Ε/π NH-90 και CH-47SD της Αεροπορίας Στρατού |
Η ομιλία – ενημέρωση έγινε την 3η Σεπτεμβρίου κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, συνοδευόμενου από τους Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, Α/ΓΕΣ αντιστράτηγο Αθανάσιο Τσέλιο και Α/ΓΕΝ αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάχης Μεγάρων. Ο υποστράτηγος Δήμου αφού παρουσίασε μία πολύ συνοπτική εικόνα του Όπλου της Αεροπορίας Στρατού, που είναι ανεπτυγμένη στα τρία αεροδρόμια, του Στεφανοβικείου, της Αλεξάνδρειας και της Πάχης, αναφέρθηκε ειδικότερα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάχης Μεγάρων.
Όπως σημείωσε, από το 2005, εδρεύει στο αεροδρόμιο και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) στην οποία έχουν παραχωρηθεί 100 στρέμματα για την εγκατάσταση της υπηρεσίας, τη λειτουργία αεροπορικών εταιρειών, καθώς και στάθμευση πολιτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων ιδιωτών, μετά το κλείσιμο του αεροδρομίου του Ελληνικού.
Τα σημαντικότερα όμως σημεία της ομιλίας του αφορούν την εξέλιξη του προγράμματος προμήθειας των μεταφορικών ελικοπτέρων NH-90 και τη δρομολόγηση της προμήθειας μεταφορικών ελικοπτέρων από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ.
Πρόγραμμα NH-90
Η αρχική σύμβαση προμήθειας των ελικοπτέρων NH-90 που αφορούσε 16 μεταφορικά ελικόπτερα και τέσσερα ειδικών αποστολών υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2003 και ήταν συνολικού κόστους περίπου 700 εκατ. ευρώ.
Τον Αύγουστο του 2010 έγινε η 3η τροποποίηση της σύμβασης και σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα μεταφέρθηκε η έναρξη των παραδόσεων τον Ιούνιο 2011 και πέρας τον Απρίλιο του 2015. Επιπλέον, λόγω της καθυστέρησης της παράδοσης των ελικοπτέρων, αναπροσαρμόστηκε το κόστος υπό την μορφή αποζημίωσης από την εταιρία σε περίπου 70 εκατ. ευρώ.
Όπως ανέφερε ο υποστράτηγος Δήμου μέχρι τώρα το Δημόσιο έχει προβεί στην πληρωμή περίπου του 55% της σύμβασης. Παράλληλα αναμένεται η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία ΝΗΙ (NATO Helicopters Industry )για την 4η τροποποίηση της αρχικής σύμβασης, που θα διευκολύνει την εκτέλεση της σύμβασης.
Επιπρόσθετα τον Μάιο του 2013, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) ενέκρινε ποσό των 5 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση των ελικοπτέρων ΝΗ-90 για τα έτη 2013-14.
Αναφορά έγινε επίσης και στα προγράμματα αντισταθμιστικών ωφελημάτων του προγράμματος και συγκεκριμένα αυτά που αφορούν άμεσα τις Ένοπλες Δυνάμεις. Τα έργα που ολοκληρώθηκαν είναι ονομαστικής αξίας 30,5 εκατ. ευρώ και είναι τα ακόλουθα:
• Δύο υπόστεγα συντήρησης κλιμακίου (Aviation Maintenance Unit-AVUM και Aviation Intermediate Maintenance-AVIM)
• Κτίριο Διοικητηρίου Μονάδος (2ο ΤΥΑΔ)
• Κτίριο Λόχου δύναμης 80 ανδρών στο αεροδρόμιο των Μεγάρων.
Σε ότι αφορά την παραλαβή των ελικοπτέρων NH-90, τον Ιούνιο 2011, ξεκίνησε η παράδοση των δύο πρώτων και μέχρι σήμερα η Αεροπορία Στρατού έχει παραλάβει έξι μονάδες, ενώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται η παράδοση ακόμη δύο.
Σε ότι αφορά την εκπαίδευση, μέχρι σήμερα έχει υλοποιηθεί η εκπαίδευση του προσωπικού, χειριστών και τεχνικού προσωπικού, σε ποσοστό περίπου 90% και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2014. Βασικά, εκκρεμεί η υλοποίηση της εκπαίδευσης του συνόλου των χειριστών (18 χειριστές) στα ελικόπτερα διαμόρφωσης ειδικών αποστολών. Η εκπαίδευση διεξάγεται με μέριμνα της ΝΗΙ, η οποία σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις οφείλει να παράσχει 640 ώρες πτητικής εκπαίδευσης και τις ανάλογες ώρες εκπαίδευσης σε εξομοιωτή πτήσεων.
Ταυτόχρονα, η μονάδα που επιχειρεί τα ελικόπτερα του τύπου, το 2ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (2ο ΤΕΑΣ), υλοποιεί, με βάση τον προγραμματισμό τη διαδικασία για την επίτευξη πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας. Σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας, η μονάδα θα είναι σε θέση να εκτελέσει τα επιχειρησιακά σχέδια, αλλά και να συμμετέχει σε αεροδιακομιδές επικουρικά προς την Πολεμική Αεροπορία.
Επίκειται επίσης η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υπογραφή σύμβασης «Εν Συνεχεία Υποστήριξης (FOS) των ΝΗ-90», με την οποία θα εξασφαλισθεί η υποστήριξη του συνόλου των ελικοπτέρων, δεδομένου ότι η υποστήριξη ενός οπλικού συστήματος και ειδικά αεροπορικού μέσου, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την τήρηση διαθεσιμότητάς του και εκτέλεση της αποστολής του. Επιπρόσθετα γίνονται οι προβλεπόμενες ενέργειες, ώστε να καταστεί δυνατή, η ένταξη της Ελλάδας στην Κοινότητα Χρηστών (ΝΗ90) προκειμένου να εκπροσωπείται στις απευθείας διαπραγματεύσεις με την ΝΗΙ μέσω της ΝΑΗΕΜΑ.
Το ίδιο ισχύει και τις ενέργειες που αφορούν για προμήθεια αριθμού κάδων δασοπυρόσβεσης, προκειμένου να καταστεί δυνατή εάν αυτό απαιτηθεί, η χρήση των ΝΗ-90 σε αποστολές αεροπυρόσβεσης.
Τέλος, δρομολογούνται οι ενέργειες για την αξιοποίηση των υγειονομικών συλλογών (MEDEVAC), καθώς τον Αύγουστο του 2013 παρελήφθη η πρώτη υγειονομική συλλογή από το σύνολο των τεσσάρων προβλεπομένων. Ήδη σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγειονομικού του ΓΕΣ (ΓΕΣ/ΔΥΓ) βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την εκπαίδευση του προσωπικού και αξιοποίηση των συλλογών.
Απόκτηση CH-47D από τις ΗΠΑ
Ο υποστράτηγος Δήμου αναφέρθηκε για τη δρομολόγηση της προμήθειας 10 μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ.
Συνεκπαίδευση με Ισραήλ
Σε ότι αφορά την εκπαιδευτική δραστηριότητα, ο υποστράτηγος Δήμου ανέφερε ότι στο Πλαίσιο Στρατιωτικής Συνεργασίας είναι σε εξέλιξη η σχεδίαση άσκησης συνεκπαίδευσης με ελικόπτερα από το Ισραήλ μέχρι το τέλος του χρόνου στην περιοχή της Κρήτης.
Κλείνοντας την παρούσα αναφορά μας παραθέτουμε το απόσπασμα της ομιλίας – ενημέρωσης του διευθυντή της ΓΕΣ/ΔΑΣ που αφορά στο πιο πολύτιμο «περιουσιακό» στοιχείο, το προσωπικό που επανδρώνει τους σχηματισμούς, τα συγκροτήματα και τις μονάδες του Όπλου αλλά και στο όραμα της ΓΕΣ/ΔΑΣ για τα επόμενα χρόνια:
«….Πριν κλείσω την ενημέρωσή σας, θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ, πέρα από τα αεροπορικά μέσα, στο εξαιρετικό προσωπικό που διαθέτει η Μονάδα του 2ου ΤΕΑΣ αλλά και όλη η Αεροπορία Στρατού.
Σας διαβεβαιώνω, ότι έχουμε άξια στελέχη με τεράστιες δυνατότητες στον αεροπορικό, τακτικό και επιχειρησιακό τομέα, οι οποίες αναπτύχθηκαν με την «επ έργω» τριβή, στο έδαφος και στον αέρα, τόσων ετών στην ΑΣ και ιδιαίτερα μετά την έλευση των Σύγχρονων Επιθετικών Ε/Π, από το 1995 και εντεύθεν. Γεγονός που έδωσε ένα επιθετικό πνεύμα και μια σύγχρονη αντίληψη για την αξία της ΑΣ, ως εναέριας ισχύος, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του Στρατού Ξηράς και των ΕΔ γενικότερα.
Το ιπτάμενο προσωπικό μας είναι άρτια καταρτισμένο, ικανότατο, έχει ηθικό και αναγνωρίζεται, θα τολμούσα να πω, διεθνώς. Έχει παραστάσεις για το αντικείμενό του, κατά βάση από τον αμερικανικό Στρατό αφού ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού εκπαιδεύτηκε στην Αμερική με ότι αυτό συνεπάγεται και εκτελεί ένα πραγματικά προκλητικό αντικείμενο που σαγηνεύει όλους τους εμπλεκόμενους.
Πέρα από το επιχειρησιακό και εκπαιδευτικό έργο που μας αναλογεί, κρίνω σκόπιμο να σας αναφέρω ότι η ΑΣ συμμετέχει ενεργά σε αποστολές κοινωνικού χαρακτήρα, όπως αεροπυρόσβεση, αεροδιακομιδές, μεταφορά υλικών σε δυσπρόσιτες περιοχές, κ.α. προβάλλοντας έτσι το ενδιαφέρον, την προσφορά και τον κοινωνικό χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων στα μάτια του ελληνικού λαού.
Το τελικό αποτέλεσμα του εξοπλισμού της ΑΣ, μετά την παραλαβή των Ε/Π ΝΗ-90, και μια ενδεχόμενη μελλοντική αντικατάσταση των UH -1H θα φέρει την Ελληνική ΑΣ σε επίπεδο αντάξιο με αυτό που αρμόζει σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.
www.defence-point.gr