11.12.13

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ-ΚΕΡΙ--ΧΕΪΓΚ! Πρόκληση από ΗΠΑ & Βρετανία: Μίλησαν με Τουρκία για τα ... κοιτάσματα της Κύπρου!


Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή» ο Αχμέτ Νταβούτογλου είχαν τηλεδιάσκεψη τόσο με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Γουίλιαμ Χέιγκ και μίλησαν για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Κύπρου!
 
Δηλαδή αν αληθεύει, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, μιλούν για τα κοιτάσματα ενός ξένου κράτους με ένα τρίτο κράτος το οποίο όλως τυχαία έχει ... εισβάλλει στο κράτος του οποίου έχουν βρεθεί τα κοιτάσματα και κατέχει το 40% της επικράτειάς του.
 
Όλα αυτά ενώ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ και ερευνά για υδρογονάνθρακες και η Ε.Βενιζέλος αναμένει τον πολυχρονεμένο Βεζύρη Α.Νταβούτογλου στην Αθήνα την Παρασκευή για να "ενταφιάσουν" από κοινού το Κυπριακό....
 
Την ίδια στιγμή πάντως, η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει να εμφανίζεται αδιάλλακτη. Όπως επισημαίνουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης, η απάντηση που έδωσε στην τελευταία πρόταση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη για το κοινό ανακοινωθέν υπήρξε αρνητική.
 
Για την απόρριψη της πρότασης από την τουρκοκυπριακή πλευρά ενημέρωσε τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, τον Αυστραλό Αλεξάντερ Ντάουνερ (εξαιρετικά ύποπτος ο ρόλος του), ο τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Οσμάν Ερτούγ σε συνάντηση που είχαν το πρωί της Τετάρτης. Στη συνέχεια ο κ. Ντάουνερ είχε συνάντηση με τον ελληνοκύπριο διαπραγματευτή κ. Α. Μαυρογιάννη, τον οποίο και ενημέρωσε σχετικά.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού πρακτορείου ειδήσεων, οι Τουρκοκύπριοι επέφεραν αλλαγές στην πρόταση που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, η τουρκοκυπριακή πλευρά παρουσιάστηκε απόλυτα αδιάλλακτη.
 
Η ίδια πηγή ανέφερε πως η Λευκωσία θα επανεκτιμήσει την όλη κατάσταση και θα αποφασιστούν οι περαιτέρω χειρισμοί μόλις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  επιστρέψει από την επίσκεψή του στην Αίγυπτο.
 
Η στάση των ΗΠΑ δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν. Υπάρχουν ισχυροί κύκλοι στην Ουάσιγκτον που κρίνουν ότι η Τουρκία πρέπει να έχει κύριο λόγω στα κυπριακά κοιτάσματα.
 
Τον Μάρτιο του 2012 ο ειδικός απεσταλμένος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ μιλώντας για τα επενδυτικά προγράμματα για την εκμετάλλευση του αερίου της Αν. Μεσογείου και τους αγωγούς του Νότιου Διαδρόμου στο συνέδριο του Economist "έβαλε" την Τουρκία 100% μέσα στο παιχνίδι αναγνωρίζοντας της δικαιώματα ερευνών και εκμετάλλευσης στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην ελληνική και πιθανότατα αυτή είναι η αιτία που δεν υπογράφηκε η συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ!
Τότε ο Αμερικανός αξιωματούχος παρατήρησε ότι "από τις ανακαλύψεις αυτές θα πρέπει να κερδίσουν όλοι. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιεί έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, όμως από τους πόρους που θα προκύψουν ο Μόρνινγκσταρ πιστεύει ότι θα πρέπει να ωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι" δικαιώνοντας τις θέσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.
Επεσήμανε δε ότι "Οι ανακαλύψεις ενεργειακών πόρων στην Αν. Μεσόγειο υπερβαίνουν τις άμεσα εμπλεκόμενες χώρες όπως την Κύπρο, το Ισραήλ και ενδεχομένως αργότερα και την Ελλάδα".
Ουσιαστικά ο Αμερικανός αξιωματούχος στέλνει το μήνυμα ότι αυτό που οι τρείς χώρες διαθέτουν είναι πολύ πολύτιμο και σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία για να το διαχειριστούν μόνοι τους!
Όπως δήλωσε υπάρχουν νομικά και πολιτικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν αποδεχόμενος εμμέσως τις τουρκικές ενστάσεις όσον αφορά την περιοχή.
Επεσήμανε ότι "θα είναι κρίμα οι χώρες της περιοχής να στερηθούν τα οφέλη των ανακαλύψεων", στέλνοντας προειδοποιητικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για την πιθανή απώλεια αυτών των ενεργειακών πόρων λόγω προστριβών τονίζοντας όμως και την θέση των ΗΠΑ ως ισορροπιστή του γεωπολιτικού παιχνιδιού που εξελίσσεται στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ οι λύσεις που θα επιλεγούν για την εκμετάλλευση των νέων πηγών στην Αν. Μεσόγειο, θα πρέπει να στηρίζονται στη λογική της γενικότερης ωφέλειας που θα προσφέρουν στις χώρες της περιοχής βάζοντας ουσιαστικά από την πίσω πόρτα και την Τουρκία στο ενεργειακό παιχνίδι της Αν. Μεσογείου.
Η τοποθέτηση αυτή του Αμερικανού αξιωματούχου αποτελεί το μήνυμα που η Τουρκία περίμενε αφού έμμεσα οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν τα δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή και φυσικά η Αν. Μεσόγειος τείνει να μετατραπεί σε μία νέα ζώνη ελληνοτουρκικών αντιπαραθέσεων για μία ακόμη φορά με την ανοχή των ΗΠΑ.
Όπως σημείωνε σε παλαιότερο άρθρο του το defencenet.gr "ο R. Morningstar υποστηρίζει ανοιχτά την εξάλειψη κάθε ιστορικής διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε σχέση με τη Κύπρο, αλλά και στο Αιγαίο, και άλλα καίρια ζητήματα, με μια σειρά ελληνικών υποχωρήσεων που θα αναδιατάξουν τον χάρτη των δικαιωμάτων των δύο κρατών στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο. Έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η μεταξύ τους συνεργασία  ώστε να υπάρξει μια κερδοφόρα (για τις ΗΠΑ…) συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου, αλλά και της Α.Μεσογείου". (http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&...).
Kατ'αυτό τον τρόπο είχε ματαιωθεί και η υπογρφή σε εκείνο το συνέδριο της υπογραφής της τριμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για τους υδρογονάνθρακες....
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr