26.9.13

Στο επίκεντρο οι αμυντικές βιομηχανίες


Τη θέση της ελληνικής πλευράς να ολοκληρωθούν πρώτα οι ανεκτέλεστες παραγγελίες στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), ύψους 250 εκατ. ευρώ συνολικά από Μαρόκο και ΗΠΑ, και στη συνέχεια να ακολουθήσει η σταδιακή σμίκρυνση και αναδιοργάνωση της επιχείρησης, πρότεινε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στους επικεφαλής της τρόικας, στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο υπουργείο Οικονομικών.


Αυτό ανάφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επισημαίνοντας, όμως, ότι ακόμη συνεχίζεται η συζήτηση προκειμένου να πειστούν οι εκπρόσωποι των δανειστών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού σχεδίου. Όσον αφορά στην ΕΛΒΟ, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, προτάθηκε στην τρόικα να ακολουθηθεί το ίδιο «μοντέλο» με τα ΕΑΣ, ήτοι να διαχωριστεί το πολιτικό από το στρατιωτικό σκέλος και να μετατραπεί το εργοστάσιο σε στρατιωτική μονάδα παραγωγής. «Αγκάθι», παράλληλα, για τις δύο επιχειρήσεις αποτελούν οι κρατικές ενισχύσεις προς αυτές (ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ), τις οποίες η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει χαρακτηρίσει παράνομες και απαιτεί την επιστροφή τους. 

Τα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα έχουν αύριο νέα συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ενώ υποστηρίζουν ότι δεν έχει τεθεί από τους δανειστές χρονικό περιθώριο, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες. 

Μετά τις διαπραγματεύσεις για τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου και της αναπληρώτριας υπουργού, Φώφης Γεννηματά, σε εξέλιξη είναι, στο υπουργείο Οικονομικών, οι συζητήσεις για τη ΛΑΡΚΟ, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ασημάκη Παπαγεωργίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της τρόικας έχουν προγραμματίσει να αναχωρήσουν τις επόμενες ημέρες από την Ελλάδα και έως τότε πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ. ευρώ (με το μεγάλο πρόβλημα να εντοπίζεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών), το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 (κατατίθεται στη Βουλή, βάσει συνταγματικής υποχρέωσης, έως την 1η Δευτέρα του Οκτωβρίου). 

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν στην Ελλάδα μετά το Ecofin της 15ης Οκτωβρίου, με αντικείμενο, κατά το δεύτερο στάδιο του ελέγχου, την επικαιροποίηση του Μνημονίου, τη συμφωνία για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και το τελικό σχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2014.

Η ελληνική πλευρά επιζητεί να οριστικοποιήσει τα στοιχεία για το 2013 και να συμφωνήσει για ένα προσχέδιο προϋπολογισμού χωρίς νέα μέτρα. 

Στη συνέχεια, πρέπει να υπάρξει συμφωνία για άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων και ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα επιβληθεί από το 2014. «Αγκάθια» παραμένουν, επίσης, οι αποκρατικοποιήσεις (η τρόικα ζητεί επιτάχυνση και μεγαλύτερη ευελιξία), η είσπραξη εσόδων από τη φοροδιαφυγή, οι επαγγελματικές μισθώσεις και η απελευθέρωση των πλειστηριασμών. 

Σημειώνεται ότι οι σημερινές διαπραγματεύσεις θα είναι μαραθώνιες, καθώς το απόγευμα οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, με τη συμμετοχή, εκτός απροόπτου, της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Άμυνας, Φώφης Γεννηματά. 

real.gr