6.11.13

Μέλι: Το Νέκταρ των Θεών & το «Βουλγάρικο» μέλι

Μέλι (1)Το Νέκταρ των Θεών, το «Βουλγάρικο» μέλι  και το πέμπτο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας
γράφει ο συνεργάτης μας, Λεωνίδας Κουμάκης

Το μέλι, ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό προέρχεται από το νέκταρ των φυτών που μαζεύουν οι μέλισσες και αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους.
Η θρεπτική και θεραπευτική αξία του μελιού αναγνωρίζεται από την εποχή της αρχαιότητας: Ο Ιπποκράτης (πέθανε σε ηλικία 104 ετών) αλλά και όλοι οι γιατροί της αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο, ενώ από τον Όμηρο μέχρι τον πατέρα της φαρμακευτικής Διοσκουρίδη και από τον Πυθαγόρα μέχρι τον Αριστοτέλη το μέλι αναφέρεται σαν τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας με ιδιότητες που βοηθούν στην καλή υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Εκτός όμως από την θρεπτική και θεραπευτική του αξία, το μέλι θεωρείτο από τους αρχαίους Έλληνες πολύτιμο αντιγηραντικό : Οι Θεοί του Ολύμπου τρέφονταν με μέλι (Νέκταρ των Θεών), ο Αριστοτέλης θεωρούσε πως το μέλι παρατείνει την ζωή των ανθρώπων, ενώ ο Δημόκριτος απέδιδε την μακροβιότητα του στο μέλι (πέθανε σε ηλικία 110 ετών!).
Όλα αυτά βέβαια από το αξεπέραστο και αυθεντικό μέλι της ανόθευτης Ελληνικής φύσης με τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, την μεγάλη ηλιοφάνεια, την τεράστια ποικιλία των λουλουδιών και των δασικών φυτών που προσφέρουν πληθώρα φυσικών αντιοξειδωτικών ουσιών όπως είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη B6, το ασβέστιο, το φώσφορο, το μαγνήσιο, το νάτριο, το κάλιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και πολλά άλλα. Από το αυθεντικό μέλι της ανόθευτης Ελληνικής φύσης που θεωρείται, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, φάρμακο για πολλές ασθένειες όπως είναι η δυσκοιλιότητα, η καρδιοπάθεια, η αναιμία, η αδενοπάθεια, η αδυναμία του οργανισμού, η κατάπτωση, το έλκος στομάχου, οι παθήσεις του εντέρου, η αϋπνία, ο πονόλαιμος, ο βήχας, τα εγκαύματα, οι πληγές και πολλές άλλες!
.
Μέλι (2)
.
Πολλές φορές ο σύγχρονος καταναλωτής αναρωτιέται πως είναι δυνατόν ένα εισαγόμενο μέλι στα ράφια των αλυσίδων λιανικής να πωλείται σε πολύ φτηνές τιμές (3 περίπου Ευρώ το μισό κιλό) όταν ένα αντίστοιχο μέλι που φέρει την ένδειξη «Ελληνικό προϊόν» έχει διπλάσια ή ακόμα και τριπλάσια τιμή.
Η απάντηση είναι απλή: Στην Κίνα ή σε άλλες μεγάλες χώρες – παραγωγούς μελιού, οι μονοανθηκές καλλιέργειες παράγουν τεράστιες ποσότητες από «νερουλά» μέλια, με μεγάλα ποσοστά υγρασίας, τα οποία δεν αποκλείεται καθόλου να περιέχουν γύρη από γενετικά τροποποιημένα φυτά. Μέσα σε όχι ιδιαίτερα καλές κλιματολογικές συνθήκες, η «παραγωγή» των μελιών αυτών  βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα (70 περίπουκιλά ανά κυψέλη) και η επεξεργασία τους γίνεται με ολοένα και περισσότερο προηγμένες «τεχνολογίες».
Αντίθετα, ένα αυθεντικό Ελληνικό μέλι που προέρχεται μέσα από την ανόθευτη Ελληνική φύση, παράγεται από πάρα πολλά άνθη ή φυτά του δάσους, είναι «σφικτό», χωρίς καμιά πιθανότητα να έχει γύρη από γενετικά τροποποιημένα άνθη ή φυτά (στην χώρα μας ευτυχώς δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα – τουλάχιστον μέχρι τώρα). Επί πλέον, όταν (και όποτε) η παραγωγή σε ένα Έλληνα μελισσοκόμο φθάσει τα 20 κιλά ανά κυψέλη στήνεται …. πανηγύρι και το ελληνικό μέλι παραδοσιακά δέχεται ελάχιστη τυποποίηση και επεξεργασία.
Πως όμως ο Έλληνας καταναλωτής θα πρέπει να αξιολογήσει μια ελκυστική, όμορφη και φτηνή συσκευασία μελιού που βρίσκει στα ράφια των αλυσίδων λιανικής;
Πρώτα από όλα πρέπει να ψάξει στις ενδείξεις της ετικέτας την Χώρα Συγκομιδής. Η αναγραφή της Χώρας Συγκομιδής στην συσκευασία του μελιού είναι υποχρεωτική. Αν στην συσκευασία αναγράφεται η ένδειξη «Παράγεται στην ΕΕ» σημαίνει κατά 99% ότι εισάγεται από το εξωτερικό γιατί αν παραγόταν στην χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λέγεται ΕΛΛΑΔΑ, θα έγραφε οπωσδήποτε την ένδειξη «Ελληνικό προϊόν»!
Στον χώρο πάντως του μελιού, όπως και σε όλες δυστυχώς τις εμπορικές δραστηριότητες, δεν λείπουν οιαπατεώνες και τα λαμόγια τα οποία έχουν βρει ένα πανεύκολο δρόμο εύκολου πλουτισμού σε βάρος των κορόιδων – καταναλωτών:
Ο δρόμος αυτός ξεκινάει από την Κίνα που εξάγει ετησίως στην Βουλγαρία 1.700 τόνους φτηνού μελιού με τιμή1,25 Δολάριο … το κιλό! Οι δικοί μας απατεώνες παίρνουν από την Βουλγαρία, το 26ο κράτος – μέλος της Ε.Ε., Κινεζικό μέλι το οποίο είτε εμφανίζουν σαν προϊόν που δήθεν «Παράγεται στην ΕΕ», είτε το πουλάνε στους ανυποψίαστους καταναλωτές σαν …. Ελληνικό, αφού το αναμίξουν με αυθεντικό Ελληνικό μέλι!
.
Μέλι (3)
Η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι πολύ εύκολη: Κάθε εισαγωγή Κινέζικου μελιού από την Βουλγαρία (όπου βαφτίζεται «Βουλγαρικό») πρέπει να καταγράφεται με μια φωτοτυπία κάθε τιμολογίου εισαγωγής και πλήρη στοιχεία του εισαγωγέα ώστε να είναι εύκολος ο έλεγχος, μέσα στην Ελλάδα, που και πως ο κάθε εισαγωγέας «Βουλγάρικου» μελιού το διέθεσε στην Ελληνική αγορά.
Η απλή αυτή λύση «σκαλώνει» στην μόνιμη γραφειοκρατία των «αρμοδίων υπηρεσιών» του Δημοσίου, το οποίο έχει «διευθυντές» και «υπεύθυνους» με την νοοτροπία «Εγώ είμαι το κράτος» το οποίο βέβαια πολλάκις μετατρέπεται σε παραμάγαζο προς «ίδιον όφελος».
Οι «αρμόδιοι» αυτοί «παράγοντες» έχουν την πεποίθηση πως «Οι Υπουργοί έρχονται και παρέρχονται» ενώ οι ίδιοι μένουν σταθεροί και ακλόνητοι υπό την προστασία της αιώνιας μονιμότητας, των εργατοπατέρων – συνδικαλιστών και των κομμάτων της πελατειακής σχέσης που κατέστρεψαν και καταστρέφουν ακόμα την Ελλάδα. Αν μάλιστα κάποιος διεφθαρμένος «αρμόδιος» πιαστεί στα πράσα να χρηματίζεται, υπάρχουν οι εφεδρείες των «πειθαρχικών συμβουλίων», των «εφέσεων» και της διαδικασίας «απονομής δικαιοσύνης» σε ένα απροσδιόριστης διάρκειας μέλλον.
Ένα άλλο παρόμοιο και πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα υπάρχει και στην περίπτωση των Γεωργικών εφοδίων όπου οι «αρμόδιοι» γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους εντολές Υπουργών για μια ολόκληρη δεκαετίαπρος όφελος μιας χούφτας πολυεθνικών!!! (Σχετικό είναι το άρθρο μας 3ης Μαΐου 2013 με τίτλο  Γεωργικά εφόδια: Ελάχιστες πολυεθνικές ελέγχουν την παγκόσμια αγορά και φυσικά την Ελληνική, επιβάλλοντας ανεξέλεγκτες τιμές!)
Κάτω λοιπόν από αυτά τα δεδομένα οι απατεώνες και οι ατσίδες ζουν και βασιλεύουν με την ευλογία των «αρμοδίων» παραγόντων των διαφόρων Υπουργείων που αρνούνται να εφαρμόσουν, δια της μεθόδου της γραφειοκρατίας, ακόμα και εντολές Υπουργών!
Μέσα λοιπόν στο πλαίσιο αυτό καλούμαστε, οι  καταναλωτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, να ξεχωρίσουμε τοαυθεντικό Ελληνικό μέλι, που παραμένει ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό, από τα μέλια που μας προσφέρουν σαν Ελληνικά τα διάφορα λαμόγια και οι διάφοροι απατεώνες προκαλώντας τεράστια ζημιά στην διαχρονική φήμη του αυθεντικού Ελληνικού μελιού και στο μέλλον των Ελλήνων μελοπαραγωγών.
