Καταχωρισμένη στα αρχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως ύποπτη για διακίνηση όπλων προς τη Συρία είναι ήδη από το 2009 η τουρκική εταιρεία TSS Silah Ve Savunma Sanayi Dis Ticaret Ltd., που βρίσκεται πίσω από την αγορά και μεταφορά των πυρομαχικών που κατασχέθηκαν στο πλοίο «Νour M.» ανοιχτά της Σύμης. Από απόρρητα έγγραφα του WikiLeaks που δημοσιεύει σήμερα η Καθημερινή, προκύπτει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιούσε (με απόρρητο τηλεγράφημά του) την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σόφια για επικείμενη εξαγωγή ναρκών και πυροκροτητών στη Συρία από την εταιρεία TSS Silah Ve Savunma Sanayi Dis Ticaret Ltd.
Ειδικότερα, από το απόρρητο τηλεγράφημα προκύπτει ότι η TSS Silah Ve Savunma Sanayi Dis Ticaret Ltd. είχε αποπειραθεί να εξαγάγει νάρκες και πυροκροτητές στη Δαμασκό χρησιμοποιώντας πλαστογραφημένα έγγραφα που εμφάνιζαν ως τελικό αποδέκτη του φορτίου την Υεμένη. Η επικείμενη (τον Αύγουστο του 2009) εξαγωγή του πολεμικού υλικού είχε απασχολήσει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και την κυβέρνηση της Βουλγαρίας, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με απόρρητο τηλεγράφημά του ζητούσε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σόφια να προβεί σε ενέργειες προκειμένου να ματαιωθεί η εξαγωγή των όπλων.
Η ίδια τουρκική εταιρεία εμπλέκεται και στην εν εξελίξει υπόθεση του «Nour M.». Από τα συνοδευτικά έγγραφα που βρέθηκαν στο motorship, προκύπτει ότι τα πυρομαχικά πουλήθηκαν από την κρατική αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας Ukrinmash στην τουρκική εταιρεία TSS Silah Ve Savunma Sanayi Dis Ticaret Ltd. Tην Τετάρτη μάλιστα, η Ukrinmash έστειλε επιστολή στο Λιμεναρχείο Ρόδου στην οποία:
α) επιβεβαιώνει ότι πούλησε το εμπόρευμα στην τουρκική TSS,
β) ότι η πώληση του φορτίου με τα πυρομαχικά έγινε σύμφωνα με όσα ορίζει η νομοθεσία της Ουκρανίας και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η Ukrinmash διευκρινίζει ακόμα ότι τα εμπορευματοκιβώτια και το motorship τής παραχωρήθηκαν απευθείας από την ΤSS αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ίδια δεν είχε καμία ανάμειξη στη μίσθωση του «Nour M.» και όσα ακολούθησαν τον απόπλου του πλοίου από το λιμάνι Oktyabrsk της Ουκρανίας την 27η Οκτωβρίου.
Ανακοίνωση εξέδωσε και η μητρική εταιρεία της Ukrinmash, Ukrspecexport. Σε αυτήν αποδίδει τα δημοσιεύματα στον Τύπο σε προβοκάτσια με στόχο να πλήξουν το προφίλ της Ουκρανίας ως ηγέτιδας χώρας στην παραγωγή και εξαγωγή στρατιωτικού υλικού. «Το υπουργείο Αμυνας της Λιβύης παρουσίασε στην ουκρανική πλευρά το πιστοποιητικό του τελικού χρήστη. Το έγγραφο ήταν επικυρωμένο από το προξενικό τμήμα του υπουργείου Εξωτερικών της Λιβύης και το προξενείο της Ουκρανίας στην ίδια χώρα», γράφει στην ανακοίνωσή της η Ukrspecexport.
Σημειώνεται ότι με απόφαση της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, το εμπόρευμα κατασχέθηκε την Τετάρτη από το Τελωνείο Ρόδου. Από τον δειγματοληπτικό έλεγχο προέκυψε ότι τα 55 κοντέινερ περιείχαν σφαίρες και βλήματα διαφόρων διαμετρημάτων. Εως χθες δεν είχαν βρεθεί όπλα. Δεν πρόκειται για καινούργιο πολεμικό υλικό αλλά παλαιά πυρομαχικά που έχουν κατασκευαστεί στην ΕΣΣΔ τις δεκαετίες 1970 και 1980. Το πλοίο εντοπίστηκε την περασμένη Παρασκευή ανοιχτά της Σύμης και πιθανολογείται ότι είχε προορισμό τη Συρία.
strategyreports