλεσμένοι σας στο παραπάνω ψωμί περιέχει trans λιπαρά οξέα, που ανεβάζουν τη χοληστερόλη και συντελούν στις καρδιοπάθειες. Ένα παραπροϊόν της διαδικασίας υδρογόνωσης της μαργαρίνης είναι τα υπολείμματα τοξικών μετάλλων, όπως νίκελ και αλουμίνιο, που μένουν στο έτοιμο προϊόν. Μπορείτε να δείτε με τα μάτια σας την επίδραση της μαργαρίνης στο σώμα σας, απλά αφήνοντας ένα κομμάτι στον πάγκο της κουζίνας για κάμποσους μήνες – δεν θα μουχλιάσει, ούτε θα την αγγίξουν έντομα ή τρωκτικά. Εάν χρησιμοποιείτε στο ψωμί σας βούτυρο, αντί για μαργαρίνη, τρώτε μια από τις πιο μολυσμένες τροφές, γιατί οι αγελάδες ξεφορτώνονται ένα μέρος των τοξινών που κουβαλάνε στο σώμα τους διοχετεύοντάς τις μέσα στο γάλα τους.Δείτε: Μαργαρίνη, μια πλαστική ουσία.και: Επικίνδυνο κοκτέιλ 20 χημικών ουσιών σε ένα ποτήρι γάλα!
Βγάζετε την τάρτα ροδάκινου από το ψυγείο και τη βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων για να ζεσταθεί. Η τάρτα είναι μέσα σε ένα πλαστικό σκεύος και όσο το γλυκό ζεσταίνεται, το σκεύος απελευθερώνει τη χημική ουσία DEHA, η οποία εισχωρεί στην τάρτα. Το DEHA είναι ένας πλαστικοποιητής, που η ΕΡΑ θεωρεί ότι μπορεί να προκαλεί καρκίνο στον άνθρωπο. Χρησιμοποιείτε ροδάκινα μολυσμένα από υπολείμματα έως και εννέα διαφορετικών εντομοκτόνων, που έχουν διεισδύσει στο φλοιό. Κανένας δεν ξέρει τι συνέργιες δημιουργούνται όταν η υψηλή θερμοκρασία του φούρνου ενώσει τα κατάλοιπα των εντομοκτόνων με τα μεταναστεύοντα μόρια των πλαστικών. Εάν αποφασίσετε να προσθέσετε μια κουταλιά βανίλια στην τάρτα, πιθανόν να εισάγετε στον οργανισμό σας διοξίνη, μια βιοσυσσωρευτική τοξική ουσία, που βρίσκεται μερικές φορές στα παγωτά σε επίπεδα έως και 200 φορές υψηλότερα από εκείνα που η ΕΡΑ θεωρεί ασφαλή.Δείτε: Φούρνος μικροκυμάτων, ακόμη να τον πετάξετε;
Εάν αποφασίσετε να προσφέρετε μοσχαρίσιο κρέας αντί για βοδινό, το ζώο θα έχει μεγαλώσει με τροφές σχεδιασμένες για να το κρατούν αναιμικό αλλά ζωντανό και γεμάτες αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα, δυο από τα οποία είναι το nitrofurazone (γνωστό καρκινογόνο) και το chloramphenicol (που μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στο αίμα ορισμένων ανθρώπων). Κανείς δεν ξέρει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ή τις συνεργικές συνέπειες που μπορεί να έχει η κατανάλωση μοσχαρίσιου κρέατος φορτωμένου με τόσες χημικές ουσίες.
Εάν σερβίρατε κοτόπουλο, δεν θα περιορίζατε και πολύ τους κινδύνους. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το 1976 στο Scientific American σήμανε για πρώτη φορά τον κώδωνα κινδύνου σε ό,τι αφορά τα πουλερικά, όταν αποκάλυψε ότι τα κοτόπουλα που καταναλώνουμε τρέφονται με τροφές «σχεδόν εντελώς ξένες προς οποιαδήποτε τροφή θα εύρισκαν ποτέ στη φύση. Είναι προϊόντα εργαστηρίου». Και τα προϊόντα αυτά περιέχουν αντιβιοτικά, συνθετικό σουλφανιλαμίδιο, ορμόνες, ακόμα και αρσενικό.
Εάν είχατε επιλέξει ψάρι για το γεύμα, θα είχε χρειαστεί να αποφύγετε τον καρχαρία, τον ξιφία, το σκουμπρί και το tilefish[1], επειδή έχει βρεθεί ότι αυτά τα είδη ψαριών κουβαλάνε το μεγαλύτερο φορτίοτοξικών μετάλλων.