Ένα πολύ σωστό βήμα προβολής αυθεντικού Ελληνικού μελιού είναι σίγουρα τα διάφορα «Φεστιβάλ μελιού» που οργανώνονται ανά την Ελλάδα με την φροντίδα των Δήμων και των τοπικών παραγωγών (όπως αυτό που διοργάνωσε ο Δήμος Γορτυνίας και μελισσοκόμοι της περιοχής στην Βυτίνα, μεταξύ 25 και 28 Οκτωβρίου 2013), αποκλείοντας έτσι τους απατεώνες που θέλουν να πουλήσουν εκ του ασφαλούς νοθευμένα μέλια σε ανυποψίαστους καταναλωτές, να κάνουν μια αρπαχτή και να εξαφανιστούν, όπως ακριβώς γίνεται στα διάφορα «πανηγύρια».
.
Μέλι (4)
Ένας θεσμός που ξεκίνησε το έτος 2007 με στόχο να υπηρετήσει την ιδέα του αυθεντικού Ελληνικού μελιού (1οΦεστιβάλ Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας), στηρίχτηκε στην πρωτοβουλία μιας ιδιωτικής εταιρίας οργάνωσης εκθέσεων (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού) αλλά και επαγγελματιών του κλάδου (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού και λοιπών προϊόντων Κυψέλης, Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας, Γεωπονική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – Εργαστήριο Μελισσοκομίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Εργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας). Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίχτηκε από την Νομαρχία Πειραιά και τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η πρώτη αυτή προσπάθεια σημείωσε τεράστια επιτυχία αφού το καταναλωτικό κοινό ήταν βέβαιο πως η συμμετοχή τόσο πολλών φορέων πρόσφερε 100% εγγύηση ότι όλα τα προϊόντα που εκτίθεντο ήταν αυθεντικόΕλληνικό μέλι, με όλες τις πολύτιμες ιδιότητες που του προφέρει η πλούσια Ελληνική φύση.
Ήδη επίκειται (Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013, 4μμ – 9μμ, Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013, 10πμ – 9μμ και Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013 10πμ – 8μμ) το 5ο Φεστιβάλ Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, στο Φάληρο.
Με μια όμως σημαντική διαφορά: Φέτος δεν αναφέρεται στην σχετική ιστοσελίδα της έκθεσης κανένας από τους επαγγελματικούς φορείς που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία  του 1ου Φεστιβάλ Μελιού και οι οποίοι αποτελούσαν, για ένα ανυποψίαστο καταναλωτή, 100% εγγύηση ποιότητας των μελιών του Φεστιβάλ.
Αντιλαμβανόμαστε πως οι οργανωτές (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού), σαν ιδιωτική επιχείρηση επιδιώκει την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων εκθετών για το (θεμιτό) κέρδος, χωρίς βέβαια να έχει την δυνατότητα να εγγυηθεί ή να ελέγξει την ποιότητα των προϊόντων που εκτίθενται στις διάφορες εκθέσεις που διοργανώνει.
Σε ένα ευαίσθητο τομέα της αγροτικής μας παραγωγής, στον οποίο τα τεράστια πλεονεκτήματα του αυθεντικούΕλληνικού μελιού είναι σαρωτικά, χάθηκε ο κόσμος να κλειστεί ερμητικά η πόρτα σε κάθε πιθανό απατεώνα που δεν θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να χρυσοπληρώσει «προνομιακούς» χώρους για να μας πουλήσει «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ;
Δεν θα ήταν καλύτερα οι οργανωτές του Φεστιβάλ να έχουν μαζί τους όλους τους φορείς που είχαν την πρωτοβουλία και έδωσαν ηχηρό παρόν στο 1ο Φεστιβάλ Μελιού και άλλους τόσους, να τους ζητήσουν να κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους γνησιότητας σε όλα τα προϊόντα που εκτίθενται, ώστε να εμπεδωθεί αμετάκλητα στην συνείδηση των καταναλωτών η βεβαιότητα ότι μπορούν άφοβα να διαλέξουν αυθεντικό Ελληνικό μέλι στοΦεστιβάλ Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας;
Αν δεν κλείσει ερμητικά και αποτελεσματικά η «κερκόπορτα» που υπάρχει για τους απατεώνες οι οποίοι κάνουν τεράστια ζημιά στην φήμη και στην αξία του αυθεντικού Ελληνικού μελιού, φοβόμαστε ότι στο πολύ προσεχές μέλλον, μια ακόμα ελπιδοφόρα πρωτοβουλία, όπως αυτή του «Φεστιβάλ Μελιού», θα καταλήξει στο επίπεδο αξιοπιστίας ενός «πανηγυριού της αρπαχτής», όπως τόσα και τόσα σε ολόκληρη την Ελλάδα…..