Η Τουρκία απέρριψε κατηγορηματικά την αμερικανοβρετανική παρέμβαση προς την Άγκυρα για έκδοση Κοινού Ανακοινωθέντος στο οποίο να αναφέρεται ρητά η μία και αδιαίρετη κυριαρχία με αντάλλαγμα τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων!
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η χθεσινή τηλεδιάσκεψη των τριών υπουργών Εξωτερικών του Α.Νταβούτογλου του Αμερικανού Τ.Κέρι όσο και του Βρετανού Γουίλιαμ Χέιγκ αντιστοίχως, να πείσουν τον Νταβούτογλου να αποδεχθεί έστω μια τυπική υποχώρηση δεν καρποφόρησε και πλέον είναι σαφές ότι η Άγκυρα έχοντας νομιμοποιήσει τα αποτελέσματα της εισβολής του 1974 με την ελληνική αποδοχή του γεγονότος, μάλιστα, ως δεδομένη (από την στιγμή πυ δέχθηκε ο Ε.Βενιζέλος να συναντήσει τον Τουρκοκύπριο εκπρόσωπο στην Αθήνα), πλέον έχει μόνο ένα στόχο.
Τον διαμελισμό της κυπριακής δημοκρατίας, κρατώντας όμως τα "φιλέτα": Την αναγνώρισή του τουρκοκυπριακού κράτος, έστω ως μέλους μια χαλαρής συνομοσπονδίας, τα κοινοτικά κονδύλια και κυρίως τα κοιτάσματα...
Η σκλήρυνση της στάσης της Άγκυρας εντυπωσιάζει μόνο αυτούς που αρνούνται να δουν τα πράγματα όπως είναι στην πραγματικότητα του διάσταση: ΟΙ Τούρκοι δεν αντμετωπίζουν Ελλάδα και Κύπρος ως συνομιλητές, αλλά ως "αναγκαστικούς συνομιλητές" οι οποίοι όμως θα πρέπει να υπακούσουν στην ωμή απειλή σρατιωτικής βίας που ασκεί.
Ο Α.Νταβούτογλου συνέδεσε ευθέως, φυσικά στις τηλεφωνικές αυτές συνομιλίες με τους κκ. Κέρι και Χέιγκ, την επανέναρξη των συνομιλιών και ό,τι προηγείται αυτών με το ζήτημα των υδρογονανθράκων.
Η στρατηγική της Άγκυρας είναι κάτι παραπάνω από σαφής ενώ μονίμως παραβιάζει τις διεθνίς συνθήκες: Το Barbaros βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, μπαινοβγαίνει στα κυπριακά χωρικά ύδατα και κανείς δεν το ενοχλεί.
Το ερώτημα είναι τι κάνει η Ελλάδα: Στο μεν υπουργείο Εξωτερικών υποδέχονται με τιμές τον Α.Νταβούτογλου αύριο Παρασκευή και το ερώτημα είναι γιατί; Τι άλλο σκοπεύει να δώσει ο Ε.Βενιζέλος στην Τουρκία; Έφτασε μέχρι του σημείου να δεχθεί αν συνομιλήσει η Αθήνα με τους Τουρκοκύπριους μετατρέποντας σε ... τετραμερές ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής.
Πάντως υπάρχει και μία άλλαη απάντηση της Ελλάδας: Η βολή των S-300PMU1 στην Κρήτη και η συνακόλουθη επιχειρησιακή ένταξή τους στο ελληνικό οπλοστάσιο μετά από ένα μείζον πρόγραμμα αναβάθμισης του συστήματος που θα έχει ολοκληρωθεί σε λίγους μήνε.
Μαζί τους και τα SHORADS Tor-M1 που η Ρωσία έχει διαθέσει για την α/α κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, σε ένα πλήρες πολεμικό σενάριο που θα εκτυλιχθεί αύριο την ίδια ώρα που ο Α.Νταβούτογλου θα επισκέπτεται τον Ε.Βενιζέλο.
Καλύτερη απάντηση του Δ.Αβραμόπουλου, της Ελλάδας γενικότερα, στην πρωτοβουλία του Ε.Βενιζέλου, δεν θα μπορούσε να δοθεί...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr