Ως "τελευταία ευκαιρία" για τις ελληνορωσικές σχέσεις τουλάχιστον σε ότι αφορά το υπάρχον πολιτικό σκηνικό, περιγράφει η ρωσική πλευρά το κλίμα μέσα στο οποίο γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών για την αγορά-διάσωση του ΟΣΕ και του Οργανισμού Λιμένος Θεσαλονίκης, αλλά και την ενεργοποίηση μέρους ή ολόκληρης της διακρατικής συμφωνίας ύψος 1,2 δισ. ευρώ για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού από την Ρωσία.
Τα παραπάνω, μαζί με μία σειρά διευκολύνσεων που έχει ζτήσει η Ρωσία από την Ελλάδα σε ότι αφορά τα αγκυροβόλια και τις μετακινήσεις αεροναυτικών δυνάμεων προς τη Μ.Ανατολή ήταν το βασικό "μενού" στην ατζέντα του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών και μεγάλου νικητή στην αναμέτρηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Τ.Κέρι στην κρίση της Συρίας, Σεργκέϊ Λαβρόφ με τους Α.Σαμαρά, Ε.Βενιζέλο και Δ.Αβραμόπουλου με τους οποίους συναντήθηκε και συνομίλησε.
Πριν λίγο ο Σ.Λαβρόφ μιλώντας σε συμπόριο που διοργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο παρόντων των υποργών Εξωτερικών Ε.Βενζέλου και Εθνικής Αμύνης Δ.Αβραμόπουλου, τόνισε ότι "Ελλάδα και Ρωσία είναι σταθεροί εταίροι και φίλοι που υποστηρίζουν τον σεβασμό των αρχών δικαίου και την επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου στον πολυκεντρικό κόσμο. Η Ρωσία πάντα ήθελε μια ισχυρή και ευημερούσα Ελλάδα, αλλά πρέπει να το θέλει και η Ελλάδα".
Ο Βλαδιμίρ Γιακούνιν, πρόεδρος των δύο ρωσικών ιδρυμάτων που συνδιοργανώνουν τις εκδηλώσεις αλλά και πρόεδρος της κρατικής εταιρείας "Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι", τόνισε ότι οι ρωσικές προτάσεις δεν είναι απλά οι καλύτερες για τον ΟΣΕ και τον ΟΛΘ. Είναι οι μοναδικές σονβαρές προτάσεις που υπάρχουν.
Στην Μόσχα υπάρχουν φόβοι ότι θα επαναληφθεί το φαινόμενο της ΔΕΠΑ, δηλαδή, θα σαμποταριστεί η ρωσική υποψηφιότητα για ΟΛΘ και ΟΣΕ με αποτέλεσμα να αποσυρθεί ολοκληρωτικά η Ρωσία από το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων σβήνοντας την όποια ελπίδα να υπάρξουν καλύτερες προσφορές μαπό τις ιδιαίτερα ανιμεικές που υπάρχουν σήμερα από δυτικές εταιρείες (βασικά θέλουν τις δημόσιες εταιρείες για ένα "κομμάτι ψωμί").
Ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφέρθηκε εκτενώς στη συμβολή του Καποδίστρια στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής διπλωματίας στις αρχές του 19ου αιώνα και στην πρωτοπόρα αντίληψή του για τον συνδυασμό ρεαλισμού και μετριοπάθειας ενάντια στον αυταρχισμό της εποχής.
Λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης, ο Δ. Αβραμόπουλος είχε ολιγόλεπτη κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Σ.Λαβρόφ, ο οποίος αναχωρεί σήμερα το απόγευμα.
defencenet.gr