Σε ιστορικό ναδίρ έπεσε χθες η τουρκική λίρα, προκαλώντας ανησυχία για τις δυνητικές επιπτώσεις της πολιτικής κρίσης στην εθνική οικονομία. Η ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου έφτασε τα 2,0947, ενώ ταυτόχρονα τα ασφάλιστρα κινδύνου για το δημόσιο χρέος της Τουρκίας ανέβηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τρεισήμισι μηνών.
Η τουρκική οικονομία δεχόταν ήδη ισχυρές πιέσεις από τη στροφή της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ σε πιο περιοριστικές πολιτικές όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των δωροδοκιών, που επιδείνωσε την κατάσταση λόγω των φόβων για πολιτική αποσταθεροποίηση. Στο μεταξύ, προφυλακίστηκαν χθες οκτώ εκ των 52 ατόμων που είχαν προσαχθεί στην αστυνομία με τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της απάτης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ο αδελφός του δημάρχου της συνοικίας Φατίχ, στην Κωνσταντινούπολη.
Τουλάχιστον 27 άτομα ανακρίνονταν χθες από τις Αρχές, ενώ πέντε εκ των προσαχθέντων αφέθηκαν ελεύθεροι. Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι εκκαθαρίσεις στο αστυνομικό σώμα με την αποπομπή άλλων 14 ανώτερων αξιωματικών, στην Αγκυρα. Ευθυγραμμισμένος με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγκ απέδωσε τις αποκαλύψεις σε «βρώμικα παιχνίδια, σχέδια και παγίδες με στόχο να εξασθενίσουν την αγάπη του λαού για το κόμμα μας και να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των τοπικών και προεδρικών εκλογών του 2014». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι «οδηγεί τη χώρα στα σκοτάδια του 19ου αιώνα».
Πάντως η υπόθεση Ερντογάν δείχνει πόσο εύκολα μια χώρα μετατρέπεται από "οικονομικό θαύμα" σε χώρα "με υψηλό δημόσιο χρέος" αναλόγως από το εάν ο ηγέτης της είναι αρεστός ή όχι στα κέντρα εξουσίας του πλανήτη.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr