7.9.13

Μεγάλωσε το χάσμα ανάμεσα σε ΗΠΑ- Ρωσία



Κοινή ανακοίνωση στην οποία καταδικάζουν την επίθεση της 21ης Αυγούστου στη Συρία υπέγραψαν 11 χώρες. Η κοινή ανακοίνωση θεωρείται, σε διπλωματικό επίπεδο, μια μικρή νίκη για τον Μπαράκ Ομπάμα, ύστερα και από την ατελέσφορη, όσον αφορά τη Συρία, σύνοδο, όπου Ομπάμα και Πούτινσυμφώνησαν ότι διαφωνούν.

Στην ανακοίνωση των 11, που ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, οι χώρες ζήτησαν να δοθεί μία αυστηρή διεθνής απάντηση για τη χρήση χημικών όπλων.

"Τα στοιχεία σαφώς καταδεικνύουν πως η συριακή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την επίθεση, η οποία έγινε με έναν με έναν τύπο χημικών όπλων που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση", τονίσθηκε στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, η οποία δημοσιεύθηκε ενώ περαιωνόταν η σύνοδος της G20.




Την ανακοίνωση προσυπέγραψαν οι ηγέτες της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Σαουδικής Αραβίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Όλες αυτές οι χώρες, εκτός της Ισπανίας, είναι μέλη της G20.

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν

Όπως είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ΗΠΑ και Ρωσία δεν συνέκλιναν στις απόψεις τους σχετικά με τη Συρία, με τον ρώσο πρόεδρο να σημειώνει ότι μία στρατιωτική επέμβαση θα ήταν "αντιπαραγωγική" και θα αποσταθεροποιούσε τη Μέση Ανατολή.

Πρόσθεσε ότι μια στρατιωτική επέμβαση θα βλάψει την παγκόσμια οικονομία και θα ανακόψει την ανάπτυξη.

Ομπάμα και Πούτιν είχαν κατ΄ ιδίαν συνάντηση -20 λεπτών- και όπως είπε ο ρώσος πρόεδρος, και οι δύο άκουσαν τις απόψεις του άλλου, τελικώς όμως διαφώνησαν.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Πούτιν είπε ότι "η χρήση χημικών ήταν προβοκάτσια από τους αντάρτες", για να προσθέσει ότι οι περισσότερες χώρες στη Σύνοδο αντιτάχθηκαν στην προοπτική του πολέμου.

Από την πλευρά του, ο Ομπάμα -στη δική του συνέντευξη Τύπου- επανέλαβε ότι υπάρχουν αποδείξεις για τη χρήση χημικών από το συριακό καθεστώς, και πως ο ίδιος έχει βεβαιότητα ότι τα στοιχεία αυτά δεν έχουν κατασκευαστεί

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι ανέφερε στον Πούτιν ότι δεν αναμένει να αλλάξει η ρωσική θέση, ωστόσο -είπε- ότι πλέον τα επιχειρήματα της Μόσχας είναι πιο αδύναμα μετά και τις αποδείξεις που υπάρχουν.

"Εκλέχθηκα για να σταματήσω τους πολέμους, όχι για να αρχίσω έναν ακόμα. Τα στοιχεία υπάρχουν και πρέπει να δράσουμε", είπε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας ότι "πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις".

Ο Ομπάμα ερωτήθηκε δύο φορές για το εάν προτίθεται να προχωρήσει στην περίπτωση που το Κογκρέσο καταψηφίσει το σχέδιο δράσης, ωστόσο αρνήθηκε να δώσει μία ευθεία απάντηση, λέγοντας: "Θα είμαστε πιο ισχυροί εάν το Κογκρέσο ψηφίσει υπέρ του σχεδίου δράσης για τη Συρία. Δεν θα παίξω ωστόσο πολιτικά παιχνίδια".

Ψυχρότητα Πούτιν- Ομπάμα στη φωτογράφηση

http://admin.nooz.gr/Uploads/g2069131.jpg

Με ιδιαίτερα συνοπτικές διαδικασίες πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ομαδική φωτογράφηση τωνG20, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της διήμερης συνόδου τους στην Αγία Πετρούπολη, η οποία σημαδεύτηκε από την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας όσον αφορά τον πόλεμο στη Συρία. 

Μεταξύ άλλων: 

* Βρετανικές πηγές μετέδιδαν ότι οι ηγέτες της Γαλλίας, της Τουρκίας, του Καναδά και της Βρετανίας παρείχαν ισχυρή στήριξη στον πρόεδρο Ομπάμα.

* Ρώσος εκπρόσωπος δήλωσε ότι μία αμερικανική επίθεση "θα έβαζε το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του διεθνούς δικαίου".

* Στην προοπτική μίας στρατιωτικής επέμβασης αντιτάχθηκε και ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, χαρακτηρίζοντας την "απερίσκεπτη".


http://admin.nooz.gr/Uploads/obama69132.jpg

http://admin.nooz.gr/Uploads/putin69131.jpg

Βρετανία

Η αναμονή της έγκρισης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πριν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας είναι μια "επικίνδυνη αρχή", δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Κάμερον σημείωσε ότι κάποιοι ηγέτες της G20 δήλωσαν στο δείπνο ότι "αν δεν πρόκειται για αυτοάμυνα ή αν δεν υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν υπάρχει νομική βάση για να αναλάβουμε δράση. Δεν πιστεύω ότι αυτό ισχύει".

"Πιστεύω ότι πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη αρχή.
 Αν δεχθούμε κάτι τέτοιο, τότε θα μπορούσε να υπάρχει μια χώρα που σφαγιάζει τον μισό λαό της, μια εμπλοκή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και κανείς δεν θα μπορεί να αντιδράσει", πρόσθεσε.

"Ένα από τα πράγματα που με απογοήτευσαν χθες είναι ότι υπάρχουν χώρες -μεταξύ αυτών και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας- που λένε ότι όλα αυτά πρέπει να τα αποφασίσει το ΣΑ του ΟΗΕ και την ίδια ώρα είναι αυτές οι χώρες που εμποδίζουν οποιαδήποτε δράση και εμποδίζουν την υιοθέτηση αποφάσεων τα τελευταία δυόμισι χρόνια", κατήγγειλε.

Γαλλία

Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι για την ανάληψη δράσης εναντίον της Συρίας είναι απαραίτητη μια όσο το δυνατόν πιο ευρεία συμμαχία, ενώ πρόσθεσε ότι αν δεν υπάρξει απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα υπάρχει ο κίνδυνος για μια νέα τέτοια επίθεση.

Ο Ομπάμα είπε ότι εκτιμά την ισχυρή υποστήριξη του γάλλου προέδρου όσον αφορά την ανάληψη δράσης εναντίον της Συρίας μετά την επίθεση της 21ης Αυγούστου. Ο Ομπάμα συναντήθηκε με τον γάλλο ομόλογό του στο περιθώριο της Συνόδου.

Κίνα

Από την πλευρά του ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον αμερικανό ομόλογό του ότι η κρίση στη Συρία θα πρέπει να επιλυθεί μέσω μιας πολιτικής λύσης και όχι μέσω ενός στρατιωτικού πλήγματος.

"Περιμένουμε κάποιες χώρες να έχουν δεύτερες σκέψεις προτού αναλάβουν δράση", πρόσθεσε.

Παράλληλα υπογράμμισε τη θέση της Κίνας να παραμένει πιστή στις δύο αρχές της "διατήρησης των βασικών κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών σχέσεων και της απαγόρευσης της χρήσης χημικών όπλων".

Ο Σι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί προς μια συνάντηση για τη Συρία στη διάρκεια της δεύτερης συνόδου στη Γενεύη, με στόχο τη συζήτηση μιας ανοικτής πολιτικής μετάβασης στη χώρα.

nooz.gr