27.11.13

Ο "νέος" Δ.Αβραμόπουλος: Από "περιστέρι της ειρήνης" σε "δικέφαλο αετό"


Μια εντυπωσιακή πολιτική στροφή προς τις πλέον "σκληρές" πατριωτικές-εθνικές θέσεις καταγράφεται στο πρόσωπο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη αβραμόπουλου, όταν πριν από έξι μήνες περίπου, μετακόμισε "αναγκαστικά" (λόγω απαίτησης Ε.Βενιζέλου) από το υπουργείο Εξωτερικών στο γνώριμό του ΥΠΕΘΑ.
Μια στροφή που έχει εντυπωσιάσει φίλους και εσωκομματικούς του αντιπάλους και ο καιρός και οι καταστάσεις θα δείξουν αν πρόκειται για καιροσκοπική κίνηση που στόχο έχει να συνασπίσει γύρω του το πατριωτικό μπλοκ της κεντροδεξιάς-δεξιάς που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της παράταξης ή αποτελεί προϊόν πολιτικής ωριμότητας.

Και μια άλλη σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τον πρότερο πολιτικό του βίο: Δείχνει αποφασιστικός.
Δεν διστάζει να λέει "Μέχρις εδώ και μη παρέκει" στις μειώσεις των αποδοχών των στελεχών των ΕΔ, δεν διστάζει να πηγαίνει στην Βουλή εξοπλιστικά πακέτα, μικρά αλλά ουισαστικα, δεν διστάζει να ανοίγει τον κρατικό κορβανά για ασκήσεις των ΕΔ, πάει στις ΗΠΑ και ζητάει σημαντικά οπλικά συστήματα,κάνει την βολή των S-300PMU1, δέχεται τον Ρώσο υπουργό Άμυνας και γενικά δείχνει ότι ετοιμάζεται για την "επόμενη ημέρα".
Στην πρόσφατη υπόθεση της σύλληψης των βουλευτών του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή, κράτησε αποστάσεις.
Ούτε μία δήλωση επιδοκιμασίας δεν βγήκε από το στόμα του, όταν ακόμα και στελέχη όπως ο συνάδελφός του υπουργός Α.Γεωργιάδης και σαφώς πολιτικά πολύ πιο κοντά στον Λαϊκό Σύνδεσμο,  είχε "σκαρφαλώσει στα κάγκελα" και ούρλιαζε "Φυλακίστε τους"!
Στην σύλληψη του ταγματάρχη των Πεζοναυτών, πέρα από το γεγονός ότι το θεώρησε εσωκομματική "πεπονόφλουδα" αφού δεν είχε ενημερωθεί για την υπόθεση το χειρίστηκε άριστα με μία δήλωση πουκράτησε αποστάσεις από τις ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ και δικαιώθηκε άμεσα: Μια καταδίκη για τις δύο κυνηγετικές καραμπίνες των οποίων είχαν λήξει οι άδειες και μέχρι εκεί.
Είναι πλήρως διαφοροποιημένος από την πολιτική Βενιζέλου στο υπουργείο Εξωτερικών σε ότι αφορά την αποδοχή των Τουρκοκυπρίων ως επίσημων συνομιλητών της Αθήνας και γενικότερα της εμπλοκής της Ελλάδας στην υπόθεση μιας "τετραμερούς" (Ελλάδας-Τουρκίας-Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων) συζήτησης του θέματος.
Και αυτό φρόντισε χθες να το τονίσει στην κοινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Ευρωβουλής με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, ενόψει της ελληνικής Προεδρίας.
Απαντώντας στον Αντιπρόεδρο της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών, Βρετανό ευρωβουλευτή Geoffrey Van Orden ο οποίος στην τοποθέτησή του ζήτησε "να ασκήσει η Ελλάδα επιρροή στους Ελληνοκυπρίους και η Τουρκία στους Τουρκοκυπρίους", δηλαδή να μεταπέσει το Κυπρικό πρόβλημα από διεθνές σε τετραμερές, όπως καταδείκνύει η πολιτική που ασκεί ο Ε.Βενιζέλος στο ΥΠΕΞ: 

"Η Ελλάδα δεν ασκεί επιρροή επάνω στη Κυπριακή Δημοκρατία. Η Άγκυρα ασκεί επιρροή επάνω στους Τουρκοκύπριους και στα εκεί στρατεύματα κατοχής. Εμείς στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που είναι κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και των βασικών αξιών και αρχών που διέπουν την λειτουργία, την ύπαρξη και τη προοπτική της μεγάλης Ευρωπαϊκής νέας μας χώρας".
Πιο ηχηρό "χαστούκι" δεν μπορούσε να υπάρξει στο πρόσωπο του Ε.Βενιζέλου.
Και έδωσε και μια καθαρή απάτνηση στον στον Μάρτιν Σουλτς ,πρόεδρο του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου αναφορικά με τις πομφόλυγες που ακούγονται από τύπους σαν τον παιδόφιλο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, περί ανάγκης μηδενισμού των ελληνικών αμυντικών δαπανών: “Κύριε Σούλτς δεν έχουμε γείτονα το Λουξεμβούργο” του είπε με νόημα,
Κατά ένα περίεργο τρόπο το "περιστέρι της ειρήνης" έχει μετορφωθεί σε έναν "αετό" και μάλιστα δικέφαλο: Κοιτάζει προς ΗΠΑ και Ρωσία. Και κοιτάζει τις δύο χώρες στα μάτια...
Οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ είναι άριστες και οι επαφές του με τα γνωστά κέντρα της Ουάσιγκτον είναι καλύτερες από οποιονδήποτε άλλον Έλληνα πολιτικό.
Αλλά και με τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν, έχουν ειλικρινή σχέση, μιλάνε ο ένας στον άλλο με τα μικρά τους ονόματα και μόλις την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο της προετοιμασίας επίσκεψης Ρώσων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της αμυντικής βιομηχανίας ακούστηκε να λέει "Η Ρωσία είναι πολύ μεγάλη και πολύ κοντά στην Ελλάδα για να υποκριθούμε ότι δεν την βλέπουμε. Τα πράγματα έχουν αλλάξει"...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
.