Κι αν επιλέγατε χοιρινό; Ο Τζον Ρόμπινς, αυθεντία σε θέματα διατροφής, γράφει στο βιβλίο του Δίαιτα για μια Νέα Αμερική πόσο η εκτροφή γουρουνιών βασίζεται σε μια σειρά από συνθετικές χημικές ουσίες, όπως η XLP-30, ένα πρόσθετο για τη γονιμότητα, που παρασκευάζεται από την εταιρεία πετρελαίων Shell Oil και δίνεται στα θηλυκά γουρούνια για να γεννάνε περισσότερο. Ένα στέλεχος τηςShell παραδέχτηκε το βάθος της συλλογικής μας άγνοιας, σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στην υγεία, λέγοντας, «Δεν ξέρουμε γιατί φέρνει αυτό το αποτέλεσμα».
Κι αν επιλέγατε χοιρινό; Ο Τζον Ρόμπινς, αυθεντία σε θέματα διατροφής, γράφει στο βιβλίο του Δίαιτα για μια Νέα Αμερική πόσο η εκτροφή γουρουνιών βασίζεται σε μια σειρά από συνθετικές χημικές ουσίες, όπως η XLP-30, ένα πρόσθετο για τη γονιμότητα, που παρασκευάζεται από την εταιρεία πετρελαίων Shell Oil και δίνεται στα θηλυκά γουρούνια για να γεννάνε περισσότερο. Ένα στέλεχος τηςShell παραδέχτηκε το βάθος της συλλογικής μας άγνοιας, σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στην υγεία, λέγοντας, «Δεν ξέρουμε γιατί φέρνει αυτό το αποτέλεσμα».
Απόσπασμα από το βιβλίο του RANDALL FITZGERALD:
Η Απάτη του αιώνα – Τροφές και φάρμακα.
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:
Ο Randall Fitzgerald είναι διάσημος δημοσιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά.Τα πιο γνωστά και αποκαλυπτικά άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στις εφημερίδες The Washington Post και The Wall Street Journal.Επί δεκαετίες έχει διατελέσει ένας από τους σημαντικότερους συνεργάτες του Reader’s Digest.
Συγγραφέας: Fitzgerald, RandallΈτος έκδοσης: 2008
ISBN: 978-960-438-067-2
Ο Randall Fitzgerald είναι διάσημος δημοσιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά.Τα πιο γνωστά και αποκαλυπτικά άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στις εφημερίδες The Washington Post και The Wall Street Journal.Επί δεκαετίες έχει διατελέσει ένας από τους σημαντικότερους συνεργάτες του Reader’s Digest.
Συγγραφέας: Fitzgerald, RandallΈτος έκδοσης: 2008
ISBN: 978-960-438-067-2
Σε όλη τη διάρκεια του εικοστού αιώνα, σοβαρές ασθένειες εκδηλώνονταν την ίδια χρονική περίοδο, που αρχίζαμε να διαπιστώνουμε απότομη πτώση στη θρεπτική αξία των τροφών μας. Επίσης, δεν είναι σύμπτωση το ότι η περίοδος αυτή συνέπιπτε με τη έκθεσή μας σε μια μεγάλη γκάμα επεξεργασμένων τροφών. Αυτού του είδους οι συμπτώσεις είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Ψέματος του Αιώνα. Ας το αναλύσουμε, αρχίζοντας από τα συμπτώματα μιας ασθένειας.
«Στο θέμα της τροφής, φαίνεται να ανταλλάξαμε την ασφάλεια, μακροπρόθεσμα, της υγείας μας με τις χαμηλότερες τιμές και την ευκολία – μολονότι ακόμα και το κίνητρο του χαμηλού κόστους μπορεί να είναι τελικά μια ψευδαίσθηση, αν λάβουμε υπ’ όψη τα χρήματα που μπορεί να ξοδέψουμε στους γιατρούς, εξαιτίας της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων.»
Η συνεχής εξάπλωση επεξεργασμένων προϊόντων διατροφής (αυτή τη στιγμή, φιγουράρουν στα ράφια των σούπερ-μάρκετ περισσότερα από 300.000), τα φάρμακα που δίνονται κατόπιν ιατρικής συνταγής (ξεπερνούν τις 30.000) και τα φάρμακα που πωλούνται ελεύθερα (τουλάχιστον 200) δημιουργούν μια εγγενή τοξική συνέργια. Έχουμε εισάγει χιλιάδες χημικές ουσίες στη δίαιτά μας. Τι επίδραση θα έχει η καθεμιά; Και πώς θα αλληλεπιδράσουν μέσα στον οργανισμό μας; Η μελέτη της συνέργιας – οι απροσδόκητοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να αντιδράσουν τα χημικά – είναι ένα νέο πεδίο στο οποίο οι ερευνητές κάνουν τώρα ανησυχητικές ανακαλύψεις. Συνδυάστε την τροφή και τα φάρμακα με την τοξική ζύμωση συνθετικών χημικών, που διοχετεύονται διαρκώς στο φυσικό περιβάλλον, και θα έχετε μια συνταγή μαζικής καταστροφής του ανοσοποιητικού συστήματος και μια κατάρρευση του συστήματος υγείας.Δείτε: Τροφές που δεν πρέπει να συνδυάζετε με φάρμακα.
Η θεμελιώδης πρόταση, επάνω στην οποία στηρίχτηκε η σύγχρονη ιατρική, ο όρκος του Ιπποκράτη (και ο όρος του, να μην προκαλείς ποτέ κακό) μοιάζει να μην ενδιαφέρει πια τους κατασκευαστές φαρμάκων ή τις υπηρεσίες υγείας – παρά μόνο σαν δευτερεύουσα σκέψη, για να αποφύγουν τις μηνύσεις. Διαβάστε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα τον ευρημάτων που συγκέντρωσαν έγκυρες πηγές, σχετικά με το τι υπάρχει πραγματικά στις τροφές μας, στο νερό, στις βιταμίνες, στα φάρμακα, στα εμβόλια, στακαλλυντικά και στα σπίτια μας.
Όταν διαβάζετε στο κάτω μέρος μιας ετικέτας «φτιαγμένο από φυσικές αρωματικές ουσίες», είναι πολύ πιθανό να σας εξαπατούν, διότι οι φυσικές και οι τεχνητές αρωματικές ουσίες περιέχον συνήθως τα ίδια συνθετικά χημικά.
Στα μεγάλα ζωοτροφεία, το 100 τοις εκατό των ζώων τρέφονται με πέντε η περισσότερες ορμόνες ανάπτυξης φύλου, όπως προγεστερόνη και τεστοστερόνη, οι οποίες επιταχύνουν τους ρυθμούς αύξησης του βάρους, και οι ορμόνες αυτές είναι γνωστό ότι προκαλούν αναπαραγωγική δυσλειτουργία και καρκίνο στους ανθρώπους.
Πολλά κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα προέρχονται από ζώα που τρέφονται με τα πτώματα δεκάδων εκατομμυρίων σκύλων και γάτων, που έχουν θανατωθεί με ένεση ευθανασίας σε κτηνιατρικές κλινικές και καταφύγια αδέσποτων ζώων.
Έχουν ήδη αρχίσει να βλέπουν το φως στοιχεία σύμφωνα τα οποία οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, που χρησιμοποιούνται στα αναψυκτικά με λίγες θερμίδες, μπορούν να προκαλέσουν όγκο στον εγκέφαλο και παθήσεις του νευρικού συστήματος, όπως Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ. Η εμφάνιση των ασθενειών αυτών έχει αυξηθεί δραματικά, σε αναλογία με την αυξανόμενη χρήση των εν λόγω συνθετικών γλυκαντικών.
Τουλάχιστον το 70 τοις εκατό των επεξεργασμένων τροφών στο σούπερ-μάρκετ της γειτονιάς σας, περιέχει τουλάχιστον ένα γενετικά κατασκευασμένο συστατικό, που δεν έχει ποτέ δοκιμαστεί όσον αφορά στις βλάβες που μπορεί να προκαλεί στην υγεία σας.
Περισσότερα από τρεις χιλιάδες συνθετικά χημικά προστίθενται συστηματικά στα προϊόντα διατροφής των ΗΠΑ, και κανένα σχεδόν δεν έχει ελεγχθεί ως προς τις συνέργιες (διαδραστικότητα) και την παραγωγή τοξινών στον ανθρώπινο οργανισμό. Δείτε πως στην Αμερική οι πολυεθνικές ελέγχουν όλη τη διατροφική αλυσίδα…
Οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής που πωλούνται στις ΗΠΑ και διαφημίζονται ως φυσικά, είναι στην πραγματικότητα συνθετικές χημικές ουσίες που περιέχουν πίσσα, συντηρητικά, τεχνητό χρώμα και μια τεράστια γκάμα από άλλα επιβλαβή συστατικά.
Περισσότερες από 25000 χημικές ουσίες περιέχονται στα καλλυντικά που πουλιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, η τοξικότητα και η ασφάλεια των συστατικών αυτών έχει ελεγχθεί σε ποσοστό μικρότερο του 4 τοις εκατό.
Τα περίπου εννέα εμβόλια που κάνουν τα παιδιά σας πριν πάνε στο σχολείο, περιέχουν πρόσθετα και συντηρητικά, όπως υδράργυρο, αλουμίνιο, MSG και φορμαλδεΰδη, που ενοχοποιούνται για ένα πλήθος διαταραχών – από βλάβες στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα μέχρι αυτισμό και αδυναμία συγκέντρωσης. Δείτε: Συγκλονιστική έρευνα για τα εμβόλια και τα τοξικά συστατικά τους. και πατώντας εδώ, θα βρείτε και άλλες πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα εμβόλια!