"Στην καρδιά" κτυπήθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες μετά τα γεγονότα στο Γκεζί Παρκ, η κυβέρνηση Ερντογάν, λόγω του τεράστιου σκανδάλου που έχει πλήξει την γειτονική χώρα και προκαλεί μείζονα πολιτική αναταραχή.
Μια υπόθεση που θυμίζει ... "Βατοπαίδι" και είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι εμπλέκονται ξένες μυστικές υπηρεσίες δυτικές, αλλά και η Mοssad στην υπόθεση.
Και να θυμίσουμε ότι το "Βατοπαίδι" ήρθε μετά τα "Δεκεμβριανά", όπως και τώρα το τεράστιο οικονμικό σκάνδαλο έρχεται μετά το Γκεζί Παρκ...
Οι έρευνες έγιναν χωρίς να αντιληφθεί τίποτα η κυβέρνηση αι αφορούσαν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης! Και εν συνεχεία τα στοιχεία δόθηκαν σε αντιπολιτευόμενες εφημερίδες, αλλά κατόπιν την συλλήψεων.
Οι κεμαλικοί είναι πολύ αδύναμοι για να οργανώσουν τέτοιες καταστάσεις, μόνο ξένοι θα μπορούσαν να στήσουν μια τέτοια παγίδα στον Ρ.Τ.Ερντογάν, κάτι που ανέφερε και ο ίδιος άλλωστε.
Οι ΗΠΑ μετά και την υπόθεση της αγοράς των κινεζικών αντιαεροπορικών συστημάτων μακρού βεληνεκούς HQ-9 από την Τουρκια έχουν πάει "στροφές" με τον Ρ.Τ.Ερντογάν και πλέον ο έλεγχος που έχουν επί της τουρκικής πολιτικής σκηνής είναι πολύ χαμηλού επιπέδου.
Την ίδα στιγμή και το Ισραήλ θέλει "να τελειώνει" με τον Ρ.Τ.Ερντογάν. Οι σχέσεις, παρά την "συγγνώμη" Νετανιάχου εξακολουθούν να είναι στο "ναδίρ". Η Τουρκία θέλει να δείξει στους πάντες ποιος κάνει κουμάντο στην περιφέρεια και όχι μόνο: Το ισλαμικό ΝΑΤΟ δεν θα αργήσει και στην θέση των ΗΠΑ θα είναι η Τουρκία...
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν είχε ενημερωθεί για τις δικαστικές και αστυνομικές έρευνες, έμαθε για τις συλλήψεις των γόνων των υπουργών τους και των επιχειρηματιών κατόπιν εορτής και ως αποτέλεσμα ξήλωσε τους διοκητές της Ασφάλειας στην Άγκυρα και την Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη, τον περίφημο, Χουσεΐν Τσαπκίν.
Εκτός από τον Χουσεΐν Τσαπκίν, η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν έχει αντικαταστήσει 43 διοικητές σε αστυνομικές υπηρεσίες, από τη στιγμή που έγινε γνωστό το σκάνδαλο διαφθοράς, με την αιτιολογία ότι δεν είχαν ενημερώσει την κυβέρνηση.
Εκτός από τον Χουσεΐν Τσαπκίν, η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν έχει αντικαταστήσει 43 διοικητές σε αστυνομικές υπηρεσίες, από τη στιγμή που έγινε γνωστό το σκάνδαλο διαφθοράς, με την αιτιολογία ότι δεν είχαν ενημερώσει την κυβέρνηση.
Το θέμα είναι αν θα καταφέρει να ελέγξει την κατάσταση. Τον Ιούνιο στο Γκεζί Παρκ τα κατάφερε, τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά...
Από την πλευρά του, σε καταγγελία εναντίον όσων παραβιάζουν τη μυστικότητα της εισαγγελικής έρευνας σχετικά με την υπόθεση της διαφθοράς προέβη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.
Ο Μποζντάγ, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή Δικαιοσύνης της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, είπε πως«παρά τη μυστικότητα της εισαγγελικής έρευνας και τη στιγμή που κι εμείς ως κυβέρνηση δεν διαθέτουμε καμιά πληροφορία, βλέπουμε ότι τα μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν στοιχεία από την έρευνα» και προχώρησε στην καταγγελία «όσων παραβιάζουν τη μυστικότητα, είτε είναι εισαγγελείς, είτε γραμματείς, είτε αστυνομικοί».
Ανάμεσα στους 52 συλληφθέντες, που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς (κατηγορούνται για δωροδοκία σε σχέση με κρατικές συμβάσεις), βρίσκονται οι γιοι τριών υπουργών και ισχυροί επιχειρηματίες.
Πρόκειται για τους γιους των υπουργών Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ. Η εισαγγελική έρευνα αφορά σε ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, λαθρεμπόριο χρυσού και δωροδοκία δημοσίων λειτουργών.
Η καθημερινή τουρκική εφημερίδα «Daily Radikal» φέρνει στο φως της δημοσιότητας φωτογραφίες από το σπίτι του γιου του υπουργού Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ, εκεί όπου βρέθηκε, έπειτα από έφοδο της αστυνομίας, ένα μεγάλο ποσό από δολάρια και ευρώ, μέσα σε κουτιά παπουτσιών.
Επίσης 4,5 εκατομμύρια δολάρια, κατέσχεσαν οι αρχές και από την έφοδο στο σπίτι του γενικού διευθυντή της τράπεζας «Halkbank», Σουλεϊμάν Ασλάν.
Τα χρήματα βρέθηκαν και εδ κρυμμένα σε κουτιά παπουτσιών στη βιβλιοθήκη του σπιτιού του Ασλάν, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στους συλληφθέντες. Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ο προσκείμενος στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δήμαρχος της συνοικίας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης!
Μεταξύ των συλληφθέντων, είναι και γνωστοί επιχειρηματίες, όπως ο μεγιστάνας του κατασκευαστικού τομέα Αλί Αγιάογλου, ο Αζέρος επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ, που κατηγορείται ότι δωροδόκησε τους γιους των υπουργών.
Την ίδια ώρα γίνεται λόγος και για τέταρτο υπουργό για τον οποίο η τουρκική εισαγγελία διαθέτει οπτικό υλικό από τη στιγμή κατά την οποία ο ίδιος παίρνει από επιχειρηματία το ποσό του 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τέταρτος υπουργός είναι ο αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα υπουργός, Εγκεμέν Μπαγίς.
Η πρώτη αφορά στις δραστηριότητες του επιχειρηματία Ρεζά Ζαράφ, ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία και για παράνομη εξαγωγή χρυσού στο Ιράν.
Η δεύτερη έρευνα αφορά στο δήμαρχο της συνοικίας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης και την άδεια που παρείχε ο δήμος για κατασκευή ξενοδοχείου σε σημείο από όπου περνά η γραμμή μετρό «Μαρμαραϊ» που εγκαινιάστηκε πρόσφατα και σύμφωνα με την έκθεση των ειδικών δεν ήταν κατάλληλη για κατασκευή. Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας.
Η τρίτη υπόθεση αφορά δημόσιες εκτάσεις για τις οποίες οι κατά τόπους δημοτικές αρχές δεν χορηγούσαν άδεια κατασκευής, με αποτέλεσμα να εκδοθούν οι άδειες μετά από δωροδοκία, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας. Στην υπόθεση εμπλέκονται ο γιος του υπουργού Περιβάλλοντος και επιχειρηματίες όπως ο Αλί Αγάογλου ο οποίος δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό κλάδο.