2.10.13

Μήπως πεινάνε και στην Αυστρία;

02/10/2013
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Μετά την κατάρριψη του μύθου (που, όπως είπαμε, κατέληξε σε «κυρίαρχη άποψη»), σύμφωνα με τον οποίο (και την οποία), ότι ακόμη και ο ναζισμός και το κοινό έγκλημα μπορούν να περιβληθούν μανδύα δημοκρατικής νομιμοποίησης μέσω της λαϊκής ψήφου, ένας ακόμη μύθος – κυρίαρχη άποψη οδηγείται σε κατακρήμνιση (αν και αποδεικνύεται πιο ανθεκτικός).
Ο λόγος, για την άποψη ότι στο ναζισμό (αλλά και στην επιλογή, όπως επιτέλους αποδείχθηκε, μιας εγκληματικής οργάνωσης) μπορεί κανείς να οδηγηθεί λόγω της ανέχειας.
Πέρασε σχεδόν απαρατήρητο, αλλά την προηγούμενη Κυριακή είχαμε εκλογές στην Αυστρία.

Πρώτοι, με ποσοστό 26,6% (από 29,3% στις εκλογές του 2008), αναδείχθηκαν οι Σοσιαλδημοκράτες, δεύτερο, με ποσοστό 24% (26% το 2008) ήλθε το Λαϊκό Κόμμα, και τρίτο το ναζιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, που αύξησε σημαντικά το ποσοστό του, ξεπερνώντας τον «στόχο» του 20% και συγκεντρώνοντας 20,7%, έναντι 17,5% του 2008.
Πρόκειται για το κόμμα του αλήστου μνήμης Γιεργ Χάιντερ, ο οποίος το 2000 είχε λάβει μέρος στον κυβερνητικό συνασπισμό με τον καγκελάριο Σιούσελ, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις και παραμένοντας στην εξουσία ως το 2006.
Σήμερα, αρχηγός είναι ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος πανηγυρίζει.
Ως γνωστόν, η Αυστρία όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει κανένα οικονομικό πρόβλημα, αλλά είναι μια από τις πλέον ευημερούσες ευρωπαϊκές χώρες.
Μόλις λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, έγινε γνωστό ότι, βάσει των στοιχείων της Κομισιόν, η Αυστρία κατέλαβε την πέμπτη θέση από πλευράς ανταγωνιστικότητας στον κατάλογο των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης —μετά τη Γερμανία, την Δανία, τη Σουηδία και το Λουξεμβούργο που καταλαμβάνουν τις τέσσερις πρώτες θέσεις.
Στην έκθεσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει στην Αυστρία «σταθερές επιδόσεις σε πολλούς τομείς», αναφέροντας ότι από πλευράς παραγωγικότητας εργασίας η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ.
Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν πως η Αυστρία βελτίωσε πανευρωπαϊκά τη θέση της μετά το 1995 (χρονιά της ένταξής της στην ΕΕ), ανεβάζοντας τις εξαγωγές της ως ποσοστό του ΑΕΠ από 35% σε 57%.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, ανακοινώθηκε ότι μέσα στο 2012 οι αυστριακές εξαγωγές σημείωσαν νέο ρεκόρ, φθάνοντας τα 123,4 δις ευρώ, ενώ για φέτος αναμένεται να επιτευχθεί ο «ονειρικός στόχος» των 125 δις.
Σημειώνεται ότι το αυστριακό εξωτερικό εμπόριο αποτελεί σημαντικό παράγοντα της αυστριακής οικονομίας, αντιπροσωπεύοντας το 2011 το 57,3% του ΑΕΠ (έναντι 34,8% του ΑΕΠ το 1995), που είναι αρκετά υψηλότερο από τον μέσο όρο στις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκεται στο 43,6% του ΑΕΠ.
Στην Αυστρία υπάρχουν σήμερα πάνω από 44.000 επιχειρήσεις που εξάγουν στο εξωτερικό, με στόχο ο αριθμός τους να ανέλθει στις 50.000 το 2014, καθώς τα έξι από τα δέκα ευρώ της αυστριακής ευημερίας προέρχονται από τις εξαγωγές προϊόντων ή υπηρεσιών και το 2014 αναμένεται η αντιστοιχία αυτή να αυξηθεί στα επτά από τα δέκα ευρώ.
Βέβαια, μόλις τα λες αυτά, προκύπτει ότι έχει δημιουργηθεί και άλλη (ρατσιστική) κυρίαρχη άποψη: Ότι η Αυστρία… έχει παράδοση (δεν το λένε, αλλά εννοούν το ναζισμό)!
Άρα, το έχουν στο… DNA τους!
Επειδή όλα αυτά είναι ανοησίες, πρέπει κάποιος να μας εξηγήσει για ποιο λόγο στην ευημερούσα Αυστρία παρουσίασε άνοδο ο ναζισμός!